Η Μάνη στον ηρωικό «αστερισμό» του ‘21

Πλούσιες οι επετειακές δράσεις στον Δήμο Αν. Μάνης - Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ελένη Δρακουλάκου μιλάει στον «ΛΤ» για τον σχεδιασμό

Σάββατο, 22 Μάιος 2021 08:28 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η Μάνη στον ηρωικό «αστερισμό» του ‘21

Επιμέλεια: Χρήστος Πετρούλιας


Η 17η Μαρτίου αποτελεί το αποκορύφωμα της ιστορίας της Μάνης και τη σημαντικότερη ίσως στιγμή του Επαναστατικού Αγώνα. Στις 17 Μαρτίου 1821, οι Μανιάτες Οπλαρχηγοί υπό τον Αρχιστράτηγο Πέτρο Μαυρομιχάλη (Πετρόμπεη) ορκίστηκαν επί του Ευαγγελίου, στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αρεόπολης, «Νίκη ή Θάνατος». Άναψαν έτσι πρώτοι τη «φλόγα» της Επανάστασης, δίνοντας το έναυσμα για τον Επαναστατικό Αγώνα που οδήγησε στη δημιουργία του νέο-ελληνικού κράτους. «Η νίκη άλλωστε ήταν η μόνη επιλογή για τους μεγάλους Αγωνιστές του τόπου μας, που όλη την περίοδο της Τουρκοκρατίας παρέμεινε στην πραγματικότητα ελεύθερη, παρά τις επανειλημμένες απόπειρες των Τούρκων για την υποδούλωσή της, αποτελώντας έτσι καταφύγιο για όλους τους κατατρεγμένους της οθωμανικής τυραννίας», δηλώνει στον «ΛΤ» η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Αν. Μάνης κ. Ελένη Δρακουλάκου. Η ίδια και η Δημοτική Αρχή του Πέτρου Ανδρεάκου έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται δικαιωμένοι και ικανοποιημένοι, καθώς ο Δήμος Αν. Μάνης επιλέχθηκε ως ένας από τους 11 προορισμούς της Πελοποννήσου όπου θα αναπτυχθούν δράσεις του προγράμματος «Μοριάς 21» στο πλαίσιο της επετείου 200 ετών από την Έναρξη της Επανάστασης.

«Χρέος να τιμήσουμε τους Αγωνιστές»
Για το έναυσμα που οδήγησε στην πρόταση συμμετοχής του Δήμου Αν. Μάνης στις επετειακές δράσεις-εκδηλώσεις, η κ. Δρακουλάκου αναφέρει: «Εμείς οι Μανιάτες γνωρίζουμε την ουσιαστική συμβολή μας στην Επανάσταση του 1821. Αλλά σύμφωνα και με τους ιστορικούς, αν δεν συμμετείχαν οι Μανιάτες δε θα ξεκινούσε καν η Επανάσταση. Εμείς, οι σύγχρονοι Μανιάτες, έχουμε χρέος στο σήμερα να τιμήσουμε τους μεγάλους Αγωνιστές προγόνους μας και να καταστήσουμε τις νέες γενιές κοινωνούς των αγώνων του τόπου μας για την Ελευθερία του Έθνους.

Η αρχή για την αναγνώριση της τεράστιας συμβολής των Μανιατών στην Απελευθέρωση ήρθε πέρυσι με την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο η 17η Μαρτίου -ημέρα Έναρξης του ένοπλου αγώνα κατά των Τούρκων το 1821- καθιερώθηκε ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας και ημέρα αργίας για το Δήμο Ανατολικής Μάνης. Φέτος, λόγω της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του Δήμου, επιδιώξαμε να γίνει ευρέως γνωστή η μεγάλη ιστορία του τόπου μας. Αποφασίσαμε έτσι να αποδεχτούμε την πρόταση ένταξής μας στις επετειακές δράσεις».

Ποιοι ήταν εκείνοι που βρίσκονται πίσω από τον προτεινόμενο σχεδιασμό δράσεων; «Στο Δήμο μας λειτουργούμε όλοι ως μια ομάδα με επικεφαλής τον δήμαρχο κ. Πέτρο Ανδρεάκο. Υπήρξαν ποικίλες ιδέες που αξιολογήθηκαν από την ομάδα εργασίας, η οποία και κατέληξε στον τελικό σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεων»», εξηγεί η αντιδήμαρχος Πολιτισμού.

«Παρουσιάζουμε
τον καθοριστικό ρόλο της Μάνης»
Για το περιεχόμενο των δράσεων που ήδη έχουν δρομολογηθεί στη Μάνη και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους, η κ. Δρακουλάκου σημειώνει: «Ο Δήμος μας στο πλαίσιο των φετινών εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση έχει προετοιμάσει σειρά θεματικών εκδηλώσεων με σκοπό να τιμήσουμε τους αγώνες και τις θυσίες των Ελλήνων και να αναλογιστούμε τη σημερινή θέση της χώρας μας και του μέλλοντός της. Επιλέξαμε να παρουσιάσουμε με τις δράσεις μας τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η περιοχή μας στη διαδικασία συγκρότησης της εθνικής συνείδησης του νεοελληνικού έθνους από την Άλωση της Πόλης το 1453 έως τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου το 1827 και την αναντικατάστατη προσφορά της Μάνη στη νεότερη ιστορία της Ελλάδος, αυτή την ιστορική περίοδο των 370 χρόνων.

Η έναρξη έγινε στις 17 Μαρτίου με τις επιτυχημένες εκδηλώσεις στην Αρεόπολη παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, που με δήλωσή της αναγνώρισε ότι η Έναρξη της Επανάστασης του 1821 ξεκίνησε από την Αρεόπολη στις 17 Μαρτίου».

Για τις προσεχείς εκδηλώσεις-δράσεις, λέει: «Σειρά έχει ο εορτασμός της Μάχης του Διρού που πραγματοποιείται πάντα το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν εκδηλώσεις πολιτιστικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος, τηρουμένων πάντα των υγειονομικών πρωτοκόλλων που επιβάλλει η πανδημία του κορωνοϊού».

Η πρωτότυπη
έκθεση Μανιάτικης ιστορίας
«Έχουμε προχωρήσει ήδη στην έκδοση επετειακού ημερολογίου με τίτλο “Μάνη και 1821” και κατάθεσης πρότασης στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης για τη δημιουργία διαδραστικής ψηφιακής μόνιμης έκθεσης Μανιάτικης ιστορίας του Δήμου Ανατολικής Μάνης», αποκαλύπτει η κ. Δρακουλάκου και προσθέτει: «Η πρόταση αφορά κυρίως στη δημιουργία, οργάνωση και λειτουργία μιας μόνιμης έκθεσης με κύριο ψηφιακό χαρακτήρα, που θα στεγάζεται στο Παλαιό Δημαρχείο Αερόπολης. Στο πλαίσιο της εν λόγω έκθεσης θα αναδειχθεί η Μανιάτικη ιστορία και οι λαϊκές παραδόσεις και αξίες που την πλαισιώνουν, με σημείο αναφοράς την Επανάσταση του 1821, όπου η Μάνη διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο. Μέσω της έκθεσης, θα δίνεται η ευκαιρία στον επισκέπτη να παρατηρήσει και να ανακαλύψει τον τρόπο με τον οποίο έχει εξελιχθεί η ιστορία της Μάνης, τους λόγους της διαχρονικής ισχύος των παραδόσεών της, και πως αυτά μπορούν να ενταχθούν και να αναδειχθούν στο σήμερα, την εποχή της τεχνολογίας, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των ψηφιακών εφαρμογών.

Η πρωτοτυπία της έκθεσης έγκειται στη στενή σύνδεση των νέων τεχνολογιών με τις αξίες της πολιτιστικής κληρονομιάς και η δυναμική του αυτή δύναται να το καταστήσει σημείο αναφοράς για τους λάτρεις της ιστορικής παράδοσης. Η έκθεση με τη στήριξη του Δήμου είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει έναν αξιόπιστο και βιώσιμο φορέα, ο οποίος θα είναι σε θέση να συνδυάσει τη γνώση με τον πολιτισμό και την παράδοση με τη νεωτερικότητα».

«Μοριάς 21» σε μανιάτικο «ανάγλυφο»
Ο Δήμος Αν. Μάνης έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Μοριάς 21» που διενεργείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, την ΤΕΜΕΣ ΑΕ και τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Οι δράσεις στον Δήμο Αν. Μάνης αφορούν:
• Στη δημιουργία ψηφιακού εκθέματος που θα φιλοξενηθεί στο παλαιό Δημαρχείο Αρεόπολης. Το ψηφιακό έκθεμα θα «ζωντανέψει» τον ιστορικό πίνακα του ζωγράφου Peter Von Hess που απεικονίζει τη σκηνή όπου ο Πετρόμπεης σηκώνει τη σημαία της Επανάστασης στη Μάνη.
• Στη δημιουργία δημόσιας τοιχογραφίας (γκράφιτι) από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών σε τοίχο του Γυμνάσιου - Λυκείου Αρεόπολης που θα απεικονίζει τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.
• Σε ειδικές μαγειρικές συνταγές από τον σεφ Λευτέρη Λαζάρου εμπνευσμένες από την Επανάσταση και βασισμένες σε έρευνα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για τις διατροφικές συνήθειες των αγωνιστών της Επανάστασης. Οι συνταγές θα ενταχθούν στα μενού εστιατορίων της περιοχής.
• Σε έκθεση παραδοσιακών φορεσιών του Μουσείου Καρέλια. Στο παλαιό Δημαρχείο Αρεόπολης θα εκτεθεί γυναικεία Μανιάτικη φορεσιά.
• Στον σχεδιασμό και στην ενσωμάτωση όλων των διαδρομών-σημείων ενδιαφέροντος και μνημείων του Δήμου που σχετίζονται με την Επανάσταση.

«Σύντομα θα ανακοινωθεί και το υπόλοιπο πολιτιστικό και επιστημονικό πρόγραμμά εκδηλώσεων του Δήμου μας», αποκαλύπτει η κ. Δρακουλάκου.

«Επίκεντρο Γύθειο και Αρεόπολη»
Στην ερώτηση αν τα επικείμενα δρώμενα αναπτυχθούν σε όλη την επικράτεια του Δήμου, η Ελ. Δρακουλάκου γνωστοποιεί: «Για το επόμενο διάστημα έχει προγραμματιστεί μια σειρά δράσεων με έμφαση στην προβολή της τοπικής ιστορίας και των γεγονότων που έλαβαν χώρα στην περιοχή. Σκοπός μας είναι η ανάδειξη της τεράστιας συνεισφοράς της Μάνης στη συγκρότηση εθνικής συνείδησης, στην καθοριστική συμβολή των Μανιατών στο νικηφόρο Αγώνα για τη δημιουργία ελεύθερου κράτους και τη διαμόρφωση και εξέλιξη της σημερινής μας ταυτότητας.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία του Δήμου. Επίκεντρο των εκδηλώσεων ωστόσο, όπως είναι λογικό, θα είναι το Γύθειο και φυσικά η ιστορική πρωτεύουσα του Δήμου μας, η Αρεόπολη».

«Μεγάλη δικαίωση»
Καταλήγοντας, η αντιδήμαρχος Ελ. Δρακουλάκου δεν κρύβει τα συναισθήματα που δημιούργησε η ένταξη της Μάνης στο κεντρικό «κάδρο» της 200ης επετείου του 1821: «Εμείς οι Μανιάτες γνωρίζουμε την ουσιαστική συμβολή μας στην Επανάσταση του 1821. Ωστόσο, αποτελεί μεγάλη δικαίωση και μας χαροποιεί ιδιαίτερα που και οι αρμόδιοι αποφάσισαν να αποτίσουν φόρο τιμής στη Μάνη, αυτό το σύμβολο του αδούλωτου πνεύματος. τον τόπο που επελέγη ως αφετηρία του ξεσηκωμού του 1821».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου», της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti