Στ. Κωνστανταράκος: «Το εμείς είναι η φύση και του κινηματογράφου»

Tzakas

Συνέντευξη του Λάκωνα σκηνοθέτη στο πλαίσιο της στήλης «ΣυνΛακεδαιμονίων»

Τετάρτη, 20 Μάρτιος 2019 07:28 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στ. Κωνστανταράκος: «Το εμείς είναι η φύση και του κινηματογράφου»

Μια εξέχουσα προσωπικότητα της Λακωνίας στον χώρο της Τέχνης φιλοξενεί σήμερα η στήλη «ΣυνΛακεδαιμονίων». Πρόκειται για τον καταξιωμένο σκηνοθέτη κ. Σταύρο Κωνστανταράκο, ο οποίος έχει καταγράψει τη δική του επιτυχημένη διαδρομή στον χώρο του κινηματογράφου και του θεάματος στη χώρα μας.

Ο Στ. Κωνστανταράκος γεννήθηκε το 1941 στο Λάγιο Κροκεών Λακωνίας. Σπούδασε μεταξύ άλλων φιλμολογία στη Σορβόννη και σκηνοθεσία στο Γαλλικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (I.D.H.E.C).  Ανέπτυξε συνεργασίες σε πάνω από 50 ελληνικές και διεθνείς παραγωγές, καθώς και στη γαλλική και ελληνική τηλεόραση ως: Βοηθός σκηνοθέτη, διευθυντής παραγωγής, συν-σεναριογράφος, ηθοποιός, επίβλεψη μοντάζ, καλλιτεχνικός σύμβουλος, σκηνοθέτης 2ου συνεργείου και εκτέλεση παραγωγής. Έχει σκηνοθετήσει τρία ντοκιμαντέρ, τρία μικρού μήκους, διαφημιστικά, τηλεσκηνοθεσίες, καθώς και την μεγάλου μήκους ταινία «ΕΝ ΠΛΩ».

Έχει διδάξει στη Σχολή Κινηματογράφου Σταυράκου [1978-2005], σε δραματικές σχολές, ενώ έχει πραγματοποιήσει σεμινάρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Υπουργείο Νέας γενιάς, στην ΕΡΤ κ.α..

Επίσης, έχει διατελέσει εκπρόσωπος σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς κινηματογραφικούς θεσμούς και επίτιμο μέλος της Εταιρείας Σκηνοθετών.

-  Τι σημαίνει Λακωνία για σας;
Μάνα γη και αίτημα Ήθους.

- Μια παιδική εικόνα στα χρόνια του εμφυλίου.
Να βασανίζουν ένα νεαρό και ν’ ακούγεται μια φυσαρμόνικα που παίζει ένας Άγγλος στρατιώτης, καθισμένος στο φτερό ενός στρατιωτικού  φορτηγού δίπλα από τη φυλακή. Έτσι όπως σημαίνεται στην ταινία μου, την οποία μπορούμε να δούμε αν πληκτρολογήσουμε στο Youtube: ΕΝ ΠΛΩ/ Κωνστανταράκος

-  Παρίσι Μάης του ’68. Τι έγινε η φαντασία;
Ούτε καν ζητούμενο πλέον. Πρόσκαιρα φυσικά.

- Ποιοι αποτέλεσαν την παρέα τότε που η ιστορία … έγραψε ιστορία;
Σχεδόν όλοι οι μετέπειτα σημαντικοί σκηνοθέτες του τότε «νέου» ελληνικού Κινηματογράφου. Ειδικά με Μαρκετάκη, Αγγελόπουλο και Λιαρόπουλο είχαμε σπουδάσει και μαζύ σινεμά στο Παρίσι.

- Εν πλω “μια πολύ ενδιαφέρουσα πολιτική ταινία” διαβάζουμε σήμερα στις εφημερίδες, τόσα χρόνια μετά. Η δικαίωση του δημιουργού;
Δικαίωση, με την έννοια της θετικής απόκρισης, υπήρξε ήδη από τις δοκιματικές προβολές. Κράτησε 8 βδομάδες 1η προβολή (!), πήρε ομόφωνα βραβείο πρώτου έργου στη Θεσσαλονίκη και βραβείο ποιότητας από το Υπ. Πολιτισμού. Το ιδιάζον είναι ότι, από πολλούς που τους αρέσει,βλέπεται ξανά και ξανά, με μεγαλύτερη κάθε φορά ευχαρίστηση, όπως το σχεδίασα. Όπως δηλαδή συμβαίνει και με τις άλλες μορφές τέχνης: Ποίηση, ζωγραφική, μουσική κλπ. Το ενδιαφέρον δηλαδή να μην είναι μόνο το τι αλλά και το πως. Να έχει κινηματογραφικότητα κατά το μουσικότητα, εικαστικότητα κλπ. Ηδονή του οράν.

- Τελευταίος ρόλος του Μίμη Φωτόπουλου.
Ναι. Και σημαδιακός ως και προς τη δική του ζωή. Που ήταν και ο λόγος της επιλογής του.

- Τί σπείρατε τόσα χρόνια διδάσκοντας κινηματογράφο;
Την αντίληψη ότι το εμείς είναι η φύση και του κινηματογράφου.

- Από την “Κινέττα” στην “Ευνοούμενη”. Από την Αθήνα στο Χόλιγουντ. Τι πρέπει να γράφει το διαβατήριο;
Γνώση και τόλμη, κι’ ο Λάνθιμος τα είχε από την πρώτη του ταινία, την «Κινέττα».

- Μπορούμε να μιλάμε σήμερα για Αριστερά;
Η ελπίδα για ένα δίκαιο κόσμο είναι διαχρονική.    

- Για Λακεδαιμονίους να μιλούμε τώρα;    
Πιστεύω κι εγώ, ότι ο μέγιστος Καβάφης με τον ακροτελεύτιο αυτό στίχο, από το ποίημα «ΣΤΑ 200 ΠΧ», που είναι η αρχή του τέλους της Ελληνιστικής εποχής, ειρωνεύεται ένα «τώρα» στο οποίο, δεν είμαστε καν σε θέση «νά μιλούμε για Λακεδαιμονίους»!

- Η ιστορία σας στον κινηματογράφο μαζί με όλους τους μεγάλους Έλληνες που τον έκαναν διεθνή, αν γινόταν ταινία, τι τίτλο θα είχε;
ΕΝ ΠΛΩ, φυσικά!

en plw
Φωτο από τα γυρίσματα της ταινία ΕΝ ΠΛΩ. Από δεξιά: Γ. Κιμούλης, Ν. Καλογερόπουλος, Λ. Καφαντάρη, Στρ. Τσοπανέλης

Επιμέλεια: Δημήτρης Αβούρης, Χρήστος Πετρούλιας

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti