«Η Μάνη πρέπει να αλλάξει σελίδα για να διατηρήσει τη μοναδικότητα»

Tzakas

Συνέντευξη του γγ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Τζ. Φιλιππάκου

Τετάρτη, 17 Οκτώβριος 2018 07:29 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Η Μάνη πρέπει να αλλάξει σελίδα για να διατηρήσει τη μοναδικότητα»

Λύσεις και προτάσεις για τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μάνη εκθέτει ο Γυθειάτης  γενικός γραμματέας Συντονισμού στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κ. Τζανέτου Φιλιππάκου σε μια εκτενή -όσο και ενδιαφέρουσα- συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ».

Πληροφορίες και δημοσιεύματα εμφανίζουν τον κ. Φιλιππάκο να εξετάζει το ενδεχόμενο  υποψηφιότητάς του στον Δήμο Αν. Μάνης, ενδεχόμενο που -ωστόσο- ούτε έχει επιβεβαιωθεί, ούτε και διαψευστεί από τον ίδιο.

Αναλυτικά, η συνέντευξη Φιλιππάκου στη «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ» έχει ως εξής:

«Τόπος ευλογημένος, αλλά παραμελημένος»
Όπως επισημαίνει ο κ. Φιλιππάκος «η  κατάσταση   στην οποία έχει φτάσει ο τόπος μας και η κοινωνία της Μάνης, σήμερα, δεν μας αφήνει περιθώρια πάρα να συμφωνήσουμε      όλοι,      ότι χρειάζονται αλλαγές. Για να αλλάξει όμως κάτι στον τόπο μας, χρειάζεται να αλλάξουμε πρωτίστως εμείς οι ίδιοι!

Εκατόν ενενήντα επτά χρόνια από την έναρξη της νέας πορείας της Μάνης στα πλαίσια του νέου εθνικού Ελληνικού Κράτους. Εκατόν ενενήντα επτά χρόνια λειτουργίας των νέων δομών τοπικής διοίκησης. Κάνοντας όλοι οι αδούλωτοι Μανιάτες μια αυτοκριτική για την πορεία μας μέσα στον χρόνο, τι θα λέγαμε; Είμαστε ευχαριστημένοι για τα όσα πετύχαμε τα τελευταία διακόσια, περίπου, χρόνια;

Γύθειο, Αρεόπολη, Σπήλαια του Διρού, Λιμένι, Γερολιμένας, Βάθεια, Ταίναρο. Ήλιος, Πέτρα, θάλασσα, Περηφάνια, Φτώχεια και Αγώνας.

Βαδίζοντας στους δρόμους της Μάνης, στις παραλίες, στα ξεροτόπια, αλλά και στα γόνιμα εδάφη της, ο σημερινός περιηγητής θα χαλαρώσει και θα αναπολήσει μέσα σε ένα περιβάλλον που έχει μείνει αναλλοίωτο για αιώνες. Ο Μανιάτης όμως που ζει και αναπνέει σε αυτό τον όμορφο τόπο, δεν θα αναπολήσει τόσο, αλλά κυρίως θα αναλογιστεί το τι έφταιξε, που η ζωή του σήμερα, εν έτη 2018, προσομοιάζει αρκετά με τη ζωή που έζησαν οι πατέρες και οι παππούδες μας.

Δυστυχώς η ζωή δεν μένει στα απλά και καθημερινά πράγματα που μπορεί και πρέπει να μένουν αναλλοίωτα, αλλά προχωρά, εξελίσσεται και μεταβάλλεται διαρκώς. Πρέπει επιτέλους όλοι μας να βγούμε μπροστά και να απαιτήσουμε αλλαγές. Η συρρίκνωση, λόγω της οικονομικής κρίσης, της αγοράς επέφερε βαρύτατο πλήγμα στον αιμοδότη της οικονομίας, την επαρχία. Αυτό ανέδειξε τις παθογένειες δεκαετιών».

«Έχει παραμεληθεί η Μάνη σε υποδομές»
«Δρόμοι, Λιμενικά καταφύγια, Σύστημα Αποχέτευσης, Προστασίας ιστορικών μνημείων, φυσικό περιβάλλον, οργάνωση αγροτών και τυποποίησης προϊόντων, κ.λ.π. αναλύουμε στο τέλος.

Είναι πλέον φανερό στους περισσότερους από εσάς, ότι ο κύριος λόγος που αυτός ο ευλογημένος τόπος έχει παραμεληθεί, είναι το αποτέλεσμα της διαχείρισης όλων εκείνων που είχαν αναλάβει καίριες θεσμικές εξουσίες, αδυνατώντας να αντιληφθούν, να αναλύσουν και εντέλει να εξυπηρετήσουν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Μάνης» υποστηρίζει ο κ. Φιλιππάκος.

Γεωργία
Για τον τομέα της Γεωργίας, ο κ. Φιλιππάκος υποστηρίζει: «Περισσότερο απασχολεί τους, εν δυνάμει, υποψηφίους η στήριξη του περίγυρου και των προσωπικών επιδιώξεων και λιγότερο οι προτάσεις για τις λύσεις στα τεράστια προβλήματα αυτού του τόπου. Σε μία τοπική οικονομία με κύρια έσοδα από την αγροτική καλλιέργεια, την κτηνοτροφία και τον τουρισμό, τι δράσεις κάναμε για να ενισχύσουμε τον αγρότη, τον κτηνοτρόφο, τον μικρό επιχειρηματία;»

Ο τουρισμός
Αναφορικά με τον Τουρισμό εξηγεί: «Δεν αντιμετωπίζει κρίση στη χώρα μας, παρόλη την δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία βρεθήκαμε τα τελευταία χρόνια. Θεωρούμε ωστόσο ότι η Μάνη δεν έχει την τουριστική ανάπτυξη που της αξίζει. Η τοπική επιχειρηματικότητα στην οποία πρέπει να δώσουμε τα απαραίτητα εργαλεία για να σταθεί και πάλι στα πόδια της, έχει πρόβλημα. Σε μια περιοχή ευλογημένη σαν τη Μάνη, η ανεργία καλπάζει, ιδίως στους νέους κάτω των 35 ετών».

Τοπικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα
Για τη σημασία της εκπόνησης ενός Τοπικού Ολοκληρωμένου Προγράμματος, ο κ. Φιλιππάκος τονίζει τα εξής: «Το δύσκολο αυτό κλίμα δεν μπορεί να αναστραφεί με ευχολόγια, αλλά με στοχευμένες δράσεις τοπικού χαρακτήρα. Χωρίς Τοπικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα, δεν θα μπορέσει να υπάρξει ουσιαστική διαφοροποίηση. Σε μια περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους, που μπορεί να αναπτύξει 12 μήνες τουρισμό, λαμβάνουμε μικρό μερίδιο σε σχέση με τις δυνατότητες του τόπου μας. Κι αυτό γιατί υπάρχει έλλειψη υποδομών, ακόμα και των πιο βασικών, χωρίς καμία μέριμνα για τα αναγκαία».
  Οι επί χρόνια πελατειακές σχέσεις μεταξύ των πολιτών και των πολιτικών, ανέδειξαν σε πρωταγωνιστές την αναξιοκρατία, την έλλειψη δίκαιης αντιμετώπισης των πολιτών, την οπισθοδρόμηση, την περιχαράκωση σε ιδέες και πρακτικές του παρελθόντος και την έλλειψη οράματος. Και θα πουν κάποιοι: μα δεν υπήρχε χρηματοδότηση από την Ε.Ε., η οποία δόθηκε για την ανάπτυξη των περιφερειών; Ναι υπήρξε, αλλά που πήγαινε και σε τι έργα; Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά έργα που χρηματοδοτούνται ακόμα και σήμερα είναι «έργα βιτρίνας» και δεν αφορούν βασικές υποδομές που έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες.

«Τι ζητάμε τελικά από τους τοπικούς μας εκπροσώπους;»
Ο κ. Φιλιππάκος συμπληρώνει: «Τι κάνουμε λοιπόν σήμερα; Μένουμε στο παρελθόν ή βαδίζουμε προς το μέλλον αλλάζοντας νοοτροπίες και συμπεριφορές; Όπως τόνισε ο Αυστριακός Peter Drucker, εμβληματική μορφή του μάνατζμεντ στον 20ο αιώνα, το πρώτο βήμα σε μια αναπτυξιακή πολιτική δεν είναι να αποφασίσεις πώς και προς τα πού θα αναπτυχθείς. Είναι να αποφασίσεις τι θα εγκαταλείψεις. Για να αναπτυχθεί μια επιχείρηση ή -εν προκειμένω- ένας θεσμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρέπει να έχει μια πολιτική απαλλαγής από τα υπερμεγέθη, τα απόλυτα και τα αντιπαραγωγικά. Επιπλέον, τονίζω, ότι η Δημοτική Αρχή οφείλει να υπερβαίνει τις όποιες κομματικές εξαρτήσεις, ώστε να ενώνει και να μη διχάζει τις τοπικές κοινωνίες. Τι είναι αυτό που ζητάμε από τους τοπικούς μας εκπροσώπους; Ψηφίζουμε με βάση προγράμματα και θέσεις ή νικητής θα είναι αυτός που θα έχει το μεγαλύτερο σόι, ασχέτως αν μπορεί να φέρει ανάπτυξη; Πόσες φορές μπήκαμε στον κόπο να διαβάσουμε τα βιογραφικά και το πρόγραμμα των υποψηφίων; Όλο διαμαρτυρόμαστε για την κατάντια στην οποία έχει περιέλθει η περιοχή μας, λησμονώντας πως και οι αυτοδιοικητικοί μας εκπρόσωποι είναι αιρετοί και όχι δοτοί. Αν όχι όλοι μας, σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ψηφίσει με πρώτο γνώμονα την κομματική μας προέλευση, παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις».

«Οι επιλογές δικές μας»
Για τις επιλογές των πολιτών ο γγ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σημειώνει: «Ήρθε η στιγμή που τα προηγούμενα ερωτήματα θα πρέπει να τα απαντήσουμε πριν οδηγηθούμε και πάλι στην κάλπη. Για ακόμα μία φορά θα είμαστε οι επιλογές μας, για τις οποίες όμως δεν θα έχουμε την πολυτέλεια να μετανιώσουμε. Η Μάνη δεν χρειάζεται απλούς διαχειριστές και εκλεγμένους που θα προκύψουν από αποτέλεσμα προσωπικών συμφερόντων. Απαιτούνται πολλές υπερβάσεις του «εγώ» μας, πάνω από προσωπικές φιλοδοξίες, πάνω από κομματικές επιταγές και συγγενικές υποχρεώσεις, για να μπορέσουμε να βγάλουμε τον τόπο αυτόν από το τέλμα. Το θέμα όμως είναι αν είμαστε έτοιμοι να «σπάσουμε αυγά» ή αν όλα όσα λέμε θα παραμείνουν και πάλι σε θεωρητικό επίπεδο».

«Βιώσιμη ανάπτυξη»
Για την ανάπτυξη της Μάνης, ο κ. Φιλιππάκος παρατηρεί: «Οδηγός μας, ειδικά εδώ στη Μάνη, θα πρέπει να είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, η οικονομική ανάπτυξη που σχεδιάζεται και υλοποιείται λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του πε-ριβάλλοντος και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας όχι μόνο για το παρόν, αλλά κυρίως για το μέλλον - για τις μελλοντικές γενιές, για τα παιδιά μας!

Και τονίζω το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος για να καταστεί σαφές ότι κάποιες μορφές «ανανεώσιμων μορφών ενέργειας» δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην Μάνη λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους, του τοπίου και του συμβολισμού των απάτητων βουνών της. Η βιώσιμη ανάπτυξη προϋποθέτει ενίσχυση των παραγωγικών δομών της οικονομίας, πα-ράλληλα με τη δημιουργία υποδομών για μία ευαίσθητη στάση απέναντι στο φυσικό περιβάλλον και στα οικολογικά προβλήματα.

Η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί τη συνέχεια στη διοικητική δομή του κεντρικού Κράτους στη βάση των αρχών της εγγύτητας και της επικουρικότητας. Έχει τεράστιες δυνατότητες».

Κύριοι στόχοι της θα πρέπει να είναι:
- Εισαγωγή των νέων τεχνολογιών και ειδικότερα η δημιουργία δημοτικών, αλλά και ιδιωτικών επιχειρήσεων ψηφιακής τεχνολογίας. Έτσι θα μειωθεί ο αριθμός των νέων επιστημόνων της Μάνης που αναγκάζονται να μετοικήσουν.
- Η ανάπτυξη της τουριστικής υποδομής και η στήριξη όλων των επιχειρηματιών του κλάδου. Με τα απαραίτητα, μάλιστα, έργα και την υποδειγματική λειτουργία των λιμένων μας, η Λακωνία μπορεί να αποκομίσει μεγάλα οφέλη από την Ναυτιλία και τον Τουρισμό, τομείς που μέχρι σήμερα μένουν μάλλον ανεκμετάλλευτοι.
- Συντήρηση και ανάπτυξη παραδοσιακών οικισμών, ώστε να ενταχθούν δυναμικά στη σύγχρονη ζωή του τόπου.
- Η ανάπτυξη της Πολιτικής Προστασίας, κομβικό σημείο που δυστυχώς με τα γεγονότα του καλοκαιριού επανήλθε στο προσκήνιο.
- Η συντήρηση των υπαρχόντων και η κατασκευή νέων κοινωνικών υποδομών, με ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα παιδιών και ηλικιωμένων.
- Στήριξη της αγροτικής παραγωγής και εισαγωγή υψηλής τεχνογνωσίας στον πρωτογενή τομέα παραγωγής.
- Συντήρηση και ανάπτυξη νέων πολεοδομικών υποδομών, μεταξύ των οποίων αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές και δημιουργία ελεύθερων χώρων για κοινόχρηστη και κοινωφελή χρήση. Ιδίως η δημιουργία χώρων πολιτισμού για την ψυχαγωγία των μόνιμων κατοίκων, όλων των ηλικιών, θα συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας της καθημερινότητας των πολιτών, αποτελώντας παράλληλα πόλο έλξης για τους επισκέπτες.
- Ορθή και κερδοφόρα διαχείριση των αποβλήτων/απορριμμάτων, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
- Δημιουργία δημοτικής επιχείρησης, όπως προαναφέρθηκε, με αντικείμενα, την υποβοήθηση των δημοτών και των τοπικών επιχειρήσεων στην εξεύρεση χρηματοδότησης, τεχνογνωσίας και εισαγωγής νέων καινοτομιών σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων (η επαρχία μπορεί να αποτελέσει λίκνο για πολλές διαφορετικές «κυψέλες επιχειρηματικότητας»/Hubs). Σε πρώτο επίπεδο θα πρέπει να βασιστούμε σε σχέδια που αναπτύχθηκαν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, αποτελώντας τα πρώτα περιφερειακά κέντρα καινοτομίας και συμβάλλοντας στη δημιουργία, αλλά και ανάπτυξη υγιών επιχειρήσεων στην περιφέρεια. Αυτά τα σχέδια οφείλουμε φυσικά να τα προσαρμόσουμε στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της Μάνης.
- Τέλος, κρίνεται απαραίτητη η με κάθε τρόπο αναζήτηση οικονομικών πόρων, ούτως ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση τοπικών επενδυτικών κεφαλαίων».

«Ο τόπος μας χρειάζεται μια καινούργια αρχή»
Για την ανάγκη μιας επανεκκίνησης του τόπου κάνει λόγο ο Τζ. Φιλιππάκος: «Οι πολίτες, χρειάζονται προσδοκία και ελπίδα. Η τοπική κοινωνία απαιτεί μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, με κοινωνικά προσανατολισμένη και αποτελεσματική διαχείριση των οικονομικών πόρων, μέσω της εκμετάλλευσης του φυσικού και πολιτιστικού μας πλούτου, ώστε να περά-σουμε το ταχύτερο δυνατό στην ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή στη διαχείριση αυτή. Παρά τα λάθη και τις παραλείψεις των τελευταίων ετών, σήμερα μπορούμε να ξαναβρεθούμε μαζί, να εργαστούμε μαζί, να φτάσουμε την Μάνη εκεί που της αξίζει. Να της δώσουμε ρόλο και προοπτική. Όλα αυτά βέβαια, δεν μπορούν να εφαρμοστούν με συμβιβασμούς και εκπτώσεις, από τις αρχές στις οποίες πιστεύουμε. Γιατί μια τέτοια συμπεριφορά, η ιστορία δεν πρόκειται να τη συγχωρήσει.

Όλοι μας πρέπει να αγωνιστούμε για την περιοχή μας. Να ενώσουμε δυνάμεις, πέρα από κόμματα και ιδεολογίες! Η Μάνη μόνο έτσι έχει ελπίδα να πετύχει! Να προσφέρουμε με όλες μας τις δυνάμεις, να συμβάλλουμε στην αλλαγή που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος μας, σήμερα, περισσότερο από ποτέ! Κλείνοντας αυτή την σύντομη παρέμβαση μου προς τους «όμοιους» μου Μανιάτες και με την επισήμανση ότι αυτό το άρθρο ευελπιστώ να αποτελέσει ένα κείμενο αναζήτησης και πνευματικής διεργασίας, θα θυμίσω τη ρήση του Αμερικανού Προέδρου Θεόδωρου Ρούζβελτ: “Μόνο μέσα από σκληρή δουλειά και επώδυνη προσπάθεια, με ασίγαστη ενεργητικότητα και αποφασιστικό θάρρος μπορούμε να προχωρήσουμε σε καλύτερα πράγματα”.

Η Μάνη μας πρέπει να αλλάξει σελίδα και να ακολουθήσει τους δρόμους που οδηγούν στην ανάπτυξη και την ευημερία των Μανιατών. Η Μάνη μπορεί να γίνει τόπος προ-ορισμού για όλους τους Έλληνες, αλλά και τους ξένους. Μπορεί να είναι σημείο αναφοράς σε όλο τον κόσμο. Ο καθένας από εμάς πρέπει να συμβάλλει σε αυτή την αλλαγή. Προσωπικά, δύναμη και εφόδιο μου είναι η γόνιμη, ουσιαστική και αυθεντική σχέση που σφυρηλατήσαμε αυτά τα δύσκολα χρόνια. Πιστεύω ότι στάθηκα πάντα κοντά σας και θέλω να νιώθω πως δεν διέψευσα τις προσδοκίες σας. Από όποια θέση κι αν βρίσκομαι ή θα βρεθώ στο μέλλον, πάντα θα αγωνίζομαι με αγάπη, όραμα και πίστη στις αξίες για το καλό της ξακουστής μας Μάνης και, γενικότερα, της πατρίδα μας».

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti