«Στη θάλασσα: Μια δεύτερη ευκαιρία»

Tzakas

Νέο ντοκιμαντέρ από το WWF για τον αλιευτικό τουρισμό

Τετάρτη, 26 Ιανουάριος 2022 11:11 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Στη θάλασσα: Μια δεύτερη ευκαιρία»

Μια δεύτερη ευκαιρία για να παραμείνουν θάλασσα και ψαράδες «ζωντανοί», έρχεται να δώσει ο αλιευτικός τουρισμός, όπως αποτυπώνεται στο νέο ντοκιμαντέρ του WWF Ελλάς με τίτλο «Στη θάλασσα: Μια δεύτερη ευκαιρία», το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Μετασχηματίζοντας την παράκτια αλιεία μικρής κλίμακας στη Μεσόγειο».  

Μέσω του ντοκιμαντέρ, ο αλιευτικός τουρισμός προβάλλεται ως μία δυναμική εναλλακτική δραστηριότητα για τους ψαράδες, που απευθύνεται σε επισκέπτες και φίλους της χώρας μας και των ξεχωριστών θαλάσσιων οικοσυστημάτων της. Η εναλλακτική αυτή δραστηριότητα  είναι ικανή να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία ζωής, όχι μόνο κοντά στη θάλασσα και την ομορφιά της, αλλά και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Ο αλιευτικός τουρισμός έχει απασχολήσει τους Έλληνες ψαράδες από τις αρχές του 2000, ωστόσο θεσμοθετήθηκε στη χώρα μας το 2015 με υπουργική απόφαση, και σήμερα υπάρχουν περίπου 200 ενεργές άδειες στην Ελλάδα που δίνουν τη δυνατότητα στους παράκτιους αλιείς να ασκήσουν και αυτή τη δραστηριότητα. Ως εναλλακτική μορφή αλιευτικής δραστηριότητας έχει σημαντικά οφέλη, τόσο σε περιβαλλοντικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, όπως είναι η μείωση της αλιευτικής προσπάθειας και κατ’ επέκταση της αλιευτικής πίεσης στα ήδη υπεραλιευμένα ιχθυοαποθέματα, η προβολή της παραδοσιακής αλιείας και της ναυτοσύνης των μικρής κλίμακας παράκτιων αλιέων της Ελλάδας. Παράλληλα, συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση για την ανάγκη προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, αλλά και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των αλιέων (π.χ. αύξηση εισοδήματος, λιγότερες ώρες απασχόλησης, μικρότερη έκθεση των ίδιων σε κινδύνους, κ.λπ.).

Μέσα από το ντοκιμαντέρ, το WWF Ελλάς προσκαλεί το κοινό σε ένα ταξίδι στην Άνδρο, την Κύθνο και τη Σαντορίνη, προκειμένου να γνωρίσει τρεις ψαράδες που ετοιμάζονται να δραστηριοποιηθούν ή που έχουν ήδη κάνει τα πρώτα επιχειρηματικά βήματά τους στον αλιευτικό τουρισμό, αναζητώντας έναν νέο τρόπο βιοπορισμού σε μία θάλασσα που ολοένα και «αδειάζει» εξαιτίας της υπεραλίευσης.  

Το ντoκιμαντέρ «Στη Θάλασσα: Μια δεύτερη ευκαιρία» θα κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 30 Ιανουαρίου και ώρα 7:00 μμ στο ΥouΤube κανάλι του WWF Ελλάς. Μπορείτε να το παρακολουθήσετε εδώ https://youtu.be/RBtc3eBmfOg.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών