Άγαλμα του Πλάτωνα σε σχολείο της Φλόριδας

Με δωρεά του Λάκωνα Θ. Τσαφατίνου

Πέμπτη, 13 Ιανουάριος 2022 10:28 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Άγαλμα του Πλάτωνα σε σχολείο της Φλόριδας

Ο Θεόδωρος Τσαφατίνος, με καταγωγή από τον Δήμο Μονεμβασίας, λάτρης της αρχαίας Ελλάδος, ένιωθε ότι ζούσε σε όνειρο το μεσημέρι της Τρίτης 4 Ιανουαρίου. Στεκόταν κοντά στο άγαλμα του μεγάλου φιλοσόφου Πλάτωνα, που με δικά του χρήματα φιλοτεχνήθηκε. Είχε δίπλα του τα μικρά εγγόνια του με τα οποία έκανε τα αποκαλυπτήρια και από τη θέση του ομιλητή έβλεπε επισήμους, παράγοντες και απλούς ομογενείς που χειροκροτούσαν με ενθουσιασμό την πρωτοβουλία του.

Επρόκειτο για την τελετή των αποκαλυπτηρίων του αγάλματος του Πλάτωνα, που τοποθετήθηκε κοντά στην κεντρική είσοδο της Ακαδημίας Πλάτωνος στην περιοχή Πινέλας Παρκ στη Φλόριδα των ΗΠΑ. Το σχολείο αυτό είναι ένα από τα εννέα τσάρτερ ελληνικού ενδιαφέροντος που διαθέτει η Ακαδημία.

Κατά την ομιλία του, ο Θ. Τσαφατίνος, πρώην πρόεδρος της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Αμερική και Καναδά, καθώς και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλόριδας, ευχαρίστησε όλους γιατί δόθηκε η ευκαιρία να αποδειχτεί ότι «έχουμε κάνει κάτι, που είναι πολύ σπουδαίο», όπως τόνισε. Έκανε δε σύντομη αναφορά στην προσωπικότητα του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου, υπογραμμίζοντας το νόημα της φράσης του ότι για να γίνει κάποιος καλός δάσκαλος πρέπει να είναι προηγουμένως καλός μαθητής. «Αυτό προσπαθούμε κι εμείς να κάνουμε, δηλαδή καλούς μαθητές, για να γίνουν καλοί επιστήμονες», πρόσθεσε. Ο κ. Τσαφατίνος είπε ότι επρόκειτο να δώσουν το «παρών» στην εκδήλωση και διάφοροι παράγοντες της ομογένειας από το Σικάγο, τη Ν. Υόρκη και την Ουάσιγκτον, αλλά δεν μπόρεσαν λόγω των προβλημάτων στις πτήσεις, εξαιτίας της πανδημίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ακαδημίας, Λούης Κοκκινάκος, ευχαρίστησε τον κ. Τσαφατίνο, γιατί ως ιδρυτικό στέλεχος εργάστηκε σκληρά για το σχολείο αυτό, αλλά και για την όλη προσφορά του στο σχολικό αυτό οργανισμό. Τόνισε δε ότι οι ενέργειές του ενέπνευσαν σπουδαία έργα και σε άλλους με αποτέλεσμα να είναι σήμερα η Ακαδημία Πλάτωνα «ο μεγαλύτερος και πιο επιτυχημένος οργανισμός σχολείων τσάρτερ στις ΗΠΑ». Ο κ. Κοκκινάκος αναφέρθηκε, ακόμα, στις σημερινές δυνατότητες και τους μελλοντικούς στόχους της Ακαδημίας.

Στον αποφασιστικό ρόλο που έπαιξε ο Λάκωνας ομογενής για τη δημιουργία της Ακαδημίας Πλάτωνα, αναφέρθηκε ο π. Τζέιμς Ρουσάκης, ο οποίος τότε ήταν ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Αγ. Τριάδος του Κλίαργουότερ, ενώ σήμερα είναι αρχιερατικός επίτροπος της Μητρόπολης Ατλάντας.

Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι στιγμές που μικροί μαθητές της Ακαδημίας μίλησαν για την προσφορά του Θ. Τσαφατίνου σ’ αυτήν, προκειμένου να διδάσκεται η ελληνική γλώσσα και τον ευχαρίστησαν, προκαλώντας τα θερμά χειροκροτήματα των παρευρισκομένων στην τελετή. Ένας από αυτούς ήταν και ο εγγονός του κ. Τσαφατίνου, Θεόδωρος Αλόνσο.

Στο τέλος της εκδήλωσης, μαθητές και μαθήτριες από τα σχολεία της Ακαδημίας τραγούδησαν τα κάλαντα και άλλα τραγούδια και χόρεψαν ελληνικούς χορούς.

με πληροφορίας από τον «Εθνικό Κήρυκα»

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti