Η μουσικοχορευτική παράδοση της Λακωνίας στο «Αλάτι της Γης»

Tzakas

Τα γυρίσματα με τη συμμετοχή της Λαογραφικής Ομάδας Λακωνίας

Δευτέρα, 22 Νοέμβριος 2021 15:14 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η μουσικοχορευτική παράδοση της Λακωνίας στο «Αλάτι της Γης»

Στη Λακωνία βρέθηκαν ο Λάμπρος Λιάβας και το συνεργείο της τηλεοπτικής εκπομπής «Αλάτι της Γης» για τα γυρίσματα δύο επεισοδίων αφιερωμένων στη μουσικοχορευτική παράδοση της νότιας και της βόρειας Λακωνίας.

Ξεναγοί σε αυτό το μουσικό οδοιπορικό ήταν η Λαογραφική Ομάδα Λακωνίας και ο υπεύθυνος του συλλόγου Νίκος Μπαριάμης, οι οποίοι είχαν και την καλλιτεχνική επιμέλεια και γενικό συντονισμό των συντελεστών και συμμετεχόντων. Η Λαογραφική Ομάδα Λακωνίας, που δραστηριοποιείται τα τελευταία τρία χρόνια στη Σπάρτη με τη διδασκαλία παραδοσιακών χορών και παραδοσιακού τραγουδιού, έχει στους βασικούς της στόχους την έρευνα και ανάδειξη του λαϊκού πολιτισμού του νομού Λακωνίας. Στην πολύχρονη έρευνα στα χωριά της Λακωνίας ανέπτυξε ένα δίκτυο συνεργατών και φίλων του συλλόγου, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή στήριξαν το εγχείρημα και ανταποκρίθηκαν ένθερμα στην πρόταση του Λάμπρου Λιάβα για την συμμετοχή στα γυρίσματα των δύο επεισοδίων.

Πιο συγκεκριμένα, την Τρίτη 9/11 η εκπομπή βρέθηκε στην Ελαφόνησο. Στα γυρίσματα, που έλαβαν χώρα σε διάφορα σημεία, τραγούδησαν τραγούδια του νησιού οι ίδιες οι γυναίκες της Ελαφονήσου. Τη φιλοξενία είχε αναλάβει ο Δήμος Ελαφονήσου και την καλλιτεχνική επιμέλεια ο Γιώργος Λιάρος.

Την Τετάρτη 10/11 έγιναν γυρίσματα στο Γεράκι, στο καφενείο του Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου («Μεγάλο Καφενείο»). Συμμετείχαν, χορεύοντας και τραγουδώντας, ομάδες ντόπιων από την Κρεμαστή και τον Ζάρακα, το Γεράκι και τη Συκιά, καθώς και μέλη της Λαογραφικής Ομάδας Λακωνίας. Την οργάνωση της φιλοξενίας είχε ο Δήμος Ευρώτα και την καλλιτεχνική επιμέλεια ο Νίκος Μπαριάμης.

Το μουσικό οδοιπορικό στη Λακωνία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 11/11 με το «Αλάτι της Γης» να βρίσκεται στις Καρυές σε ένα ημερήσιο γλέντι στην πλατεία του χωριού. Συμμετείχαν ομάδες με βιωματικούς τραγουδιστές από τα χωριά Καρυές, Βαρβίτσα, Βαμβακού και Λογγάστρα-Σουστιάνους. Βασικοί συντελεστές ήταν, επίσης, τα μέλη της Λαογραφικής Ομάδας Λακωνίας που παρουσίασαν τοπικούς χορούς και τραγούδια από την έρευνα του συλλόγου στην ευρύτερη περιοχή. Τη φιλοξενία είχε το καταπίστευμα Παναγιώτη Κερχουλά και την καλλιτεχνική επιμέλεια ο Νίκος Μπαριάμης.

Τα δύο επεισόδια θα προβληθούν μέσα στο Δεκέμβριο, στην ώρα προβολής της εκπομπής, Κυριακή - 1:00 μμ μέσα από τη συχνότητα της ΕΤ1.

Όπως αναφέρει ο κ. Νίκος Μπαριάμης, καλλιτεχνικός υπεύθυνος της Λαογραφικής Ομάδας Λακωνίας, «θεωρούμε πολύ σημαντική στιγμή για τον λαϊκό πολιτισμό της Λακωνίας την προβολή της μουσικοχορευτικής μας παράδοσης. Επίσης αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς η πρόταση του κου Λάμπρου Λιάβα και της παραγωγής της εκπομπής “Αλάτι της Γης” για την ανάθεση της καλλιτεχνικής επιμέλειας και του γενικού συντονισμού, τους οποίους ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη και την εξαιρετική συνεργασία. Τέλος, πρέπει να ευχαριστήσουμε το φίλο Γιώργο Λιάρο για τη συνεργασία, τους μουσικούς, τον Δήμο Ελαφονήσου, Δήμο Ευρώτα και καταπίστευμα Παναγιώτη Κερχουλά για τη φιλοξενία, καθώς και όλους τους φίλους και φίλες που συνέδραμαν στη διαδικασία των γυρισμάτων είτε με τη συμμετοχή τους είτε με την ανιδιοτελή προσφορά τους».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti