Διήμερο βιώσιμης γαστρονομίας στη Βαμβακού

Αυτό το Σαββατοκύριακο 3-4/10

Τρίτη, 29 Σεπτέμβριος 2020 15:23 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Διήμερο βιώσιμης γαστρονομίας στη Βαμβακού

Γαστρονομία, τεχνολογία, πολιτισμός, εκπαίδευση και πολλά καρύδια δίνουν ραντεβού στις πλαγιές του Πάρνωνα. Ο Οκτώβριος πλησιάζει και η καρυδο-συγκομιδή ξεκινά και φέτος στο χωριό της Βαμβακούς! Η πανδημία έχει συμβάλει στο να αλλάξουν αρκετά οι συνήθειες, αλλά και το πρόγραμμά, όμως κάποιες παραδόσεις δεν αλλάζουν.

Έχετε ακούσει ποτέ την έννοια της βιώσιμης γαστρονομίας; Μια έννοια άγνωστη πριν το 2016 σε πολλούς. Μια νέα τάση που συμβάλει στην αειφόρο ανάπτυξη, τη βιώσιμη παραγωγή και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Πολλοί θα αναρωτηθείτε περί τίνος πρόκειται; Και τι μας αφορά; Τι πρακτικά σημαίνει βιώσιμη γαστρονομία και μείωση της σπατάλης πόρων και πρώτων υλών; Οι απαντήσεις θα δοθούν στη Βαμβακού, το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου.  

Σε ένα πρωτοπόρο εγχείρημα, όπως αυτό της «Αναβίωσης της Βαμβακούς» που όραμα έχει τη δημιουργία ενός χωριού προτύπου βασισμένου στη βιώσιμη ανάπτυξη παράλληλα με τη διατήρηση της αυθεντικότητας του τόπου, δε θα μπορούσε να λείψει και το στοιχείο της βιώσιμης γαστρονομίας. Η ομάδα «Vamvakou Revival» σε συνεργασία με το «Sustainable Food Movement Greece» φέρνουν στη Βαμβακού εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, αλλά και ιδιαίτερες γαστρονομικές προτάσεις και επιλογές, με κεντρικό μήνυμα τις αρχές της αειφορίας και τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και πρώτων υλών.

Αναλυτικό πρόγραμμα

Σαββατοκύριακο 3-4/10, εστιατόριο-καφέ Βουρέικο
Γεύμα με μενού βιώσιμης γαστρονομίας
Πρόκειται για ένα culinary event με ειδικά σχεδιασμένο μενού, επιμέλειας των chef Δημήτρη Αϊβαλιώτη και Βασίλη Χαντζάρα, σε συνεργασία με το προσωπικό της κουζίνας του εστιατορίου. Στόχος του γεύματος είναι οι καλεσμένοι/επισκέπτες να γευτούν μοναδικά πιάτα που θα δημιουργηθούν από τις ήδη διαθέσιμες και πλεονασματικές πρώτες ύλες που διαθέτει η κουζίνα του εστιατορίου με σκοπό να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτύπωμα με μηδενικά απόβλητα.

Απαιτείται προκράτηση στο 2731-0-27964. Το μενού θα ανακοινωθεί σύντομα στο www.vamvakourevival.org

Κυριακή 4/10, 11:30 – 14:30, εστιατόριο-καφέ Βουρέικο
Καλλιτεχνικό εργαστήρι για παιδιά «Τέχνη & Βιωσιμότητα Τροφής»  
Ένα βιωματικό εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών από την ομάδα Re-direct. Στόχος είναι η εξοικείωση των παιδιών με την έννοια της σπατάλης τροφίμων, με διασκεδαστικό και δημιουργικό τρόπο. Μέσω της ζωγραφικής, θα αξιοποιήσουμε υλικά από τα μαγειρικά εργαστήρια της ημέρας (food scraps) ως βάση για τις δημιουργίες μας. Μέσω της διαδικασίας αυτής οι συντονιστές θα μελετήσουν με τα παιδιά την πορεία των τροφίμων από το χωράφι μέχρι και το πιάτο μας (farm-to-table).
Συμμετοχή δωρεάν. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και απαιτείται προκράτηση.

Κυριακή 4/10, 12:30 - 14:00, πλατεία Βαμβακούς
Εργαστήριο βιώσιμης γαστρονομίας για ενηλίκους
Ένα ανοιχτό μάθημα μαγειρικής για ενηλίκους από τον executive chef Δημήτρη Αϊβαλιώτη σε συνεργασία με το Sustainable Food Movement Greece, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία της Βαμβακούς. Στόχος είναι να δοθεί έμφαση στην εποχικότητα και εντοπιότητα των πρώτων υλών, στην αξιοποίησή τους, με όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες και στην μεταβίβαση γνώσης των αρχών της αειφορίας μέσα από έναν ανοιχτό διάλογο και τη μαγειρική.
Συμμετοχή δωρεάν. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και απαιτείται προκράτηση.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται, τηρώντας τις αποστάσεις και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προστασίας.

Για πληροφορίες/κρατήσεις και για το αναλυτικό πρόγραμμα δράσεων του Οκτωβρίου πατήστε εδώ

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών