«Προς το Εκούσιον Πάθος» του Λάκωνα Δ. Μηνακάκη σε παγκόσμια πρώτη!

Θα παρουσιαστεί από τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων

Τετάρτη, 17 Απρίλιος 2019 17:35 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Προς το Εκούσιον Πάθος» του Λάκωνα Δ. Μηνακάκη σε παγκόσμια πρώτη!

Τη Μ. Δευτέρα 22/4 στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» (Ακαδημίας 59, Αθήνα) θα πραγματοποιηθεί Πασχαλινή συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Χορωδίας Δήμου Αθηναίων.

Δίπλα στο πασίγνωστο “Requiem” του Mozart, η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων θα παρουσιάσουν σε παγκόσμια πρώτη το έργο ενός διακεκριμένου σύγχρονου Έλληνα συνθέτη: το ορατόριο «Προς το Εκούσιον Πάθος» του Λάκωνα Δημήτρη Μηνακάκη, ο οποίος κατάγεται από τις Αμύκλες Δ. Σπάρτης!

Το θέμα του Ορατορίου είναι η εκούσια πορεία του Κυρίου Ιησού Χριστού προς το εκούσιον πάθος. Ξεκινά με τη θριαμβευτική είσοδο στα Ιεροσόλυμα, τη Σταυρική θυσία και ολοκληρώνεται με τα εγκώμια. Ο συνθέτης επεξεργάστηκε βυζαντινούς ύμνους και ψαλμούς της Μεγάλης εβδομάδος, ενώ συνέθεσε πρωτότυπη μουσική για το τροπάριο της Κασσιανής,  σε απόδοση του ποιήματος από τον Κωστή Παλαμά.

Λιμπρέτο: Γιάννης Χριστόπουλος, βασισμένο σε Ύμνους της Μ. Εβδομάδας.
Δ. Μηνακάκης: Προς το Εκούσιον Πάθος
W. Α. Mozart: Requiem
Σολίστ:
Αντωνία Καλογήρου (σοπράνο)
Ινές Ζήκου (μέτζο σοπράνο)
Αντώνης Κορωναίος (τενόρος)
Τάσος Αποστόλου (βαθύφωνος)
Αλέξης Κωστάλας (αφηγητής)

Τιμές εισιτηρίων:
6€, 8€, 10€, 15€, 20€
Περιορισμένης ορατότητας: 3€
Φοιτητικό, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, άνω των 65 ετών: 5€

Προπώληση εισιτηρίων:

Ταμεία του θεάτρου: Τ. 210 3642540
Τρίτη - Παρασκευή: 10.00 - 19.00
Σάββατο: 10.00 - 16.00
Κυριακή: 11.00 - 16.00
Δευτέρα: κλειστά

Ωράριο τις ημέρες παραστάσεων:
Τρίτη - Παρασκευή: 10.00 - 20.30
Σάββατο: 10.00 - 14.00 και 3 ώρες πριν την έναρξη της παράστασης
Κυριακή: 3 ώρες πριν την έναρξη της παράστασης

Λίγα λόγια για τον Δ. Μηνακάκη
 Γεννήθηκε στις Αμύκλες Σπάρτης το 1951. Είναι απόφοιτος της Εκκλησιαστικής Σχολής Κορίνθου. Σπούδασε βυζαντινή μουσική, πιάνο, ανώτερα θεωρητικά, και σύνθεση. Μελέτησε για τρία περίπου χρόνια με τον Αλέκο Αινιάν, το ιδιαίτερο σύστημά του. Καθοριστική επίδραση στην εξέλιξή του υπήρξε η εξαετής μαθητεία του κοντά στον διάσημο μουσουργό και παιδαγωγό Γ.Α. Παπαΐωάννου (1982- 1989), κοντά στον οποίο γνώρισε και τις σύγχρονες τεχνικές σύνθεσης: το δωδεκάφθογγο σύστημα (Ανέλιξης, 1985), μεταγενέστερες σειραϊκές τεχνικές, π.χ. σειρές Φιμπονάτσι ("Έαρ Ανατέλλον", 1986, "Ανακύκλωση", 1988), τη διτονικότητα ("Λυκόφως", από τα "Τρία κομμάτια για πιάνο", 1986), καθώς και τη δυνατότητα μετασχηματισμού των θεματικών δεδομένων, από την τονικότητα στην ατονικότητα και στον δωδεκαφθογγισμό ("Παραλλαγές και Φούγκα" σε θέμα του Γ. Κουρουπού, 1989). Από την άλλη πλευρά, η θητεία του στη βυζαντινή μουσική και στην "Αντίστιξη Παλεστρίνα" φανερώνεται στη "Λειτουργία" (1986, 1989), μεγάλο έργο για ορχήστρα εγχόρδων και Βυζαντινό χορό. Χαρακτηριστική "ελληνικότητα" ατμόσφαιρας και ρυθμών απαντάται και στο έργο του Μακεδονία. Στο κλίμα της Εθνικής Σχολής κινείται το έργο του "Οι Γειτονιές του κόσμου", ένας κύκλος 12 τραγουδιών, σε ποίηση Γ. Ρίτσου, για σοπράνο, μέτζο, βαρύτονο, χορωδία και ορχήστρα (2001) και οι "Ελληνικοί χοροί" για ορχήστρα (2000).
Διακρίσεις:
- Διάκριση, στο διεθνή Διαγωνισμό 1988 Kucyna international competitionμε το έργο "Ερωτική Τριλογία", ποίηση Κ. Παντελάκη για Βαρύτονο φλάουτο βιόλα. Α΄ εκτέλεση Boston university 24.9.88.
- Διάκριση στο διαγωνισμό σύνθεσης μουσικής Δωματίου στη μνήμη του Γ.Α. Παπαΐωάνου με το έργο "Οι δύο όψεις μιας διαδρομής".
- Απονομή της έδρας του Γ. Φυλακτόπουλου "λόγω της εξαίρετης παρουσίας του στο Κολλέγιο Αθηνών και της σταθερής, αδιάκοπης προσφοράς του, πέρα και πάνω από τις απαιτήσεις του διδακτικού έργου στην τάξη"
- Τιμήθηκε, από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Αγίου Δημητρίου για την Πολύχρονη και πολύτιμη προσφορά του στο Δήμο.
- Τιμήθηκε με την απονομή του Άγιου Σταυρού - Santa Cruz do Grau - από την Ιερά Σύνοδο Ορθοδόξων Διασποράς και Ελλάδος και από την Ακαδημία Τέχνης, Πολιτισμού και Ιστορίας της Βραζιλίας.
- Δίδαξε στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών (1974-1976), στο Ωδείο του Πειραΐκού Συνδέσμου και στο Ωδείον Αθηνών. Από το 1981 διδάσκει στο Κολλέγιον Αθηνών και από το 1977 στο ωδείο Αθήναιον. Είναι καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Αγίου Δημητρίου και του Ωδείου του Κολεγίου Αθηνών.
- Διηύθυνε τη Χορωδία Πειραιώς (1976-1981). και τη Μεικτή Χορωδία του Δήμου Πειραιά (1986). Είναι μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Μουσουργών.
- Το 1999 εξεδόθη το 1ο τεύχος του έργου του " Η τέχνη της μουσικής και η τεχνική της" που διαπραγματεύεται τη συστηματική διδασκαλία της μουσικής ανάγνωσης και των ακουστικών και από τις αρχές του 2002 κυκλοφορεί σε 2ηέκδοση.
- Έχει γράψει έργα για Συμφωνική Ορχήστρα, Ορχήστρα Δωματίου, Μουσική Δωματίου για πλήθος συνδυασμών, οργάνων και φωνών. Έργα για χορωδία, με συνοδεία και a capella και έχει επεξεργασθεί πλήθος Χορωδιακών έργων παραδοσιακής μουσικής και Ελλήνων Συνθετών.
- Πολλοί μαθητές του είναι ήδη γνωστοί συνθέτες και σταδιοδρομούν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό (Ευρώπη, Η.Π.Α.) Σημαντικός αριθμός μαθητών του σταδιοδρομούν ως μουσικοπαιδαγωγοί στη δημόσια και την ιδιωτική εκπαίδευση.
- Πολλά έργα του έχει εκτελεσθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Η.Π.Α. Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Ελβετία, Κύπρο, Αγγλία, Σουηδία, Βραζιλία και αλλού).
- Έργα του έχουν εκτελεσθεί από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, από την Α.Σ.Ο.Ν., από τα έγχορδα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, την Ορχήστρα εγχόρδων της Λυρικής Σκηνής, την Ορχήστρα εγχόρδων Dianapolis κλπ.
- Πολλά Χορωδιακά του έργα βρίσκονται στο ρεπερτόριο πολλών Ελληνικών και ξένων χορωδιών.
- Από το "Τρίο Κορυφώ" ηχογραφήθηκε το έργο του "Ανακύκλωση", για βιολί κλαρινέτο και πιάνο και κυκλοφορεί σε C.D.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα