«Ανακαλύπτοντας τον εαυτό μου μέσα από την Τέχνη» στο Τσεραμιό

Δράση του Κέντρου Πρόληψης «Δίαυλος»

Παρασκευή, 08 Φεβρουάριος 2019 17:38 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Ανακαλύπτοντας τον εαυτό μου μέσα από την Τέχνη» στο Τσεραμιό

Η ποίηση, η ζωγραφική, η μουσική, ο χορός, το θέατρο και οι άλλες τέχνες δεν δημιουργούν μόνο καλά αισθήματα. Έχουν και σημαντικές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία. Είναι σημαντικό να τροφοδοτούμε συχνά τον εαυτό μας με συμπεριφορές και δραστηριότητες που μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα. Είτε είμαστε στην αρχή, είτε αναρρώνουμε από μια ψυχική δυσκολία, είναι σημαντικό να τροφοδοτούμε συχνά τον εαυτό μας με συμπεριφορές και δραστηριότητες που μας δημιουργούν ψυχική ευεξία. Η συμμετοχή και η ενασχόληση με την τέχνη μπορεί πραγματικά να επιδράσει πολύ θετικά στη ζωή μας.

Η δύναμη της τέχνης οφείλεται στο γεγονός ότι μάς δίνει την ευκαιρία να νιώσουμε μια ψυχολογική και πνευματική ακεραιότητα αφού σε αυτή τη διαδικασία ενυπάρχει ένα έμφυτο «θεραπευτικό» στοιχείο. Ένας από τους λόγους που η τέχνη είναι τόσο σημαντική για τη ζωή μας είναι ότι μας προσφέρει την εμπειρία να αφοσιωθούμε σε κάτι μη υλικό. Η ίδια η έκφραση της ατομικότητάς μας, μέσω της τέχνης, μας επιτρέπει να συνδεθούμε με πράξεις και συνήθειες που έχουν εδραιώσει άλλοι πριν από εμάς και να ξαναβρούμε τη σχέση με την κοινωνία που ζούμε. Η έρευνα εξάλλου έχει δείξει ότι υπάρχουν ξεκάθαρα οφέλη στην ψυχική μας υγεία από την ενασχόληση με την τέχνη. Ο χορός, η μουσική, η ζωγραφική, το θέατρο έχουν αποδεδειγμένα οφέλη στην αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση, τις κοινωνικές δεξιότητες και συνεπώς στην καλύτερη διάθεση και στη μείωση του άγχους.

Βασικό χαρακτηριστικό η αυθόρμητη μη λεκτική έκφραση / επικοινωνία/ διοχέτευση των υποσυνείδητων συναισθημάτων και σκέψεων, που δεν βρίσκουν τρόπο έκφρασης κάνοντας τα αντιληπτά και επομένως προσβάσιμα, η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, η καλλιέργεια της δημιουργικότητας  καθώς και της φαντασίας, που θα οδηγήσουν το άτομο στην εξερεύνηση του εαυτού και την ανακάλυψη κρυμμένων πτυχών της προσωπικότητάς του.

Το πιο βασικό στοιχείο είναι ότι η συμμετοχή σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν τέχνη γίνεται συνήθως σε ομαδικό επίπεδο.

Η συλλογικότητα/ομαδικότητα είναι ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης προσέγγισης η οποία βοηθά τη καλλιέργεια της αυτογνωσίας καθώς μέσα από τις σχέσεις με τους άλλους μαθαίνει κάποιος και τον ίδιο του τον εαυτό.

Έχοντας αυτά κατά νου, η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου  Πρόληψης «Δίαυλος» λ/ Ασπασία Γκουντούνα, με τον εικαστικό Ιωάννη Παπουλάκο και σε συνεργασία με τον ιερέα και κατηχητή π. Παναγιώτη Λάτση, ξεκινούν μια ομάδα προσωπικής ανάπτυξης μέσω των εκφραστικών μέσων και τεχνών με τίτλο: «Καλλιτεχνίζω. Ανακαλύπτω τον εαυτό μου μέσα από την Τέχνη».

Έτσι, στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου της ενορίας Τσεραμιού, από την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου και κάθε δεύτερη Τετάρτη στις 5:30΄ το απόγευμα,  «θα  ταξιδεύουμε στη μαγεία των χρωμάτων, των σχημάτων και του ονείρου, με στόχο την ανακάλυψη πτυχών του εαυτού, που μένουν κρυμμένες, γιατί η Τέχνη μάς δίνει χώρο για το Ανείπωτο» αναφέρει το Κέντρο Πρόληψης «Δίαυλος».

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα