Δαντελένιο Μαντήλι: Τρεις γυναίκες, τρεις γενιές, τρεις ιστορίες.

Tzakas

Κυκλοφορεί το νέο βιβλίο της Μ. Παπαποστόλου

Πέμπτη, 25 Νοέμβριος 2021 11:02 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Δαντελένιο Μαντήλι: Τρεις γυναίκες, τρεις γενιές, τρεις ιστορίες.

Το Δαντελένιο Μαντίλι είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που αφηγείται τη ζωή τριών γυναικών, οι οποίες  έγιναν µάρτυρες µερικών από τα σηµαντικότερα γεγονότα του 19ου αιώνα και µιας εποχής που αποτέλεσε τη µετάβαση από την οθωµανική υποδούλωση στη δηµιουργία του ελεύθερου ελληνικού κράτους. Φανταστικά και αληθινά πρόσωπα και γεγονότα συµπλέκονται και υφαίνουν µια νοσταλγική, συγκινητική αφήγηση. Η Μεταξία Παπαποστόλου, στο πρώτο της μυθιστόρημα μας ταξιδεύει από τον Μυστρά, στην Αθήνα και από εκεί στη Ζάκυνθο προκειμένου να μας ξετυλίξει τις ιστορίες τριών σημαντικών γυναικών. 

Η Ζωή Κρεββατά, µε καταγωγή από το Μυστρά, παντρεύεται το Στέφανο τις παραµονές της Επανάστασης του 1821. Ζώντας από κοντά τα γεγονότα που οδήγησαν τη Λακεδαίµονα στην απελευθέρωση από τους Οθωµανούς, βλέπει τη ζωή της ίδιας και της οικογένειάς της να επηρεάζεται από τις εξελίξεις του Αγώνα.

Η κόρη της, Φλωρεντία, παντρεύεται το Φαναριώτη ποιητή Παναγιώτη Σούτσο. Οι δυο τους ζουν στην Αθήνα της εποχής των πρώτων χρόνων της βασιλείας του Όθωνα. Μέσα από τις επιστολές της προς τη µητέρα της, αποτυπώνεται ανάγλυφα η εικόνα της πόλης που ψάχνει να βρει τα πρώτα της σταθερά πατήµατα στην εποχή µετά την Απελευθέρωση και να µετατραπεί σε µια καθ’ όλα ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Η εγγονή της Ζωής, Ασπασία, ετοιµάζεται να παντρευτεί στη Ζάκυνθο τον κόντε Ιωάννη Μελισσηνό. Παραµονές του γάµου της, η γιαγιά της τής διηγείται την ιστορία της και την ιστορία της µητέρας της, προσπαθώντας να την κάνει να ξεχάσει την αγωνία του επικείµενου γάµου της και ταυτόχρονα να της τονώσει το ηθικό, θυµίζοντάς της τη σπουδαία καταγωγή της. Ένα δαντελένιο µαντίλι, που της χαρίζει για να το φορέσει ως πέπλο στο γάµο, επισφραγίζει µια παράδοση που περνάει από γενιά σε γενιά στις γυναίκες της οικογένειάς τους.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti