Το βασιλόπουλο και το σιδηροχόρταρο

Το παραμύθι της εβδομάδας στον «Λακωνικό Τύπο»

Παρασκευή, 22 Νοέμβριος 2019 13:00 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Το βασιλόπουλο και το σιδηροχόρταρο

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας βασιλιάς και είχε τρεις γιους. Ήθελε να αφήσει έναν για διάδοχο του θρόνου του. Μια μέρα κάλεσε τους γιους του και τους είπε: «Θα με διαδεχτεί στο θρόνο όποιος ανοίξει το θησαυροφυλάκιο του παλατιού χωρίς κλειδωνιά. Η πόρτα του είναι βαριά και σιδερένια. Δεν τη ανοίγουν εκατό παλικάρια μαζί. Κανένας δεν την έχει ανοίξει ως τώρα. Από αύριο αρχίζει η δοκιμασία σας. Πάρτε τα άλογά σας, χρυσά φλουριά και ξεκινήστε να βρείτε κάτι που θα την ανοίγει», είπε ο βασιλιάς.

Έτσι κι έγινε. Οι τρεις γιοι του βασιλιά το άλλο πρωί ξεκίνησαν μαζί καβάλα στα άλογά τους να βρουν την τύχη τους. Βρέθηκαν μπροστά σε ένα τρίστρατο. Τότε λέει ο πρώτος: «Εγώ θα πάρω το δρόμο στα δεξιά». Λέει ο δεύτερος: «Εγώ θα πάρω το δρόμο που πάει ευθεία». Ο τρίτος είπε: «Μένει ο δρόμος στα αριστερά. Αυτόν θα πάρω». Έτσι είπαν κι έτσι έκαναν.

Το πρώτο βασιλόπουλο προχώρησε στο δεξί δρόμο. Μα όπου κι αν πήγαινε, ένα παράξενο πράγμα, ήταν σα να έκανε κύκλους γύρω από τον ίδιο τόπο. Δεν ήξερε πώς θα φύγει από εκείνο το μέρος.

Το δεύτερο βασιλόπουλο προχώρησε στον ευθύ δρόμο. Έφτασε σε έναν καταρράκτη, όπου λούζονταν νεράιδες. Εκείνες τον άρπαξαν και τον βούτηξαν στο νερό του καταρράκτη. Αυτός ξέχασε, ποιος είναι και που πηγαίνει.

Το τρίτο παλικάρι προχώρησε στον αριστερό δρόμο, μέχρι που νύχτωσε. Τότε βλέπει μπροστά του ένα σπίτι. Χτυπάει την πόρτα και του ανοίγει ένας γέρος. Του λέει: «Καλησπέρα γέροντα. Μπορώ να μείνω εδώ απόψε;» Ο γέρος είπε: «Πέρασε μέσα. Που πας και τι γυρεύεις σε τούτα τα μέρη;» «Θέλω να ανοίξω μια σιδερένια πόρτα στο θησαυροφυλάκιο του παλατιού, για να γίνω διάδοχος του θρόνου. Κανείς δεν την έχει ανοίξει ως τώρα, γιατί είναι βαριά και δεν έχει κλειδωνιά. Μα εγώ θα βρω τον τρόπο».

Ο γέρος τότε είπε: «Το σιδηροχόρταρο ανοίγει πόρτες, σπάει σίδερα και γκρεμίζει τοίχους. Αν το θέλεις, πρέπει να βρεις φωλιά σκαντζόχοιρου με τα παιδιά του μέσα. Όταν θα λείπει ο σκαντζόχοιρος, θα φράξεις γύρω τη φωλιά με βαριές πέτρες. Σαν έρθει ο σκαντζόχοιρος, δε θα μπορεί να μπει στα παιδιά του. Θα τρέξει να βρει το σιδηροχόρταρο. Άμα αγγίξει με αυτό τις πέτρες, θα πέσουν. Τότε εσύ θα αρπάξεις από το στόμα του σκαντζόχοιρου το χόρτο, γιατί σαν όταν τη δουλειά του, το καταπίνει». «Πρώτη φορά ακούω κάτι τέτοιο», είπε το βασιλόπουλο. Μετά έβγαλε από το πουγκί του κι έδωσε στο γέρο τρία χρυσά φλουριά. Ύστερα έπεσαν για ύπνο.

Το άλλο πρωί το βασιλόπουλο ξεκίνησε να βρει φωλιά σκαντζόχοιρου. Δρόμο πήρε, δρόμο άφησε και μπήκε σε ένα δάσος. Συναντάει μια αλεπού. «Αν την ακολουθήσω, ίσως με οδηγήσει σε φωλιά σκαντζόχοιρου», σκέφτηκε το παλικάρι. Μα η αλεπού έφυγε σαν αστραπή. Μετά είπε: «Καλύτερα να ρωτήσω ένα πουλί. Αυτά όλα τα βλέπουν».

Πιο κάτω συναντάει μια καρακάξα. «Καλημέρα! Θα μου δείξεις μια φωλιά σκαντζόχοιρου;» τη ρωτάει. «Θα μου δώσεις το χρυσό δαχτυλίδι σου», ρώτησε η καρακάξα, που το είδε και της γυάλισε. «Πάρτο», της λέει το βασιλόπουλο και της το έδωσε. «Πάμε να σου δείξω τη φωλιά» του είπε αυτή. Άρχισε να πετάει σιγά, μέχρι που έφτασαν στη φωλιά. Το βασιλόπουλο μάζεψε πέτρες για να περιφράξει τη φωλιά.
Όταν νύχτωσε ο σκαντζόχοιρος βγήκε από τη φωλιά του, για να βρει φαγητό. Το βασιλόπουλο τότε την έφραξε ολόγυρα και παραφύλαξε πίσω από ένα δέντρο. Μόλις ο σκαντζόχοιρος γύρισε, δε μπορούσε να μπει στη φωλιά. Πήγε να βρει το σιδηροχόρταρο. Το έφερε και άγγιξε τις πέτρες με αυτό, ώσπου τις έριξε. Το βασιλόπουλο βγήκε από την κρυψώνα του και βούτηξε το βοτάνι από το στόμα του σκαντζόχοιρου, πριν το καταπιεί.

Ύστερα πήρε το χορτάρι κι έφυγε για το παλάτι. Τα μεγαλύτερα αδέρφια του δεν είχαν γυρίσει κι ο πατέρας του ήταν περίλυπος. Του είπε: «Τα αδέρφια σου δεν γύρισαν. Χαίρομαι που ήρθες πίσω γερός και δε με νοιάζει τίποτε άλλο. «Πατέρα, μην ανησυχείς. Όλα θα γίνουν. Τώρα πάμε στο θησαυροφυλάκιο», είπε το βασιλόπουλο.  Έτσι, πήγαν εκεί. Το παλικάρι έβγαλε το σιδηροχόρταρο από το σακούλι του κι άγγιξε την πόρτα. Τότε η πόρτα γκρεμίστηκε. Ο βασιλιάς, δεν πίστευε στα μάτια του. Είπε: «Γιε μου, σου αξίζει να γίνεις διάδοχός μου».

Έτσι κι έγινε. Ο μικρός γιος στέφθηκε βασιλιάς. Μετά έψαξε και βρήκε τα αδέρφια του. Τα έφερε πίσω στο παλάτι. Βασίλεψε με φρόνηση και τιμιότητα για πολλά χρόνια. Κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Δήμητρα Μπουμποπούλου

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti