Οι κατσικοπόδαρες νεράιδες

Το παραμύθι της εβδομάδας στον «Λακωνικό Τύπο»

Παρασκευή, 15 Νοέμβριος 2019 12:46 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Οι κατσικοπόδαρες νεράιδες

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας κυνηγός. Ζούσε σε ένα ορεινό χωριό. Ήθελε βρει τις κατσικοπόδαρες νεράιδες. Ζούσαν στην κορυφή του βουνού. Αυτές είχανε γκρεμίσει από τα βράχια τον αδερφό του. Τον είχαν κομματιάσει.

Μια μέρα πήγε κυνήγι, μαγειρευτό, στο σπίτι ενός γέρου στο χωριό. «Γέροντα σου έφερα λαγό στιφάδο», είπε ο κυνηγός. «Κάτσε να φάμε μαζί», του λέει ο γέροντας. «Θα κάτσω! Θέλω να σε ρωτήσω για τις κατσικοπόδαρες νεράιδες». «Ο αδερφός σου πήγε από αυτές. Μη γυρεύεις μπελάδες», του είπε ο γέρος. Κοίτα τη ζωή σου».

«Γέροντα δε μπορώ να ησυχάσω. Θέλω να τις βρω», είπε ο κυνηγός. «Όποιος ασυλλόγιστος πατήσει στα λημέρια τους, τον αγκαλιάζουν, τον φιλούν και τον αναγκάζουν να τις φιλήσει. Ύστερα τον γκρεμίζουν ψηλά από τους βράχους. Κάποιοι λένε ότι οι νεράιδες χορεύουν σε ένα είδος μέθης. Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια», είπε ο γέρος. «Θα πάω να τις βρω», είπε ο κυνηγός. «Να πας! Μα να ξέρεις ότι είναι αθάνατες. Μόνο αν τις σπρώξει κάποιος στη μεγάλη χαράδρα θα τις αφανίσει. Ό,τι πέφτει εκεί μέσα χάνεται για πάντα. Εξαφανίζεται». «Σε ευχαριστώ, γέροντα!» είπε ο κυνηγός.

Ύστερα ο κυνηγός πήγε σπίτι του. Έβαλε στο δισάκι του τρόφιμα. Καβάλησε το άλογό του. Δρόμο πήρε, δρόμο άφησε για την κορυφή του βουνού. Στο δρόμο μια νυφίτσα πήδηξε από ένα δέντρο πάνω στο άλογό του. Το άλογο αγρίεψε. Αυτός το ηρέμησε. Η νυφίτσα μίλησε με ανθρώπινη φωνή και είπε στον άντρα: «Πάρε με μαζί σου και δε θα χάσεις». «Πάω στις κατσικοπόδαρες νεράιδες. Αν με βοηθήσεις θα τα πάμε καλά», λέει ο κυνηγός. «Πάμε!» λέει η νυφίτσα.

Δρόμο πήραν, δρόμο άφησαν και σταμάτησαν να ποτίσουν το άλογο. Ο κυνηγός έβγαλε από το δισάκι του παστό. Τα σάλια της νυφίτσας έτρεξαν. «Αν μου δώσεις μεζέ, θα σε πάω στη σπηλιά της αρκούδας. Θα σε βοηθήσει. Έχει άχτι τις κατσικοπόδαρες νεράιδες. Έσπρωξαν στο γκρεμό το αρκουδάκι της. Σκοτώνουν ό,τι ζωντανό βρεθεί στα λημέρια τους». «Φάε όσο θες. Έχει πολύ κρέας», λέει ο κυνηγός.  

Φάγανε κι δύο. Χορτάσανε. Ξεκίνησαν για τη σπηλιά της αρκούδας. Έφτασαν γρήγορα. Η αρκούδα τους μύρισε. Πήγε να επιτεθεί στον κυνηγό. Η νυφίτσα της είπε: «Στάσου! Ο κυνηγός θέλει να τον βοηθήσεις με τις νεράιδες. Σκότωσαν τον αδερφό του, όπως το αρκουδάκι σου». Η αρκούδα τότε είπε στον κυνηγό: «Θα έρθω μαζί σου. Θα σε βοηθήσω!»

Δρόμο πήραν, δρόμο άφησαν κι έφτασαν στην κορυφή του βουνού. Είδαν έναν αετό. Η αρκούδα του είπε: «Αετέ, εσύ που όλα τα βλέπεις. Ξέρεις πως θα νικήσουμε τις κατσικοπόδαρες νεράιδες;» «Αν ρίξετε στο ποτό τους ένα βοτάνι που τις μεθάει. Φυτρώνει κάτω από το μεγάλο έλατο», είπε ο αετός. Μετά πέταξε μακριά.

Τότε ο κυνηγός λέει: «Εσύ αρκούδα, τρέξε για το βοτάνι. Εσύ νυφίτσα, που είσαι ευκίνητη, θα ρίξεις το βοτάνι στο ποτό τους. Εγώ θα τις σπρώξω στη χαράδρα σαν μεθύσουν. Αν δεν το κάνω, οι νεράιδες θα συνεχίσουν να σκοτώνουν ζώα κι ανθρώπους». Έτσι κι έγινε. Η αρκούδα πήγε για το βοτάνι.

Η νυφίτσα κι ο κυνηγός πήγαν στο λημέρι των νεραϊδών. Κρύφτηκαν και περίμεναν. Η αρκούδα αργούσε να φανεί. Φάνηκε την ώρα που οι νεράιδες έφτιαχναν τα ποτά τους. Η νυφίτσα πήρε το βοτάνι. Το έτριψε. Μετά γλίστρησε κρυφά. Το έριξε στο ποτό τους. Αυτές χόρευαν δεμένες η μια από τη μέση της άλλης με μεγάλα πέπλα. Δεν είδαν τη νυφίτσα. Ήπιαν το ποτό και το βοτάνι έδρασε. Σε λίγο οι νεράιδες ζαλίστηκαν. Αλλού πατούσαν, αλλού βρίσκονταν. «Σα να παραπατάω», είπε η πρώτη. «Το ίδιο κι εγώ!» λέει η δεύτερη. «Ιδέα σας θα είναι!» είπε η τρίτη.

Ο κυνηγός τις είδε που τρέκλιζαν. «Τώρα είναι ευκαιρία», είπε. Έτρεξε και βούτηξε την τελευταία νεράιδα από το χέρι. Πριν προλάβει να αντισταθεί, αυτή, την έσπρωξε στη χαράδρα. Καθώς ήταν δεμένες μεταξύ τους, έπεσαν όλες οι νεράιδες στο κενό κι έβγαλαν μια σπαραχτική κραυγή. Ο τόπος από τότε ηρέμησε από τις κατσικοπόδαρες νεράιδες που είχαν αφανίσει ανθρώπους και ζώα. Έζησαν σε εκείνα τα μέρη καλά κι εμείς καλύτερα.

Δήμητρα Μπουμποπούλου

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών