Ένας… βιότοπος ανάμεσα σε χιλιάδες τόνους πλαστικών

Τρίτη, 17 Μάιος 2022 18:57 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ένας… βιότοπος ανάμεσα σε χιλιάδες τόνους πλαστικών

O Γάλλος Μπενουά Λεκόμτ τo 2019 κολύμπησε 556 χιλιόμετρα, διασχίζοντας τη Mεγάλη Δίνη Σκουπιδιών του Ειρηνικού. Στόχος του ήταν η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το πρόβλημα της ρύπανσης των ωκεανών από τα πλαστικά. Tο εγχείρημά του χάρισε στους επιστήμονες μία σημαντική ανακάλυψη. Οπως εξήγησε ο Λεκόμτ, όσο κολυμπούσε δεν ήταν σχεδόν ποτέ μόνος. «Η περιοχή γύρω από κάθε πλαστικό κομμάτι που επέπλεε, έσφυζε από ζωή», δήλωσε.

Στην πραγματικότητα, αυτή η περιοχή του Ειρηνικού δεν είναι μια απλή «χωματερή», αλλά μια σούπα από πλαστικά απορρίμματα (μπουκάλια, δίχτυα, ελαστικά, οδοντόβουρτσες και ό,τι άλλο). Δίπλα σε κάθε σκουπίδι ανιχνεύονται κάθε είδους θαλάσσιοι οργανισμοί: μπλε δράκοι της θάλασσας, κυανές μέδουσες και εκατοντάδες άλλα είδη που ζουν στην επιφάνεια των νερών. Το ανομοιόμορφο σύνολο των μικρών θαλάσσιων ειδών συνιστά αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν «νευστόν», δηλαδή ένα τμήμα του πλαγκτόν που ζει κοντά στη θαλάσσια επιφάνεια.

Οι επιστήμονες, στο σκάφος υποστήριξης που ακολουθούσε τον Λεκόμτ, έκαναν διαρκείς δειγματοληψίες από τα επιφανειακά ύδατα της δίνης. Ετσι διαπίστωσαν ότι οι συγκεντρώσεις νευστού ήταν πολύ υψηλότερες μέσα στη δίνη, παρά έξω από αυτήν. Σε κάποια σημεία της, μάλιστα, oι θαλάσσιοι οργανισμοί ήταν ισάριθμοι με τα κομμάτια του πλαστικού. Η δρ Ρεμπέκα Χελμ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Θαλάσσιας Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, η οποία συνυπογράφει την έρευνα, τονίζει πως ανέκαθεν υπέθετε ότι σε αυτές τις ωκεάνιες δίνες συγκεντρώνονται σκουπίδια αλλά και πλήθος έμβιων όντων. «Μας εντυπωσίασε, ωστόσο, η μεγάλη πυκνότητα νευστού που ανιχνεύσαμε», επισημαίνει.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα στην πλατφόρμα επιστημονικών προδημοσιεύσεων bioRxiv και δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από επιστημονική επιτροπή. Ομως, η δρ Χελμ επισημαίνει ότι, αν τελικά επαληθευτούν, ενδέχεται να περιπλέξουν τις προσπάθειες των περιβαλλοντολόγων για αποκομιδή του τεράστιου όγκου των πλαστικών από τη μεγάλη ωκεάνια δίνη. Στους ωκεανούς του πλανήτη υπάρχουν πέντε τέτοιες μεγάλες δίνες. Στην πραγματικότητα, είναι μεγάλα συστήματα κυκλικών ρευμάτων που ενεργοποιούνται από τους ανέμους και τις δυνάμεις που δημιουργεί η περιστροφή της Γης. Λειτουργούν σαν τεράστιες ρουφήχτρες, παρασύροντας στο κέντρο τους οτιδήποτε επιπλέει κοντά τους. Τον τελευταίο αιώνα, τα πλαστικά που καταλήγουν στις θάλασσες φτάνουν σε αυτές τις δίνες, όπου σωρεύονται δημιουργώντας πελώριες υδάτινες χωματερές. Η μεγαλύτερη από αυτές, η Μεγάλη Δίνη Σκουπιδιών του Ειρηνικού, βρίσκεται μεταξύ Χαβάης και Καλιφόρνιας και περιέχει τουλάχιστον 79.000 τόνους πλαστικών, σύμφωνα με υπολογισμούς της ΜΚΟ Οcean Cleanup Foundation.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti