«Γαλάζιες Σημαίες»: Αμετάβλητες οι «εξαιρετικές» ακτές της Λακωνίας

Στους Δήμους Μονεμβασίας και Αν. Μάνης και φέτος οι 10 βραβευμένες παραλίες

Τρίτη, 17 Μάιος 2022 13:58 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Γαλάζιες Σημαίες»: Αμετάβλητες οι «εξαιρετικές» ακτές της Λακωνίας

Oι βραβεύσεις ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών ανακοινώθηκαν και φέτος από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας. Με 581 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 53 χώρες, ενώ η Λακωνία «παρασημοφορήθηκε» με 10 σημαίες, όσες δηλαδή κατέκτησε και το 2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, για πρώτη φορά οι βραβεύσεις ξεπερνούν τις 600, και ότι στο σύνολο των 48 χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, η Ελλάδα κατέχει το 14% των βραβευμένων ακτών. Πρώτος στην Ελλάδα σε αριθμό συνολικών βραβεύσεων αναδείχθηκε ο νομός Χαλκιδικής, με 96 σημαίες. Για το 2022 η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 4.194 ακτές, 732 μαρίνες και 116 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.

Η ετήσια αναγγελία των βραβευμένων με τη Γαλάζια Σημαία ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών της χώρας μας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16 Μαΐου στο «Glyfada Gold Gardens», παρουσία πολλών εκπροσώπων της Πολιτείας και κλαδικών φορέων του Τουρισμού.

Οι «χρυσές» ακτές
της Λακωνίας
Στη Λακωνία, οι βραβευμένες παραλίες με το πλέον αναγνωρίσιμο οικολογικό σήμα ποιότητας για ακτές διεθνώς παρέμειναν στα ίδια ακριβώς επίπεδα με το 2021. Δέκα συνολικά σημαίες θα κυματίζουν και τη φετινή χρονιά σε παραλίες του νομού, που βρίσκονται αποκλειστικά στην εδαφική περιφέρεια των Δήμων Μονεμβασίας και Ανατολικής Μάνης.

Δ. Μονεμβασίας
Ο Δήμος Μονεμβασίας συνεχίζει να κατέχει τα λακωνικά πρωτεία, καθώς διατήρησε και τις 7 σημαίες που σταθερά λαμβάνει από τον αρμόδιο φορέα τα τελευταία χρόνια.

Οι «γαλάζιες» παραλίες του Δήμου Μονεμβασίας είναι:
- Αρχάγγελος
- Κυπαρίσσι – Μεγάλη Άμμος
- Μονεμβασιά
- Νεάπολη
- Πλύτρα – Παχιάμμος
- Πορί
- Τηγάνια
 
Δ. Αν. Μάνης
Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης είδε, για μία ακόμα χρονιά, τρεις από τις πλέον δημοφιλείς και πολυσύχναστες ακτές του να βρίσκονται στη λίστα του διεθνούς προγράμματος.

Οι «γαλάζιες» παραλίες του Δήμου Αν. Μάνης είναι:
- Μαυροβούνι (1)
- Σελινίτσα
- Σκουτάρι

«Ανεξαρτήτως ωστόσο του προγράμματος αξίζει να σημειωθεί πως ο Δήμος Ανατολικής Μάνης διαθέτει μια μοναδική ποικιλία υπέροχων παραλιών, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, οι οποίες ανταποκρίνονται σε όλες τις απαιτήσεις», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Αν. Μάνης.

Μείον δύο τα τελευταία χρόνια
Πάντως, η καλύτερη επίδοση για τη Λακωνία τα τελευταία χρόνια ήταν οι 12 «Γαλάζιες Σημαίες» που χορηγήθηκαν τα έτη 2015, 2016 και 2017. Σε σχέση με τον παραπάνω αριθμό, οι δύο λιγότερες βραβεύσεις αφορούν τις ακτές σε Μαυροβούνι (2) και Βαθύ, οι οποίες δεν κατόρθωσαν να πετύχουν και πάλι έπαρση σημαίας. Πάντως, το 2021 ο νομός απέσπασε δύο επιπλέον σημαίες (10) συγκριτικά με τις 8 του 2020..

Προϋποθέσεις κατάκτησης
«Γαλάζιας Σημαίας»  
Η «Γαλάζια Σημαία» απονέμεται από το 1987 σε ακτές και μαρίνες που πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις. Για την βράβευση- που έχει διάρκεια ενός έτους- απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κριθεί ως «εξαιρετική» η ποιότητα των υδάτων. Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το εν λόγω πρόγραμμα.

Επιπλέον, πρέπει να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές (38 για τις μαρίνες και 51 για τα σκάφη). Αυτά αφορούν την καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Από το 2017 ξεκίνησε και η εφαρμογή του προγράμματος για τα τουριστικά σκάφη στην Ελλάδα. Αυτό αφορά εταιρείες που διαχειρίζονται τουριστικά σκάφη και βραβεύονται για την αειφόρο διαχείριση τους, όταν συμμορφώνονται με 51 κριτήρια σε γενικές κατηγορίες, αλλά και με επιπλέον κριτήρια σε ειδικές κατηγορίες, όπως τα καταδυτικά σκάφη.

Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, δήμοι, ξενοδοχεία και κάμπινγκ, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελοντικά.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, διά της γενικής γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, υποστηρίζει ενεργώς το πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία», ενώ η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, υπέγραψε τον Οκτώβριο του 2013 πρωτόκολλο συνεργασίας με το υπουργείο Τουρισμού, επισφραγίζοντας και τυπικά τους κοινούς στόχους στην προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) υποστηρίζει το πρόγραμμα και προτρέπει τους ΟΤΑ στην τήρηση της εφαρμογής των κριτηρίων του.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης παρακολουθείται κάθε χρόνο από τις διευθύνσεις υδάτων των αποκεντρωμένων διοικήσεων και την γενική γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ, μέσω δειγματοληψιών ελέγχου που γίνονται από διαπιστευμένα από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) εργαστήρια.

 Χάρτης με τις «Γαλάζιες Σημαίες» στην Πελοπόννησο

281237913 1109697553090375 26239140823573696 n

πηγή χάρτη: Σελίδα «Μαθαίνοντας την Πελοπόννησο» (FB)

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti