«Ο ιστορικός Ευρώτας παραμένει δέσμιος των προβλημάτων του που χρονίζουν»

Απολογισμός 2021 κι ευχές του Οικολογικού Συνδέσμου Λακωνίας

Τρίτη, 04 Ιανουάριος 2022 12:07 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Ο ιστορικός Ευρώτας παραμένει δέσμιος των προβλημάτων του που χρονίζουν»

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οικολογικού Συνδέσμου Λακωνίας (ΟΙΚΟΣΥΛ), με το τέλος του 2021, «προέβη σε ορισμένες αυτονόητες επισημάνσεις για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αφορούν την περιοχή μας κι όχι μόνο».

Συγκεκριμένα:

«1. Το πρόβλημα των απορριμμάτων:  Γι’ άλλη μια χρονιά το πρόβλημα αυτό παραμένει άλυτο και παραπέμπεται στις καλένδες του 2022. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση όλων των βαθμίδων, αγνοώντας τις επί σειράν ετών προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το άφησε να διογκωθεί και να φτάσει στο απροχώρητο με όλες τις αρνητικές και δυσμενείς επιπτώσεις για τη Δημόσια Υγεία και το περιβάλλον. Είναι κρίμα γιατί υπήρχε συσσωρευμένη ευρωπαϊκή εμπειρία που έδινε λύσεις, αλλά στον τόπο μας δεν υπήρχε κατά τα φαινόμενα η αναγκαία πολιτική βούληση.

2. Ρύπανση-Υποβάθμιση Ευρώτα: Παρά τις συνεχείς κι επίμονες παρεμβάσεις – προτάσεις του ΟΙΚΟΣΥΛ, αλλά και άλλων φορέων, ο ιστορικός ποταμός παραμένει δέσμιος των προβλημάτων του που χρονίζουν (εκχερσώσεις, καταπατήσεις, ρύπανση από απόβλητα πάσης φύσεως, μπάζα, φυτοφάρμακα, νιτρικά κλπ). Ελπίζουμε η ανακοινωθείσα πρόθεση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την αξιοποίηση και αναβάθμιση του αστικού τμήματος Σπάρτης του Ευρώτα να υλοποιηθεί μέσα στο 2022 και να αποτελέσει τη βάση κι άλλων ήπιων παρεμβάσεων που θα έχουν ως γνώμονα την οικολογική ισορροπία αλλά και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής μέσα από την ορθή ενσωμάτωση του ποτάμιου οικοσυστήματος στον ευρύτερο αστικό ιστό της πόλης μας. .

3. Πράσινη Ενέργεια: Η Ευρωπαϊκή Ένωση από τη χρονιά που λήγει σηματοδότησε μία ριζική στροφή στην ενεργειακή πολιτική της με την κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και την επέκταση της λεγόμενης πράσινης ενέργειας. Ο ΟΙΚΟΣΥΛ με σχετική ανακοίνωσή του πρόβαλλε τους προβληματισμούς και τις ενστάσεις του στην πολιτική αυτή καθώς η Ευρώπη και η Ελλάδα βρέθηκαν στη δίνη μιας πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης με άμεσες συνέπειες στα νοικοκυριά και την οικονομία. Επιπλέον στη χώρα μας υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι η ανάπτυξη των αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων γίνεται χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο και συνολική στρατηγική με αποτέλεσμα οι τοπικές κοινωνίες να εξεγείρονται και να αντιδρούν αρνητικά. Είναι ανάγκη, λοιπόν, έστω και τώρα  να υπάρξει ένας ευρύς επιστημονικός και κοινωνικός διάλογος για να βρεθούν και να εφαρμοστούν οι καλύτερες λύσεις στον τομέα αυτό. Λύσεις και για το μεταβατικό στάδιο που διανύουμε τώρα, αλλά κυρίως λύσεις υψηλής τεχνολογικής και οικολογικής αξίας για το επερχόμενο σκοτεινό και ταυτόχρονα απαιτητικό μέλλον.

4. Ποιότητα Τροφής: Παρά τα βήματα που έχουν γίνει στον έλεγχο των χημικών λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων στη γεωργική παραγωγή, αλλά και των αντιβιοτικών και των ορμονών στη ζωική παραγωγή η χρήση τους εξακολουθεί να παραμένει σε μεγάλο βαθμό υπερβολική κι εν πολλοίς ανεξέλεγκτη. Η Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία εξάλλου παραμένει ακόμα στη Λακωνία μία  υπόθεση λίγων συνειδητοποιημένων   παραγωγών που αποτελούν μειοψηφία και παραμένουν συχνά αβοήθητοι από το κράτος. Στο νέο χρόνο θα πρέπει να ενταθούν οι πιέσεις όλων των κοινωνικών και περιβαλλοντικών φορέων προς την Ε.Ε. και το κράτος μας για την εξασφάλιση ακόμα περισσότερο ποιοτικής τροφής, που είναι η κύρια βάση για την ανθρώπινη υγεία», σημειώνει ο Οικολογικός Σύνδεσμος Λακωνίας.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti