Από τη Σπάρτη κατακτητής του διαστήματος!

Ο Ανδρέας Κορωνιός που ξεπέρασε τις δυσκολίες της ζωής και τέθηκε επικεφαλής της Διαστημικής Βιομηχανίας της Αυστραλίας

Σάββατο, 15 Ιούνιος 2019 09:03 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Από τη Σπάρτη κατακτητής του διαστήματος!

Τον δικό τους «μύθο» χτίζουν εδώ και αρκετά χρόνια οι Λάκωνες της διασποράς, οι οποίοι με το έργο και τις επιτυχίες τους σε διάφορους τομείς απασχόλησης, διαφημίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την περιοχή μας σε κάθε «γωνιά» του πλανήτη, σκορπίζοντας συναισθήματα υπερηφάνειας στους συμπατριώτες τους.

Xαρακτηριστική περίπτωση ενός αυτοδημιούργητου ανθρώπου, ο οποίος πριν από 50 περίπου χρόνια ταξίδεψε από τη Λακωνία στη μακρινή Αυστραλία για να κυνηγήσει το όνειρό του, αποτελεί ο κ. Ανδρέας Κορωνιός. Σε ηλικία 17 ετών, λόγω θανάτου της γιαγιάς του που είχε αναλάβει την ανατροφή του, υποχρεώθηκε να αφήσει την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Σπάρτη, και να μεταναστεύσει στην Αυστραλία, ξεκινώντας μια νέα αρχή στον πλευρό των θείων του.

Σήμερα, στα 65 του χρόνια, ο Αν. Κορωνιός θεωρείται ένας επιτυχημένος καθηγητής Συστημάτων Πληροφοριών και Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας στον τομέα της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων. Όμως, η καταξίωση του δεν περιορίστηκε στην εκπαίδευση και στα ακαδημαϊκά καθήκοντά του, καθώς σε μια μοναδική πρόκληση της καριέρας του, κλήθηκε να ηγηθεί της Διαστημικής Βιομηχανίας της Αυστραλίας, του μεγαλύτερου κέντρου έρευνας στη χώρα.

Για να κατανοήσει κανείς τις απαιτήσεις και τον ρόλο που ανέλαβε ο κ. Κορωνιός, αξίζει να αναφερθεί ότι ο ομογενής επιστήμονας έχει στη διάθεσή του το ποσό των 245 εκατ. δολαρίων, προκειμένου να το διαχειριστεί κατάλληλα, ώστε η Αυστραλία να αποκτήσει τα δικά της ευφυή δορυφορικά συστήματα (SmartSat CRC).

Μιλώντας στο ελληνικό πρόγραμμα της ραδιοφωνίας SBS, ο καθηγητής Κορωνιός υπερθεμάτισε τη σημασία αυτού του στόχου: «Οι δορυφόροι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Από τη στιγμή που ξυπνάς, αν έχεις το έξυπνο κινητό σου για ξυπνητήρι, η ώρα του τηλεφώνου αυτού γίνεται με χρήση δορυφόρου, τα λεγόμενα δορυφορικά ρολόγια. Όταν βλέπεις τον καιρό κάθε μέρα, πάλι δορυφόρους χρησιμοποιείς. Οι ειδήσεις έρχονται με δορυφόρους. Όταν βγάζεις χρήματα από ένα ΑΤΜ, κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει πράξη χωρίς δορυφόρους. Όμως, όλα αυτά γίνονται από ξένους δορυφόρους και ξένες τεχνολογίες», τόνισε ο κ. Κορωνιός, ενώ έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη ερευνητική συνεργασία στην ιστορία της χώρας των καγκουρό: «Αυτή είναι η μεγαλύτερη ερευνητική συνεργασία στον κλάδο του διαστήματος στην ιστορία της Αυστραλίας. Δεν μπορεί η χώρα μας να εξαρτάται από άλλες χώρες και να πληρώνει για τέτοιες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Δεν είναι σωστό και δεν είναι έξυπνο. Λέμε ότι είμαστε η lucky country, λέμε ότι είμαστε η clever country, πρέπει λοιπόν να προσπαθήσουμε με ενθουσιασμό ώστε να πετύχουμε με τους έξυπνους δορυφόρους (smart Sat) για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τη δική μας τεχνολογία», εξήγησε.

Η πορεία ζωής του
Γεννημένος στις 5 Δεκεμβρίου 1954, ο Ανδρέας Κορωνιός μεγάλωσε με τη γιαγιά του,  εξαιτίας της οικονομικής δυσχέρειας που αντιμετώπιζαν οι γονείς του. Όταν η «δεύτερη  μητέρα» του απεβίωσε, αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ελλάδα, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στην μακρινή Αυστραλία. Ο κ. Κορωνιός θυμήθηκε εκείνη την περίοδο, αναφέροντας στο ελληνικό πρόγραμμα SBS: «Όταν ήρθα εδώ από την αγαπημένη μας, την Ελλάδα, ήμουν πολύ φτωχός, σχεδόν ορφανός. Η γιαγιά μου είχε πεθάνει, οι γονείς μου ζούσαν, αλλά ήταν τόσο φτωχοί που με έδωσαν στη γιαγιά μου να με αναθρέψει και έτσι όταν ήρθα, ήμουν ένα μικρό, 17 χρόνων παιδί. Ήρθα στους θείους μου, αυτοί με έφεραν και σε αυτούς είμαι πολύ ευγνώμων. Δεν ήξερα τι θα γίνω και τι θα κάνω όταν ήρθα στην Αυστραλία. Επειδή δεν είχα υπηρετήσει στον ελληνικό στρατό, αποφάσισα να υπηρετήσω στον αυστραλιανό και αυτό άλλαξε τη ζωή μου για πάντα».

Ο ίδιος αποκάλυψε, μάλιστα, ότι η θητεία του στις αυστραλιανές ένοπλες δυνάμεις, τον παρακίνησε να αγαπήσει τον κλάδο του ηλεκτρονικού μηχανικού: «Μετά, επειδή μου άρεσε πολύ η επιστήμη των υπολογιστών, ακολούθησα αυτό τον κλάδο κάνοντας έρευνες. Επειδή στο τμήμα που ήμουν επικεφαλής στο πανεπιστήμιο κάναμε πολλές έρευνες στις επικοινωνίες, ξεκίνησε η συνεργασία μου με αυστραλιανές και ξένες εταιρείες για να υλοποιήσουμε αυτόν το στόχο», κατέληξε ο Σπαρτιάτης καθηγητής.

Ο Ανδρέας Κορωνιός απέδειξε ότι οι στόχοι και τα όνειρα μπορούν να πραγματωθούν, ακόμα και όταν οι δυσκολίες, τα απρόοπτα της ζωής και το δυσμενές περιβάλλον που μας περιβάλλει, επιχειρούν να μάς κάμψουν, ακόμα και όταν το… σύμπαν «συνωμοτεί» σε βάρος μας. Η επιμονή, η υπομονή, η διορατικότητα και η αξιοποίηση ευκαιριών μπορούν να οδηγήσουν -ακόμα και δια μέσω άγνωστων μονοπατιών- στην προσωπική «Ιθάκη» του καθενός, στον «γαλαξία» που επιθυμούμε να εξερευνήσουμε και να κατακτήσουμε…

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα