Έφηβοι - θύματα είναι πιο πιθανό να βλάψουν τον εαυτό τους

Τετάρτη, 12 Δεκέμβριος 2018 20:30 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Έφηβοι - θύματα είναι πιο πιθανό να βλάψουν τον εαυτό τους

Οι έφηβοι, που είναι θύματα παραμέλησης, εκφοβισμού, εγκληματικότητας, οικογενειακής βίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αυτοτραυματιστούν και να έχουν αυτοκτονικές σκέψεις, σύμφωνα με μελέτη του King's College του Λονδίνου.
Αν σε όλα αυτά προστεθεί η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η έλλειψη υποστήριξης από το σπίτι, οι έφηβοι γίνονται ακόμη πιο επιρεπείς στο να κάνουν κακό στον εαυτό τους.
Οι αυτοκτονίες και οι αυτοτραυματισμοί είναι οι κύριες αιτίες θανάτου μεταξύ των εφήβων σε όλο τον κόσμο.
Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από μια μακροχρόνια μελέτη 2.232 δίδυμων, που γεννήθηκαν στην Αγγλία και στην Ουαλία το 1994-95. Μελέτηκαν ένα ευρύ φάσμα θυματοποίησης στους εφήβους - κακομεταχείριση, παραμέληση, σεξουαλική βία, οικογενειακή βία, βία μεταξύ αδελφών/συμμαθητών, cyber bullying και εγκληματικότητα - μέσω συνεντεύξεων με τους συμμετέχοντες όταν ήταν 18 ετών.
Η μελέτη, λοιπόν, διαπίστωσε ότι πάνω από το ένα τρίτο των εφήβων είχε πέσει τουλάχιστον μία φορά θύμα σε κάποια από τις προαναφερόμενες περιπτώσεις, μεταξύ των ηλικιών 12 και 18 ετών και το 7% είχε βιώσει τρεις ή περισσότερες τέτοιες καταστάσεις θυματοποίησης. Σχεδόν το ένα πέμπτο (18,9%) είχε σκέψεις και συμπεριφορές αυτοτραυματισμού.
Κάθε φορά που ο έφηβος έπεφτε εκ νέου θύμα τέτοιων απεχθών συμπεριφορών, ο κίνδυνος αυτοκτονίας και αυτοτραυματισμού διπλασιαζόταν και ο κίνδυνος απόπειρας αυτοκτονίας τριπλασιαζόταν.
Οι μισοί έφηβοι, που είχαν εκτεθεί σε τρεις ή περισσότερες μορφές θυματοποίησης, είχαν αυτοκτονικές σκέψεις και αυτοτραυματισμούς και ένα τέταρτο από αυτούς είχε προσπαθήσει να αυτοκτονήσει.
"Οι έφηβοι, που είναι γνωστό ότι έχουν υποστεί κακοποίηση, εκφοβισμό, σεξουαλική βία κτλ, θα πρέπει να υποστηριχθούν για να μην θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές τους", υπογράμμισε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Jessie Baldwin.
"Οι επαγγελματίες υγείας, που συνεργάζονται με νέους, θα πρέπει να εκτιμούν ότι οι έφηβοι, που έχουν πέσει θύματα, είναι πάρα πολύ τρωτοί σε αυτοτραυματισμούς και κακή ψυχική υγεία".

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα