Δριμύ "κατηγορώ" της Ιεράς Συνόδου: «Η χώρα διοικείται από τους δανειστές της»

Τονίζοντας  ότι «η Εκκλησία δεν φοβάται να αμυνθεί στο πονηρό σύστημα αυτού του κόσμου, έστω και εάν η αντίσταση σημαίνει...
Σάββατο, 25 Δεκέμβριος 2010 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Δριμύ "κατηγορώ" της Ιεράς Συνόδου: «Η χώρα διοικείται από τους δανειστές της»

Τονίζοντας  ότι «η Εκκλησία δεν φοβάται να αμυνθεί στο πονηρό σύστημα αυτού του κόσμου, έστω και εάν η αντίσταση σημαίνει διωγμό ή και μαρτύριο»,  τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, τοποθετούνται  σχετικά με το φλέγον ζήτημα της οικονομικής κρίσης.

Με το ενημερωτικό φυλλάδιο «Προς το Λαό» η Ιερά Σύνοδος καταγγέλλει τους ηγέτες της χώρας ως υπεύθυνους για την υποθήκευση του μέλλοντος της χώρας στους κυρίαρχους δανειστές μας, καθώς και τους εκθεμελιωτές εντολοδόχους, «ως κατεδαφιστές της σχέσεως λαού και ποιμαίνουσας Εκκλησίας», υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων:

«Όλες αυτές τις παθογένειες της κοινωνίας και της οικονομίας που σήμερα επιχειρούμε με βίαιο τρόπο να αλλάξουμε, γιατί δεν τις αλλάξαμε στην ώρα τους; Γιατί έπρεπε να φθάσουμε ως εδώ; Τα πρόσωπα στην πολιτική σκηνή του τόπου μας είναι, εδώ και δεκαετίες, τα ίδια. Πως τότε υπολόγιζαν το πολιτικό κόστος, γνωρίζοντας ότι οδηγούν τη χώρα τη καταστροφή και σήμερα αισθάνονται ασφαλείς, γιατί ενεργούν ως εντολοδόχοι; Σήμερα γίνονται ριζικές ανατροπές για τις οποίες άλλοτε θα αναστατωνόταν όλη η Ελλάδα και σήμερα επιβάλλονται χωρίς σχεδόν αντιδράσεις».

Τον προβληματισμό τους για τον τομέα της Παιδείας εκφράζουν παράλληλα τα μέλη της Συνόδου, σημειώνοντας ότι ο μαθητής αντιμετωπίζεται πλέον όχι ως πρόσωπο, αλλά ως ηλεκτρονικός υπολογιστής, ο οποίος «φορτώνεται» με ύλη χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η όλη του προσωπικότητα.
Ολοκληρώνοντας την ανακοίνωσή της, η Ιεραρχία της Εκκλησία της Ελλάδος, τονίζει:

«Η εκκλησία δεν αντιμάχεται την Πολιτεία, αλλά εκείνους που, εκμεταλλευόμενοι την Πολιτεία και κρυμμένοι πίσω από την εξουσία, επιχειρούν να σας στερήσουν την ελπίδα. Να θυμάστε για πολλούς οικονομολόγους η παρούσα κρίση είναι κατασκευασμένη, είναι μια κρίση-εργαλείο που αποβλέπει στο παγκόσμιο έλεγχο από δυνάμεις που δεν είναι φιλάνθρωπες».

«Θεωρούμε ότι η εκκλησία δεν πρέπει να εμπλέκεται στο πολιτικό γίγνεσθαι» ήταν η απάντηση των Οικολόγων Πράσινων στην ενδιαφέρουσα, όπως τη χαρακτήρισαν, ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, ενώ εντονότατη ήταν η αντίδραση του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ, το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Η γραπτή παρέμβαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας έρχεται να προστεθεί δίπλα στην προπαγάνδα της κυβέρνησης και των συμμάχων της και αποτελεί προσπάθεια συμβολής στην παραπλάνηση, τον αποπροσανατολισμό και στην υποταγή του λαού στην καπιταλιστική βαρβαρότητα της μόνιμης φτώχειας και ανασφάλειας. Υιοθετεί όλα τα βασικά αντιεπιστημονικά επιχειρήματα της κυρίαρχης προπαγάνδας. Αντιστρέφει την πραγματικότητα για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και κυρίως για να κρύψει τις αιτίες της κρίσης, τους υπεύθυνους και το που βρίσκεται η διέξοδος για το λαό. Με τις θέσεις της αθωώνει τους κύριους ενόχους για την κρίση και το χρέος…τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τραπεζίτες, εφοπλιστές, μεγαλεμπόρους».

Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του σε πελοποννησιακή εφημερίδα, ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος εκφράζει την ικανοποίησή του για το σχετικό φυλλάδιο της Ιεράς Συνόδου, διότι «λέει τα πράγματα όπως έχουν και η αλήθεια όσο πικρή και αν είναι αυτή, είναι πάντα ωφέλιμη».Επίσης, ο σεπτός ποιμενάρχης μας, σημειώνει:

«Η Εκκλησία μας είναι πάντα κοντά στα προβλήματα και τούτη τη στιγμή ο λαός είναι πικραμένος και απογοητευμένος και έχει ανάγκη τη στήριξη της Εκκλησίας. Η Εκκλησία τον παρηγορητικό της λόγο έχει χρέος να τον διατυπώνει ευκαίρως, ακαίρως.
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti