«Καμπάνες» σε βενζινάδικα για κερδοσκοπία στη Λακωνία

Tzakas

Επιβλήθηκαν πρόστιμα κι απευθύνθηκαν συστάσεις σε 5 πρατήρια - Οι τιμές καυσίμων των τελευταίων ημερών στον νομό

Δευτέρα, 04 Ιούλιος 2022 17:06 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Καμπάνες» σε βενζινάδικα για κερδοσκοπία στη Λακωνία

Τσουχτερά πρόστιμα συνολικού ύψους 40.000 ευρώ επιβλήθηκαν σε οκτώ πρατήρια υγρών καυσίμων της Ελλάδας, ενώ σε τρία ακόμα δόθηκαν συστάσεις, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

Συγκεκριμένα, μετά από ελέγχους της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), διαπιστώθηκε ότι τα εν λόγω βενζινάδικα παραβίαζαν τις κείμενες διατάξεις περί αθέμιτης κερδοφορίας (Νόμος 4818/2021), με αποτέλεσμα την επιβολή προστίμου. Ταυτόχρονα, απευθύνθηκαν συστάσεις σε τρία πρατήρια υγρών καυσίμων ώστε να παύσουν την παράνομη πρακτική αποκόμισης οφέλους υπέρ του κανονικού.

Αίσθηση και προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι από τα συνολικά έντεκα βενζινάδικα  της χώρας στα οποία ανιχνεύτηκαν παρατυπίες περί κερδοσκοπίας (και όχι περί νοθείας όπως διακινήθηκε), τα πέντε βρίσκονται σε περιοχές της Λακωνίας, που αντικατοπτρίζεται στο αυξημένο ποσοστό 45,45% παραβάσεων επί των ελέγχων.

Ακόμα, ποινή ή σύσταση καταλογίστηκε σε δύο πρατήρια στην Αττική, δύο στη Ρόδο, ένα στις Σέρρες κι ένα στη Νάξο.

«Άντλησαν» παράβαση
και πάλι στη Λακωνία
Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά, το τελευταίο διάστημα, που η Λακωνία βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» των ελεγκτικών μηχανισμών και φορέων.

Υπενθυμίζεται ότι, στις αρχές του τρίτου δεκαήμερου του Ιουνίου 2022, είχαν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 20.000 ευρώ σε άλλα τέσσερα πρατήρια υγρών καυσίμων της χώρας, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Τα βενζινάδικα που εντοπίστηκαν σε Αττική, Γύθειο, Καλαμάτα και Νάξο βρέθηκαν να παραβιάζουν τις κείμενες διατάξεις περί αθέμιτης κερδοφορίας σε ελέγχους της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ). Ειδικότερα, τα συγκεκριμένα πρατήρια, σύμφωνα με τι αρμόδιες Αρχές, πωλούσαν αμόλυβδη βενζίνη, ντίζελ κίνησης και βιοντίζελ, σε τιμή υψηλότερη της θεωρητικής τιμής πώλησης.

Χριστάκος: «Περιμένουμε ενημέρωση
από την Ομοσπονδία»
Ο «Λακωνικός Τύπος» ήρθε σε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ένωσης Βενζινοπωλών Λακωνίας, κ. Γεώργιο Χριστάκο, καλώντας τον να σχολιάσει την παραπάνω εξέλιξη με τις ποινές που επιβλήθηκαν σε πρατήρια του νομού. Όπως εξήγησε ο ίδιος, αναμένει την επίσημη ενημέρωση από τον Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, ώστε να διαθέτει συγκεκριμένα δεδομένα για να τοποθετηθεί επί του σοβαρού θέματος τις επόμενες ημέρες.
 
Από 2,38€ ως 2,45€
η τιμή της αμόλυβδης
Παράλληλα, ο Γ. Χριστάκος κοινοποίησε στον «ΛΤ» στοιχεία για τη διαμόρφωση των τιμών καυσίμων τις τελευταίες ημέρες στη Λακωνία, οι οποίες παρουσιάζουν μικρή πτώση. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αμόλυβδη κυμαίνεται πλέον μεταξύ 2,38-2,39 ευρώ/λίτρο στην περιοχή Σπάρτης (από 2,47€ προ ημερών) και μεταξύ 2,43-2,45 ευρώ/λίτρο στον υπόλοιπο νομό.

Όσον αφορά το πετρέλαιο κίνησης, το αντίτιμο είναι 2,01-2,03 ευρώ/λίτρο στη λακωνική πρωτεύουσα και έως 2,06 ευρώ στις άλλες περιοχές της Λακωνίας.

Βαρύς ο πέλεκυς
και για νοθευμένα καύσιμα
Εξάλλου, επισημαίνεται πως «λουκέτο» έως και τρεις μήνες μπαίνει σε πρατήρια υγρών καυσίμων, τα οποία θα εντοπίζονται να κατέχουν, διακινούν και εμπορεύονται νοθευμένα καύσιμα, σύμφωνα με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργου Πιτσιλή. Παράλληλα, η ΑΑΔΕ θα προχωρά στην δημοσιοποίηση των στοιχείων τους στον ιστότοπο της Αρχής για ένα χρόνο, ώστε να ενημερώνονται οι πολίτες.

Οι ημέρες σφράγισης, ανάλογα με την ποσότητα των νοθευμένων καυσίμων, που θα προκύπτει από τον εργαστηριακό έλεγχο του Γενικού Χημείου του Κράτους, είναι οι εξής:
-  μέχρι 5.000 λίτρα: 10 ημέρες
- άνω των 5.000 λίτρων-20.000 λίτρα: 30 ήμερες
- άνω των 20.000 λίτρων-45.000 λίτρα: 50 ήμερες
- άνω των 45.000 λίτρων: 90 ημέρες

Πως γίνεται η σφράγιση
Η σφράγιση επιβάλλεται σε όλες τις δεξαμενές του πρατηρίου ή όποιας άλλης εγκατάστασης, με ειδικές σφραγίδες και αυτοκόλλητες ταινίες στην κεντρική είσοδο και στις αντλίες. Στις αυτοκόλλητες ταινίες αναγράφεται εμφανώς στα ελληνικά και στα αγγλικά ότι το πρατήριο σφραγίζεται λόγω νοθείας.

Τα νοθευμένα καύσιμα πρέπει να απαντλούνται υποχρεωτικά με ειδικές διαδικασίες και με δαπάνες του ιδιοκτήτη του πρατηρίου, κατά τη διάρκεια που αυτό θα είναι σφραγισμένο, αλλιώς η εγκατάσταση δεν θα μπορεί να λειτουργεί μετά το πέρας της σφράγισής της.

Η διαδικασία δημοσιοποίησης
Επιπλέον, η ΑΑΔΕ, τηρώντας το πλαίσιο του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, δημοσιοποιεί στον ιστότοπό της (www.aade.gr) για ένα έτος τα στοιχεία των παραβατών, ώστε να ενημερώνονται οι πολίτες.

Τα στοιχεία, που θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, είναι:
- Το ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο του φυσικού προσώπου ή η επωνυμία του νομικού προσώπου και ο διακριτικός του τίτλος
- Η πλήρης ταχυδρομική διεύθυνση
- Ο αριθμός και η ημερομηνία έκδοσης της απόφασης δημοσιοποίησης της παράβασης
- H περιγραφή της παράβασης
- Η ποσότητα των νοθευμένων καυσίμων που εντοπίσθηκε
- Το χρονικό διάστημα της σφράγισης της εγκατάστασης
- Η τυχόν άσκηση προσφυγής κατά της απόφασης δημοσιοποίησης
- Ο αριθμός της απόφασης επί της προσφυγής και η τυχόν άσκηση ενδίκων μέσων.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti