Αραχωβίτης-Σαντορινιός: «Ομολογία “μεταγγίσεων” πετρελαιοειδών στον Λακωνικό Κόλπο»

Πέμπτη, 23 Ιούνιος 2022 11:04 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αραχωβίτης-Σαντορινιός: «Ομολογία “μεταγγίσεων” πετρελαιοειδών στον Λακωνικό Κόλπο»

Τον περιβαλλοντικό κίνδυνο που διατρέχει η θαλάσσια περιοχή της Λακωνίας λόγω «μεταγγίσεων» πετρελαιοειδών φορτίων από δεξαμενόπλοια έθεταν με ερώτησή τους στις 19/5/2022 προς τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας, οι Σταύρος Αραχωβίτης και Νεκτάριος Σαντορινιός. Συγκριμένα, οι δυο τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με την παρέμβασή τους ζητούσαν απαντήσεις για το τι είδους δραστηριότητες πραγματοποιούνται από τα δεξαμενόπλοια που εισέρχονται εντός του Λακωνικού Κόλπου, ποια υπηρεσία ελέγχει το είδος, τη νομιμότητα και την ασφάλεια των δραστηριοτήτων αυτών και για το πόσο τελικά ασφαλείς για το οικοσύστημα του Λακωνικού Κόλπου είναι αυτές οι δραστηριότητες. Παράλληλα, μετέφεραν τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας σχετικά με το γεγονός ότι, σύμφωνα με μαρτυρίες, τα εν λόγω δεξαμενόπλοια παρατηρούνται να κάνουν εργασίες μετάγγισης πολύ πιο κοντά από τα 6 ναυτικά μίλια.  

«Δυστυχώς, όμως, η απάντηση του Υπουργείου, εκτός από την παραδοχή της κατάστασης που όλοι μας υποψιαζόμασταν, δεν καθησυχάζει κανέναν. Αντίθετα δημιουργεί περισσότερα ερωτηματικά και φόβους», ισχυρίζονται τα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Αναλυτικότερα, όπως τονίζουν οι κκ Αραχωβίτης και Σαντορινιός, «το Υπουργείο Ναυτιλίας παραδέχεται στην απάντησή του πως “η διενέργεια των εργασιών μεταφόρτωσης πετρελαιοειδών φορτίων μεταξύ δεξαμενόπλοιων (Ship Τo Ship/STS Transfer) αποτελεί συνήθη πρακτική διεθνώς” και πως στην θαλάσσια περιοχή της Λακωνίας αυτές λαμβάνουν χώρα πέραν των 6 ναυτικών μιλίων, δηλαδή σε διεθνή ύδατα. Αποφεύγει όμως να απαντήσει ευθέως για το αν οι πληροφορίες που οι κάτοικοι του Νομού δίνουν, για παρουσία δηλαδή των συγκεκριμένων πλοίων σε απόσταση μικρότερη των 6 ναυτικών μιλίων είναι ακριβείς και αν οι τοπικές Λιμενικές Αρχές έχουν καταγράψει τα παραπάνω περιγραφόμενα περιστατικά και σε ποιες τυχόν κυρώσεις έχουν προβεί. 

Παράλληλα το Υπουργείο αφήνει αναπάντητα τα ερωτήματα για το ποιος θα έχει την τελική ευθύνη σε περίπτωση διαφυγής πετρελαιοειδών στην θαλάσσια περιοχή της Λακωνίας, πιθανότητα που δεν είναι καθόλου μικρή, δεδομένης της συχνότητας των μεταγγίσεων, του όγκου των φορτίων και της επικινδυνότητας που η διαδικασία αυτή ενέχει από τη φύση της…».  

Μεταξύ άλλων, όπως υπογραμμίζουν τέλος οι κκ Αραχωβίτη και Σαντορινιός, «η απάντηση του Υπουργείου Ναυτιλίας αφήνει την πικρή αίσθηση πως αυτή η Κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση για τον ελάχιστο, έστω, έλεγχο των δραστηριοτήτων που υπάρχει περίπτωση να απειλήσουν ευθέως τις θάλασσες και τις ακτές μας. Την ώρα που ο Λακωνικός κόλπος έχει γίνει η “πίσω αυλή” των δεξαμενοπλοίων για την μεταφόρτωση πετρελαιοειδών, το αρμόδιο Υπουργείο νίπτει τα χείρας του και παίρνει τη θέση του θεατή σε ένα ενδεχόμενο ατύχημα, με ολέθριες συνέπειες για το οικοσύστημα όλης της περιοχής».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti