Καινοτόμο μεταπτυχιακό πρόγραμμα υποδέχεται το ΙΝΕΒΥΠ Μυστρά

«Μάνατζμεντ & Τεχνολογίες στην Πολιτιστική Κληρονομιά» ο νέος κύκλος σπουδών στο ανερχόμενο Ινστιτούτο  - Έναρξη λειτουργίας το προσεχές φθινόπωρο

Δευτέρα, 23 Μάιος 2022 15:04 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Καινοτόμο μεταπτυχιακό πρόγραμμα υποδέχεται το ΙΝΕΒΥΠ Μυστρά

Διευρύνει τους ακαδημαϊκούς ορίζοντες και την προσφορά του στην εκπαίδευση, την  επιστήμη και την κοινωνία το Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού (ΙΝΕΒΥΠ) Μυστρά. Μετά την επιτυχή διεξαγωγή του μεταπτυχιακού με τίτλο «Βυζαντινός Κόσμος: Η σχέση του με την Αρχαιότητα και τον Νεότερο Ελληνισμό», που υλοποιήθηκε την προηγούμενη διετία και παρακολούθησαν 100 φοιτητές, το Ινστιτούτο θα φιλοξενήσει ένα νέο, καινοτόμο διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα (ΔΠΜΣ) που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του τον προσεχή Οκτώβριο (2022). Ο καινούργιος κύκλος σπουδών θα έχει τίτλο «Μάνατζμεντ και Τεχνολογίες στην Πολιτιστική Κληρονομιά», που αποτελεί σύμπραξη τεσσάρων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου: Ιστορίας, Αρχαιολογίας & Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων.

Το γνωστικό αντικείμενο του ΔΠΜΣ σχετίζεται με τους σύγχρονους και διεπιστημονικούς κλάδους του Μάνατζμεντ και των Νέων Τεχνολογιών, με εφαρμογή στην Πολιτιστική Κληρονομιά. Σκοπός είναι η παροχή εξειδικευμένων, σύγχρονων και ανταγωνιστικών επιστημονικών γνώσεων σε πτυχιούχους ανώτατης εκπαίδευσης, τις οποίες θα μπορούν να αξιοποιήσουν σε ένα μεγάλο εύρος επαγγελματικών και ερευνητικών κατευθύνσεων στο εν λόγω θεματικό πεδίο.

Στόχος του ΔΠΜΣ  είναι οι απόφοιτοι:
α. να μπορούν να εργαστούν στη διοίκηση και διαχείριση πολιτιστικών φορέων και προγραμμάτων στον τομέα της πολιτισμικής κληρονομιάς με χρήση τεχνολογικών εργαλείων,
β. να μπορούν να εργαστούν ως μέλη διεπιστημονικών ομάδων σε επαγγελματικά προγράμματα που αφορούν τον πολιτισμό
γ. να αναπτύξουν την ερευνητική φιλοσοφία και μέσω αυτής να κατακτήσουν τις έννοιες της εφικτότητας μιας πολιτιστικής ιδέας αλλά και της συνεπαγόμενης επιχειρηματικότητας και βιωσιμότητας του εγχειρήματος.

Η χρονική διάρκεια φοίτησης στο ΔΠΜΣ για την απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) ορίζεται σε τρία ακαδημαϊκά εξάμηνα, στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης διπλωματικής εργασίας. Η διδασκαλία θα πραγματοποιείται και εξ’ αποστάσεως σε ποσοστό 35%. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα θα διατίθενται από το ΙΝΕΒΥΠ από τις αρχές Ιουλίου του 2022.

«Το νέο ΔΠΜΣ αναμένεται να λειτουργήσει αναπτυξιακά στην περιοχή της Λακωνίας, στην Πελοπόννησο και στη χώρα λόγω του καινοτόμου και σύγχρονου χαρακτήρα του», επισημαίνει το Ινστιτούτο.

«Ολιστική προσέγγιση
κι εξατομικευμένη έρευνα»
Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Παρασκευή 20/5 στον Μυστρά για την παρουσίαση του νέου ΠΜΣ, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού (ΙΝΕΒΥΠ), Καθηγητής κ. Νικόλαος Ζαχαριάς, εξέφρασε την ικανοποίηση και πίστη του για αποδοτική εφαρμογή τού εκπαιδευτικού εγχειρήματος, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι η ένταξη στο πρόγραμμα, αποφοίτων σχολών που προέρχονται από διαφορετικούς κλάδους, ώστε να υπάρξει «ζύμωση» με μεταφορά της γνώσης από τον έναν τομέα στον άλλο. Επιδιώκεται το «χτίσιμο» μιας ολιστικής προσέγγισης, αλλά και μέριμνα για εξατομικευμένη έρευνα, καθώς όπως είπε ο κ. Ζαχαριάς «χρειαζόμαστε περισσότερους ερευνητές, αλλά και περισσότερα μεταπτυχιακά προγράμματα αντί για προπτυχιακά», υπογραμμίζοντας ότι σχεδιάζεται η φιλοξενία ερευνητικών ομάδων στο ΙΝΕΒΥΠ. Σκοπός ακόμα είναι η διασύνδεση με την αγορά εργασίας, με προσήλωση στη δια βίου εκπαίδευση και την ανάγκη για επικαιροποίηση γνώσεων. Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου του Μυστρά στάθηκε ακόμα στην πλούσια συλλογή συγγραμμάτων που διαθέτει η βιβλιοθήκη της μονάδας, η οποία απαριθμεί 3.000 τίτλους εκδόσεων. Ο Καθηγητής Ζαχαριάς, επιπλέον, εξέφρασε την πεποίθησή του πως ο συνολικός αριθμός των 100 φοιτητών, που συμμετείχαν στο προηγούμενο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών, θα αυξηθεί σημαντικά κατά τη διενέργεια του επερχόμενου ΠΜΣ.

Τέλος, τάχθηκε υπέρ των σχεδιαζόμενων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στον χώρο της Εκπαίδευσης, ενώ εμφανίστηκε υπέρμαχος της πριμοδότησης των περιφερειακών έναντι των κεντρικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti