Σπάρτη: «Εκεί που η λιτότητα γίνεται δύναμη»

Παρουσιάστηκε το στρατηγικό σχέδιο Τουρισμού του Δήμου Σπάρτης

Σπάρτη: «Εκεί που η λιτότητα γίνεται δύναμη»

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 15 Μαΐου οι εργασίες της ενημερωτικής ημερίδας «Παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου Μάρκετινγκ για τον Τουρισμό του Δήμου Σπάρτης», στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στη Σπάρτη.

Η Σπάρτη  δυστυχώς, δεν έχει καταστεί ένας προορισμός βάσης για ταξίδια στην Πελοπόννησο ή στη νότια Πελοπόννησο. Αποτελεί έναν προορισμό ευκαιριακό που συνδυάζεται από τους ταξιδιώτες road trip στην Πελοπόννησο. Δεν αποτελεί μία από τις βασικές επιλογές για ταξίδι το επόμενο διάστημα, αν και το πολιτιστικό ταξίδι και η αναψυχή θα αποτελούσαν ένα λόγο επίσκεψης με τον οποίο έχουν ταυτίσει οι επισκέπτες τη Σπάρτη. Η αρχαία και βυζαντινή ιστορία αποτελεί το μεγάλο πλεονέκτημα για την αναγνωσιμότητα της Σπάρτης αλλά και το μεγάλο μειονέκτημα, με δεδομένο ότι δεν έχει προεκτάσεις ως προορισμό για διαμονή και αναψυχή. Όμως σύμφωνα με τους μελετητές, όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν αρκεί να ακολουθηθούν τα σωστά βήματα που παρουσιάστηκαν αναλυτικά κατά τη διάρκεια της ημερίδας. 

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο βουλευτής Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Νοτιανατολικής Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Παναγιώτης Κρητικός.

Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Σπάρτης, υπογράμμισε πως ως Δημοτική Αρχή θεωρεί τον τουρισμό ως βαριά βιομηχανία για την περιοχή και πως η αναβάθμιση της ουσιαστικής αλλά και της αισθητικής εικόνας του Δήμου Σπάρτης μέσα από τα τεχνικά έργα, τις υποδομές, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και φυσικά την άνθηση του τουρισμού, μπορούν να προσελκύσουν νέες επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ώστε να αναδειχθούν νέοι ορίζοντες για όλους τους δημότες.

«Στόχοι της Δημοτικής μας Αρχής είναι να προσελκύσουμε περισσότερους επισκέπτες στη πόλη μας αλλά και στα χωριά μας, να βελτιώσουμε τα εισοδήματά μας, να ζούμε καλύτερα, να ζούμε πιο δημιουργικά και να δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας για τα παιδιά μας», υπογράμμισε ο κ. Δούκας τονίζοντας πως ο στρατηγικός σχεδιασμός για την τουριστική ανάπτυξη περιλαμβάνει αυτές τις κατευθύνσεις οι οποίες είναι ιδιαίτερα πρωτοποριακές και που μπορεί να αποτελέσουν και οδηγό και για άλλους δήμους της Ελλάδας. Μερικές από αυτές είναι:
-η δημιουργία του Συνδέσμου όλων των Τουριστικών Επιχειρήσεων της περιοχής μας - από την Αναπτυξιακή ΑΜΚΕ των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα
-η  ηλεκτρονική καταγραφή επιχειρήσεων, ειδικότερα που ασχολούνται με τον τουρισμό στη Λακωνία (και ξεχωριστά αυτές που ανήκουν σε γυναίκες ή διοικούνται από γυναίκες)•  ξενοδοχεία, κέντρα εστίασης, τουριστικά πρακτορεία, Tour Operators, τουριστικά λεωφορεία, εμπόριο.
-Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση σεμιναρίων με σκοπό την εκπαίδευση και εξοικείωση όσων ασχολούνται με τον τουρισμό, αλλά και των γυναικών που ασχολούνται με τον τουρισμό, με τα κοινωνικά δίκτυα ως μέσων προβολής των επιχειρήσεών τους, την κατασκευή ιστοσελίδων και e-shop και γενικότερα των δυνατοτήτων δικτύωσής τους.
-Τον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή τοπικών και διεθνών ημερίδων και εκδηλώσεων για την προβολή της τοπικής γαστρονομίας της περιοχής.
-Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση fam trips σε αγροτικές μονάδες, με μαθήματα και τεστ γευσιγνωσίας, μαγειρικής, συμμετοχή σε παραδοσιακές γιορτές, οργανωμένες ξεναγήσεις στα μνημεία πολιτισμού, κλπ.
-Τον σχεδιασμό και τη διοργάνωση καλλιτεχνικών δράσεων με σκοπό την ανάδειξη του τοπικού καλλιτεχνικού προϊόντος, και αθλητικών δράσεων για τη προσέλκυση επισκεπτών.
-Τη συνεχή ανάδειξη της  μοναδικότητας του προορισμού της Σπάρτης και της Λακωνίας, σε συνεργασία με διεθνή ακαδημαϊκά, επιστημονικά, εκκλησιαστικά ιδρύματα, πρεσβείες και οργανισμούς. Την ανάδειξη και στήριξη παραδοσιακών γιορτών και πανηγυριών.

Ακολούθως η αρμόδια αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Γεωργία Ζαχαράκη – Αναστασοπούλου  αφού αναφέρθηκε στη σημασία του τουρισμού για την οικονομία της χώρας μας και τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισε ο κλάδος λόγω της πανδημίας, έκανε μια ανασκόπηση των ενεργειών του Δήμου Σπάρτης στην προσπάθεια να υλοποιήσει μια τουριστική πολιτική, βασιζόμενη στην εξωστρέφεια και στην ανάδειξη του τόπου μας ως  πόλο έλξης πολιτιστικών και τουριστικών δραστηριοτήτων. 

Επισήμανε πως η σύνταξη του στρατηγικού σχεδίου μάρκετινγκ για τον τουρισμό του δήμου ήταν απαραίτητη για την επιστημονική προσέγγιση του τουριστικού προϊόντος, με σκοπό την βέλτιστη προβολή του και την τουριστική ανάπτυξη της  περιοχής μας.

Η κ. Ζαχαράκη επίσης τόνισε πως η δημιουργία της νέας ολοκληρωμένης τουριστικής ιστοσελίδας του Δήμου Σπάρτης, κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς η προηγούμενη ιστοσελίδα που είχε κατασκευαστεί το 2014 δεν μπορούσε πλέον  να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σύγχρονου digital marketing.  
Κλείνοντας την ομιλία της η κ. αντιδήμαρχος αφού ευχαρίστησε τα μέλη της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου για τη συνεργασία τους δήλωσε πως η δημοτική αρχή είναι ανοιχτή σε κάθε συνεργασία, σε κάθε ιδέα, και σε κάθε καλή πρακτική που θα συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου της ανάπτυξης του τουρισμού στο Δήμου μας.

Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση του Στρατηγικού  Σχεδίου Μάρκετινγκ για τον Τουρισμό του Δήμου Σπάρτης από τον μελετητή Δρ. Σωτήρη Βαρελά, επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Ο κ. Βαρελάς αφού ανέλυσε τα στάδια και τη μεθοδολογία της έρευνας, παρουσίασε τα δεδομένα αναφορικά με τις υποδομές, τις αφίξεις ,τις  διανυκτερεύσεις και τις τουριστικές ροές στο δήμο Σπάρτης και κατέληξε σε βασικά συμπεράσματα αναφορικά με τα χαρακτηριστικά, τα μειονεκτήματα αλλά και τα πλεονεκτήματα της Σπάρτης ως τουριστικού προορισμού. Επίσης παρουσίασε το χαρτοφυλάκιο προϊόντων, τα τμήματα της αγοράς στα οποία πρέπει και μπορεί να απευθυνθεί η Σπάρτη ως προορισμός αλλά και τα στάδια αποτύπωσης ενός ολοκληρωμένου Marketing Plan για την περιοχή με έμφαση στο digital marketing.

Ο Καθηγητής έκλεισε την ομιλία του με την παρουσίαση της νέας οπτικής  ταυτότητας, του τουριστικού λογότυπου «Real Sparta» των sub brands «real paths», «realfood», «real Spartans» και του νέου σλόγκαν «Here simplicity is power» του Δήμου τα οποία βασίστηκαν στα ευρήματα της έρευνας. Ακολούθησε η προβολή των εφαρμογών της νέας οπτικής ταυτότητας σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, social media, υπαίθριες διαφημίσεις κ.α 

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του νέου τουριστικού portal  του Δήμου  www.realsparta.gr  από τον κ. Κωνσταντίνο Νάσια, Managing Director  EXEO Software House.   Ο κ. Νάσιας τόνισε πως η κατασκευή του portal ακολούθησε τις κατευθύνσεις του Στρατηγικού  Σχεδίου Μάρκετινγκ για τον Τουρισμό του Δήμου Σπάρτης και βασίστηκε στις σύγχρονες τάσεις του digital marketing όπως η απλότητα και  η προσαρμογή της εμφάνισης του portal για κινητά τηλέφωνα και tablets (mobile friendly) αφού όπως έχει αποδειχθεί οι περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές για να περιηγηθούν στο διαδίκτυο. 

Κατόπιν παρουσιάστηκε η δομή, τα μενού και το περιεχόμενο του portal το οποίο είναι σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά) καθώς και διάφορα στατιστικά στοιχεία από την μέχρι σήμερα λειτουργία του portal που αφορούν σε αριθμό χρηστών, δημογραφικά στοιχεία, χώρες προέλευσης, διάρκεια σύνδεσης κ.λ.π 

Στο νέο περιβάλλον για τη διαμόρφωση ενός ανταγωνιστικού και σύγχρονου προορισμού η αναβάθμιση των αξιοθέατων της Σπάρτης, η οποία θα επέλθει τα επόμενα χρόνια, πρέπει να λειτουργήσει συνδυαστικά και με την ανάπτυξη περαιτέρω του σχεδιασμού για τη δημιουργία επιχειρηματικότητας γύρω από τις δραστηριότητες.

Η Σπάρτη πρέπει να πιστέψει περισσότερο στον εαυτό της και να επενδύσει επιχειρηματικά στην ανάδειξη και στην τοποθέτηση του προορισμού στα κρίσιμα κοινά και στα κανάλια διανομής του εξωτερικού.  Η ιστορικότητα της Σπάρτης αποτελεί το πλέον αδιαπραγμάτευτο χαρακτηριστικό της, το οποίο όμως θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε συλλογικά και στο έπακρο.

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti