Παναρίτης σε Σκρέκα για κρίση ενέργειας: «Η αγορά κυριολεκτικά “βράζει”»

Πέμπτη, 05 Μάιος 2022 13:21 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Παναρίτης σε Σκρέκα για κρίση ενέργειας: «Η αγορά κυριολεκτικά “βράζει”»

Το ανυπόφορο όσο κι ασφυκτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί λόγω της ακρίβειας και των «τσουχτερών» ανατιμήσεων στην ενέργεια, με σοβαρό κι ανυπολόγιστο αντίκτυπο σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, μεταφέρει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας Ιωάννης Παναρίτης στον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κωνσταντίνο Σκρέκα.

Όπως τονίζει ο κ. Παναρίτης, «είναι γνωστό σε όλους ότι επιχειρήσεις και νοικοκυριά πλήττονται από την αύξηση του πληθωρισμού -που κινείται πλέον κοντά σε διψήφια νούμερα- και από τις υπερβολικές αυξήσεις στην ενέργεια, σε σημείο που η πληρωμή των υπέρογκων αυτών ποσών να καθίσταται για πολλούς αδύνατη.»

panaritis skrekasΣύμφωνα με τον επικεφαλής του Επιμελητηρίου Λακωνίας, «οι υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας οφείλονται στη Ρήτρα Αναπροσαρμογής των Συμβάσεων Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΡΑΕ 28/04/2022 “αποτελεί αμιγώς και αποκλειστικά επιχειρηματική απόφαση των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας και δεν ‘επιβλήθηκε’ από τη ΡΑΕ”.

Με τον Ν 4512/2018 για την αναδιοργάνωση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργήθηκε το χρηματιστήριο ενέργειας, μέσα από το οποίο περνά το 100% της παραγόμενης και πωλούμενης ενέργειας ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας και η τιμή διαμορφώνεται από το ακριβότερο τμήμα του μίγματος. Κατά συνέπεια ένα κοινωνικό αγαθό, το ρεύμα, εξασφαλίζει τεράστια κέρδη στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας εις βάρος των καταναλωτών.»

Κατά τον Ι. Παναρίτη, «τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την ελάφρυνση επιχειρήσεων και νοικοκυριών δεν αποτελούν ουσιαστική λύση όσο εφαρμόζεται η πολιτική της μετατροπής της ηλεκτρικής ενέργειας από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα και μάλιστα χρηματιστηριακό. Οι αυξήσεις θα συνεχιστούν και τα χρέη θα προστεθούν στις συσσωρευμένες οφειλές από μια μακροχρόνια οικονομική και υγειονομική κρίση που οδήγησε στην κατακόρυφη πτώση του εισοδήματος των νοικοκυριών και κατ’ επέκταση του τζίρου  των επιχειρήσεων.»

Επιπλέον, ο πρόεδρος του λακωνικού φορέα επισημαίνει στον υπουργό Ενέργειας: «Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στενάζουν κάτω από το βάρος των συνεχών αυξήσεων. Ήδη τα Επιμελητήρια δέχονται καθημερινά διαμαρτυρίες, καταναλωτικές οργανώσεις δραστηριοποιούνται για το θέμα, επιχειρήσεις και νοικοκυριά προσφεύγουν στη δικαιοσύνη. Η αγορά κυριολεκτικά «βράζει».

Η επίλυση του προβλήματος είναι πολιτική απόφαση και απαιτεί την κατάργηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής, του χρηματιστηρίου ενέργειας ή τον περιορισμό του και ταυτόχρονα τον έλεγχο των εταιριών ενέργειας για πιθανά φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Η Πολιτεία πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων με γενναίες πολιτικές αποφάσεις. Χωρίς αυτές οποιαδήποτε προσπάθεια ελάφρυνσης των βαρών θα είναι σταγόνα στον ωκεανό», ολοκληρώνει ο Ι. Παναρίτης.

20η η Ελλάδα στις τιμές
του ρεύματος στην Ευρώπη
Την ίδια στιγμή, στην 20η θέση μεταξύ 33 ευρωπαϊκών χωρών κατατάσσεται η Ελλάδα ως προς τις τιμές στο ρεύμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την μηνιαία έρευνα HEPI για τις λιανικές τιμές του ηλεκτρικού σε χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την έκθεση, η μέση τιμή καταναλωτή για την ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα (Αθήνα) διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στα 21,04 λεπτά ανά κιλοβατώρα έναντι 27,48 που είναι ο μέσος όρος στις 27 χώρες – μέλη της ΕΕ. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Μ. Βρετανία (Λονδίνο) με 65,61 λεπτά ανά κιλοβατώρα και ακολουθούν η Κοπεγχάγη (53,84 λεπτά) και η Βιέννη (48,81 λεπτά).

Η έκθεση καταγράφει μείωση της τιμής στη χώρα μας τον προηγούμενο μήνα κατά 11% εξαιτίας -όπως αναφέρει- της υψηλότερης επιδότησης από την κυβέρνηση.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti