Ξεκινά η μεταβατική διαχείριση για τα απορρίμματα της Πελοποννήσου

Υπεγράφη η τροποποίηση της σύμβασης ΣΔΙΤ

Δευτέρα, 31 Ιανουάριος 2022 20:08 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ξεκινά η μεταβατική διαχείριση για τα απορρίμματα της Πελοποννήσου

Εφικτή είναι η εκκίνηση της μεταβατικής διαχείρισης στις μονάδες του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου» που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ύστερα από την υπογραφή της τροποποιημένης Σύμβασης ΣΔΙΤ μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Περιβαλλοντικής Πελοποννήσου.

Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 31/1 στα γραφεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη, παρουσία του περιφερειάρχη κ. Παναγιώτη Νίκα, του διευθύνοντος συμβούλου του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης (Περιβαλλοντική Πελοποννήσου) κ. Γιώργο Αγραφιώτη και του διευθύνοντος συμβούλου της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, κ. Μανώλη Μαραγκουδάκη.

Το «πράσινο φως» για την τροποποίηση της σύμβασης του έργου είχε δώσει το Ε΄ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις 21 Ιανουαρίου, παραθέτοντας ένα σκεπτικό 18 σελίδων.

Ουσιαστικά, με την απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου επετράπη η αλλαγή του όρου που προέβλεπε την ταυτόχρονη έναρξη λειτουργίας και των πέντε συνολικά μονάδων που περιλαμβάνει το σχέδιο στη γεωγραφική εμβέλεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η υπογραφή της τροποποίησης της σύμβαση, πρακτικά, σημαίνει ότι μπορούν να ξεκινήσουν αυτόνομα τη λειτουργία τους η Μονάδα Μεταβατικής Διαχείρισης στην Παλαιοχούνη Αρκαδίας και ο Σταθμός Μεταφόρτωσης στην Νέα Κίο Αργολίδας που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής των υπόλοιπων μονάδων.

Όπως είχε πρόσφατα δηλώσει στον «ΛΤ» ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου κ. Στ. Αργειτάκος, η Μονάδα στην Παλαιόχουνη αναμένεται να ανοίξει τις πύλες της για τα απορριμματοφόρα της Αρκαδίας, της Κορινθίας και της Αργολίδας εντός των πρώτων ημερών του Φεβρουαρίου.

Η εξέλιξη αυτή πιθανότατα να σηματοδοτήσει μια λύση και για τα απορρίμματα του Δήμου Σπάρτης στην «μετά-Ήλιδα» εποχή, δηλαδή μετά τη λήξη -στις 28 Φεβρουαρίου- της σύμβασης με το Δήμο Ήλιδας για την προσωρινή μεταφορά των σκουπιδιών στην Τριανταφυλλιά Ηλείας. Κάτι τέτοιο είχε υποστηρίξει στον «ΛΤ» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Σπάρτης κ. Αθ. Καρλαύτης δηλώνοντας πως «μετά το πέρας της προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Ήλιδας, θα κινηθούν διαδικασίες ώστε τα απορρίμματα μας να μεταφέρονται στην Αρκαδία».

Με ανακοίνωσή της η εταιρεία «Τέρνα Ενεργειακή» δηλώνει πως η υπογραφή τροποποίησης της σύμβασης ΣΔΙΤ «σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για το περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου για πάνω από 30 χρόνια, καλύπτοντας όχι μόνο την τρέχουσα κοινοτική οδηγία αλλά και τις μελλοντικές, μιας και επιτυγχάνει υψηλές περιβαλλοντικές αποδόσεις, μέσω του μεγαλύτερου ΣΔΙΤ Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων που κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα».

Όπως αναφέρει η εταιρεία, με τη θέση του έργου σε πλήρη λειτουργία θα αποτρέπεται από την ταφή και θα αξιοποιείται τουλάχιστον το 65% των βιοαποδομήσιμων υλικών, θα εκτρέπονται από την ταφή 50.000 τόνοι υγρών αποβλήτων, ενώ θα παράγεται πράσινη ενέργεια για την εξυπηρέτηση των αναγκών 6.000 νοικοκυριών, αποφεύγοντας παράλληλα την έκλυση 24.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti