Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση με λακωνική συμβολή

Επέκταση του σχεδίου για τη Μεγαλόπολη προτείνει το Επιμελητήριο - «Ποντάρει» στα προτερήματα της Λακωνίας προς όφελος της Πελοποννήσου

Παρασκευή, 28 Ιανουάριος 2022 18:47 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση με λακωνική συμβολή

Προτροπή για ένταξη του νομού Λακωνίας στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Λιγνιτικών Περιοχών, που περιλαμβάνει την περιοχή της Μεγαλόπολης, απευθύνει στους αρμόδιους φορείς το Επιμελητήριο Λακωνίας, προβάλλοντας ως επιχειρήματα τον ισχυρό πρωτογενή τομέα του νομού, καθώς και τη διαρκώς ενισχυόμενη οικονομική και κοινωνική σύνδεση μεταξύ των δύο περιοχών (Αρκαδία-Λακωνία).

Η σχετική εισήγηση του Επιμελητηρίου, για διεύρυνση προς τα νότια της ζώνης του σχεδιασμού, κοινοποιήθηκε από τον πρόεδρο του φορέα, Ιωάννη Παναρίτη, μέσω επιστολής προς τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, αρμόδιο για τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις ΣΔΙΤ, Νίκο Παπαθανάση και τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου, Κωστή Μουσουρούλη. Ο κ. Παναρίτης  εκτιμά, μεταξύ άλλων, ότι «η ένταξη επενδυτικών προτάσεων στο σύνολο του νομού Λακωνίας -και κυρίως της περιοχής της Σπάρτης που απέχει μόλις 20 λεπτά από τη Μεγαλόπολη- σαν προέκταση του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης και η χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων για το σκοπό αυτό, θα λειτουργήσει προς όφελος του σχεδίου και είναι σύμφωνη με το πνεύμα και την ουσία του, θα είναι δε προς όφελος ολόκληρης της Πελοποννήσου».

«Προϋποθέσεις για επενδύσεις
σε όλους τους τομείς της οικονομίας»     
Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρεται στο έγγραφο προς τους κκ Παπαθανάση και Μουσουρούλη, «σχετικά με το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Λιγνιτικών Περιοχών και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά στην ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης, θα θέλαμε να σας ζητήσουμε να εντάξετε στο εν λόγω σχέδιο και τη Λακωνία, που ιστορικά έχει μεγάλη αγροτική παραγωγή -που αποτελεί τη βάση για τη μεταποίηση- και η οικονομική και κοινωνική σύνδεση μεταξύ των δύο νομών είναι αδιαμφισβήτητη και συνεχώς αυξανόμενη μετά από την ολοκλήρωση της νέας σύγχρονης οδικής οδού  Λεύκτρου-Σπάρτης. Επίσης, τα έργα, που αναμένονται να δρομολογηθούν για τη βελτίωση του οδικού δικτύου εντός Λακωνίας, θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ιδιωτικές επενδύσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας, με ευνοϊκότερες συνθήκες και δεδομένη βιωσιμότητα».

Συνεχίζοντας, ο κ. Παναρίτης σημειώνει: «Θεωρούμε πως η ένταξη επενδυτικών προτάσεων στο σύνολο του νομού Λακωνίας -και κυρίως της περιοχής της Σπάρτης που απέχει μόλις 20 λεπτά από τη Μεγαλόπολη- σαν προέκταση του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης και η χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων για το σκοπό αυτό, θα λειτουργήσει προς όφελος του Σχεδίου και είναι σύμφωνη με το πνεύμα και την ουσία του, θα είναι δε προς όφελος ολόκληρης της Πελοποννήσου, επειδή θα επιτευχθεί γρήγορη και ομαλή μετάβαση στην μετά-λιγνίτη εποχή σε όλους τους καίριους τομείς της οικονομίας».

Επιπρόσθετα, επισημαίνει ότι στην περιοχή της Μεγαλόπολης και στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ δραστηριοποιείται επαγγελματικά -άμεσα ή έμμεσα- μεγάλος αριθμός εργαζομένων που προέρχονται από τη Λακωνία και διαμένουν σε όλο τον νομό.

Ως επιστέγασμα της επιστολής, ο επικεφαλής του Επιμελητηρίου Λακωνίας υπογραμμίζει: «Για τους λόγους αυτούς παρακαλούμε όπως εξεταστεί το θέμα της επέκτασης του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στο σύνολο του νομού Λακωνίας, γεγονός που έχει ειδική βαρύτητα την δύσκολη περίοδο που διανύουμε η οποία απαιτεί γενναίες αποφάσεις για προσέλκυση βιώσιμων επενδύσεων με στόχο την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας».

Τι είναι το ΣΔΑΜ
Το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Λιγνιτικών Περιοχών (ΣΔΑΜ) αποτελεί στρατηγικό σχέδιο-master plan για τις λιγνιτικές περιοχές στην Ελλάδα, αποτελώντας ολοκληρωμένο πολυδιάστατο αναπτυξιακό οδικό χάρτη για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Δήμο Μεγαλόπολης. Στόχος είναι η αναγέννηση της τοπικής οικονομίας, η εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και η δημιουργία νέων, μέσω ενός ευέλικτου αναπτυξιακού μετασχηματισμού των περιοχών, με την ανάπτυξη του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα παραγωγής, αξιοποιώντας το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό, μετά από εξέταση των προτάσεων από τη ΔΕΗ, καθώς και από τους εμπλεκόμενους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής μετάβασης στηρίζεται σε πέντε πυλώνες ανάπτυξης, που υποστηρίζονται από την βελτίωση των υποδομών και την εναλλακτική αξιοποίηση των εδαφών που σήμερα καταλαμβάνονται από τα λιγνιτωρυχεία. Οι πέντε πυλώνες είναι: η πράσινη ενέργεια, η «έξυπνη» γεωργία, ο βιώσιμος τουρισμός, η βιοτεχνία και βιομηχανία και, τέλος, η ψηφιακή οικονομία και εκπαίδευση.

Περιλαμβάνει, ακόμα, ενισχυμένα φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων, συγκεκριμένες χρήσεις γης για τις δεκάδες χιλιάδες στρεμμάτων γης των λιγνιτωρυχείων που αποδεσμεύονται, δράσεις για την ανάπτυξη της εναλλακτικής γεωργίας, της βιομηχανίας και των υπηρεσιών, καθώς και αναλυτικά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των επενδύσεων.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti