Αγώνας δρόμου για την αποκομιδή των σκουπιδιών στη Σπάρτη

Στην Ηλεία μεταφέρονται οι πρώτες ποσότητες απορριμμάτων - Σταδιακά η επιστροφή στην ομαλότητα

Τετάρτη, 26 Ιανουάριος 2022 14:49 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αγώνας δρόμου για την αποκομιδή των σκουπιδιών στη Σπάρτη

Ζήτημα ημερών είναι να απομακρυνθούν τα «βουνά» των σκουπιδιών από τους δρόμους της Σπάρτης και των περιχώρων, καθώς υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ του Δήμου Ήλιδας και της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά Ηλείας, μέσω της οποίας θα καταστεί δυνατή η προσωρινή μεταφορά των απορριμμάτων του Δ. Σπάρτης στον εν λόγω αδειοδοτημένο χώρο.

Το μεσημέρι της Τρίτης (25/1), στον ειδικό χώρο του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) στον βιολογικό καθαρισμό Σπάρτης, τα απορρίμματα μεταφορτώθηκαν στα βαρέα οχήματα του εργολάβου που έχει αναλάβει τη μεταφορά των σκουπιδιών του δήμου στην Ηλεία. Παράλληλα, τα πρώτα απορριμματοφόρα έβαλαν μπροστά τις μηχανές και ξεκίνησαν τη δύσκολη διαδικασία της αποκομιδής που αναμένεται να αποπερατωθεί τις επόμενες ημέρες.

Όπως ενημέρωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Αθανάσιος Καρλαύτης, «έχει ήδη αρχίσει η σταδιακή αποκομιδή των απορριμμάτων από τους δρόμους της Σπάρτης, ενώ θα συνεχιστεί και σε όλα τα χωριά του δήμου μας».

Δ. Σπάρτης: «Ζητάμε κατανόηση
κι εκφράζουμε αγανάκτηση»
Εξάλλου, ανακοίνωση για το οξύτατο πρόβλημα που έχει ανακύψει με τη διαχείριση απορριμμάτων εξέδωσε ο Δ. Σπάρτης την Κυριακή 23/1, επισημαίνοντας τα εξής: «Αναφορικά με την απαράδεκτη κατάσταση με τα απορρίμματα στο Δήμο μας, θα θέλαμε να σας παραθέσουμε ένα σύντομο ιστορικό των μέχρι τώρα ενεργειών της Δημοτικής Αρχής και των αρμόδιων υπηρεσιών...»

Ακόμα, τίθενται οι παρακάτω ισχυρισμοί: «1) Ο βασικός και πρωταρχικός σχεδιασμός του Δήμου Σπάρτης, ήταν πως από τον περασμένο Αύγουστο και μετά –σύμφωνα με τον επίσημο επιχειρησιακό προγραμματισμό των Αρχών του Κράτους, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του ΦΟΔΣΑ και των επίσημων διαβεβαιώσεων – τα απορρίμματά μας θα πήγαιναν στις υπό κατασκευή νέες εγκαταστάσεις της ΤΕΡΝΑ στη Σκάλα του Δήμου Ευρώτα.

2) Μετά τις αλλεπάλληλες  και για πολλούς λόγους –και χωρίς καμία ευθύνη του Δήμου Σπάρτης – καθυστερήσεις στην έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου στη Σκάλα και έπειτα από επίμονες δικές μας ενέργειες, η δεύτερη επιλογή μας ήταν τα απορρίμματα να στέλνονται - από τον περασμένο Δεκέμβριο – στις εγκαταστάσεις της Τέρνα στην Αρκαδία. Είχαμε δε “διαβεβαιώσεις” ότι από τον Αύγουστο του 2021 θα λειτουργούσε η ΜΕΑ στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας.

3) Ο ΧΑΔΑ Αφυσσού έκλεισε οριστικά. Μάλιστα έχει κατατεθεί και μήνυση εις βάρος του Δημάρχου, Πέτρου Δούκα και του Αντιδημάρχου Καθαριότητας, Αθανασίου Καρλαύτη από τον Δημοτικό Σύμβουλο της αντιπολίτευσης κ. Χρήστο Πλειώτα,ο οποίος κίνησε και Εισαγγελική παρέμβαση για την καθυστέρηση στο κλείσιμο του ΧΑΔΑ.

4) Πριν ωστόσο από το οριστικό κλείσιμο του ΧΑΔΑ Αφυσσού, ο Δήμος Σπάρτης, απέσπασε έγκαιρα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, την κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, χωρίς απολύτως καμία συνδρομή από τους αρμόδιους κρατικούς και περιφερειακούς φορείς.

5) Καθώς όμως υπήρξε νέα καθυστέρηση από το Ελεγκτικό Συνέδριο στην τελική έγκριση των όρων της Σύμβασης της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την ανάδοχη εταιρεία που κατασκευάζει το έργο της ΜΕΑ Αρκαδίας (αν και όπως μας διαβεβαιώνουν οι εγκαταστάσεις είναι λειτουργικά και επιχειρησιακά έτοιμες), ο Δήμος Σπάρτης, ενεργώντας ουσιαστικά και έγκαιρα, υπέγραψε με τον Δήμο Ήλιδας, στην Αμαλιάδα, την Προγραμματική Σύμβαση περί παροχής υπηρεσιών διαχείρισης και υγειονομικής ταφής σύμμεικτων αστικών αποβλήτων του Δήμου Σπάρτης στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Π.Ε. Ηλείας (ΜΕΑ Ηλείας), την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022 και για χρονικό διάστημα μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2022.

6) Επιπλέον, έχουμε τις όλες τις αρμόδιες διαβεβαιώσεις, ότι με το άνοιγμα της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας, τα απορρίμματά μας θα μεταφέρονται εκεί.

7) Φαίνεται όμως ότι ενώ από πλευράς Δήμου Σπάρτης, έγιναν έγκαιρα, μεθοδικά και σωστά όλες οι απαραίτητες ενέργειες, υπήρξε εμπλοκή στη συνεννόηση μεταξύ του Δήμου Ήλιδας και της Μονάδας Επεξεργασίας, η οποία μας διαβεβαίωσαν ότι θα έχει τακτοποιηθεί μέχρι αύριο Δευτέρα 24/01/22.

8) Δεν εφησυχάζουμε στιγμή και συνεχίζουμε τις πιέσεις προς όλες τις συναρμόδιες αρχές καθώς και το αρμόδιο Υπουργείο για την ταχύτερη δυνατή μεταφορά των απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας σύμφωνα με όσα μας έχουν υποσχεθεί», τονίζει ο Δ. Σπάρτης και προσθέτει: «Ζητάμε λοιπόν την κατανόηση των συνδημοτών μας ενώ εκφράζουμε και τη δική μας, ακόμα μεγαλύτερη, αγανάκτηση με αυτά που συμβαίνουν!»

20220122 235853

Η εικόνα από τους κάδους στη συμβολή των οδών Ευαγγελιστρίας και Γκορτσολόγου στην κεντρική πλατεία, το βράδυ του Σαββάτου 22/1

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti