Χωρίς ιδιαίτερες συνέπειες η «Ελπίδα» στη Λακωνία

Tzakas

Η εικόνα στην υπόλοιπη Πελοπόννησο - Ανοίγουν τα σχολεία στη Σπάρτη, κλειστά σε Ευρώτα και Μονεμβασιά

Τρίτη, 25 Ιανουάριος 2022 19:13 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Χωρίς ιδιαίτερες συνέπειες η «Ελπίδα» στη Λακωνία

Η καταγραφή της κατάστασης και ο συντονισμός των ενεργειών στο σύνολο της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν στις -ανατολικές κυρίως- περιοχές της από την επέλαση του χιονιά της κακοκαιρίας «Ελπίδα», αποτέλεσε αντικείμενο τηλεδιάσκεψης που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας το πρωί της Τρίτη 25 Ιανουαρίου.

Χωρίς προβλήματα παρέμεναν μέχρι το πρωί της Τρίτης τα οδικά δίκτυα -εθνικά και επαρχιακά- στη Λακωνία και τη Μεσσηνία, όπου οι μηχανισμοί της Περιφέρειας τέθηκαν σε ετοιμότητα και επεμβαίνουν όπου παραστεί ανάγκη. Μηχανήματα της ΠΕ Μεσσηνίας βρίσκονταν στον Ταΰγετο και κρατούσαν ανοιχτό τον παλαιό εθνικό δρόμο Καλαμάτα – Σπάρτη.

Τις νυχτερινές ώρες της Δευτέρας (24/1) μικρές νιφάδες χιονιού έκαναν την εμφάνισή τους και στην πόλη της Σπάρτης, ενώ οι χιονοπτώσεις σε ορεινές εκτάσεις σε Πάρνωνα και  Ταΰγετο, όπως και σε περιοχές του Δ. Ευρώτα και Μονεμβασίας, δεν προξένησαν ιδιαίτερες δυσκολίες σε κατοίκους και κυκλοφορία των οχημάτων.   Τις νυχτερινές ώρες της Δευτέρας (24/1) μικρές νιφάδες χιονιού έκαναν την εμφάνισή τους και στην πόλη της Σπάρτης, ενώ οι χιονοπτώσεις σε ορεινές εκτάσεις σε Πάρνωνα και  Ταΰγετο, όπως και σε περιοχές του Δ. Ευρώτα και Μονεμβασίας, δεν προξένησαν ιδιαίτερες δυσκολίες και προβλήματα σε κατοίκους και κυκλοφορία των οχημάτων. Ωστόσο, μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης υπήρχε απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών οχημάτων μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων, ενώ για τα λοιπά οχήματα απαιτούνταν αντιολισθητικές αλυσίδες, στα ακόλουθα σημεία: ΕΟ Τρίπολης-Σπάρτης (από το 24ο χλμ. έως το 38ο χλμ.) και στην ΕΟ Καλαμάτας-Σπάρτης (μέσω Ταϋγέτου) από το 42ο χλμ. έως το 50ο χλμ.

Η Αργολίδα ήταν ο νομός που επλήγη ιδιαίτερα από ισχυρή χιονόπτωση, ωστόσο με συνεχείς προσπάθειες της Περιφερειακής Ενότητας παρέμεινε ανοιχτό το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, ενώ απαραίτητη ήταν η χρήση αλυσίδων από τα οχήματα που κινούνταν στην εθνική οδό Λυγουριού – Κρανιδίου από το 5ο έως το 37ο χιλιόμετρο, στην παλαιά Εθνική οδό Άργους – Τρίπολης από το 15ο έως το 37ο χιλιόμετρο, καθώς και στην Επαρχιακή οδό Αγίας Τριάδας (από διασταύρωση Κάτζιας) – Αραχναίου.

Στην Κορινθία, επίσης, βρέθηκε επί ποδός όλος ο μηχανισμός της Περιφερειακής Ενότητας λόγω της έντονης χιονόπτωσης, από την οποία διαπιστώθηκαν προβλήματα στους δρόμους Σοφικό – Αγγελόκαστρο, Πίσια – Σχίνος – Αλεποχώρι και στην περιοχή της Νεμέας, ωστόσο στο μεγαλύτερο μέρος του το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο είναι ανοιχτό στην κυκλοφορία, με τη χρήση αλυσίδων κατά τόπους-.

Στην Αρκαδία, υπήρχε πλήρης κινητοποίηση του μηχανισμού της Περιφερειακής Ενότητας με αποτέλεσμα το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο να παραμένει ανοιχτό -με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κατά τόπους, όπως και μέσα στην Τρίπολη.

Ιδιαίτερη προσπάθεια καταβλήθηκε για να παραμείνει ανοιχτή η σήραγγα στο Αρτεμίσιο, στον αυτοκινητόδρομο «Μορέας».

Στη σύσκεψη στην Περιφέρεια μετείχαν οι 5 χωρικοί αντιπεριφερειάρχες Αργολίδας Δημήτρης Σχοινοχωρίτης, Αρκαδίας Μανώλης Σκαντζός, Κορινθίας Αθηνά Κόρκα, Λακωνίας Νίκωνας Τζινιέρης και Μεσσηνίας Βασίλης Καπέλιος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Χάρης Βυτινιώτης, ο περιφερειακός συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Χαντζής, οι προϊστάμενοι της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των Διευθύνσεων Τεχνικών Έργων, όπως και των κατά ΠΕ Τμημάτων Πολιτικής Προστασίας.

Ανοιχτά σχολεία
την Τετάρτη στον Δ. Σπάρτης
Την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου Σπάρτης θα λειτουργήσουν κανονικά, σύμφωνα με απόφαση του δημάρχου Πέτρου Δούκα.

Οι προηγούμενες αποφάσεις που είχαν ληφθεί, για διακοπή λειτουργίας λόγω της κακοκαιρίας, αφορούσαν τις ημέρες Δευτέρα 24/1 και Τρίτη 25/1/2022.

Παραμένουν σε «λουκέτο»
τα σχολεία
στον Δ. Ευρώτα
Στην αναστολή λειτουργίας των σχολείων και για την Τετάρτη 26/1 προχώρησε ο Δ. Ευρώτα, με αφορμή τις συνθήκες παρατεταμένου ψύχους. Έτσι δεν θα λειτουργήσουν οι μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα νηπιαγωγεία, καθώς και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί.

Σύμφωνα με τα τελευταία μετεωρολογικά στοιχεία, η θερμοκρασία του αέρα στην ευρύτερη περιοχή αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω πτώση, με συνέπεια να δημιουργούνται προϋποθέσεις παγετού ειδικά κατά τις πρωινές ώρες. Με αυτό το δεδομένο και προκειμένου να προφυλαχθούν οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές, οι οποίοι μεταβαίνουν νωρίς το πρωί προς τις οικείες σχολικές μονάδες, αλλά και να καθίσταται εύρυθμη η εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς σύμφωνα με τα πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση του Covid-19 είναι απαραίτητος ο αερισμός των σχολικών αιθουσών, ο δήμαρχος Ευρώτα κ. Δήμος Βέρδος αποφάσισε την εκ νέου αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων του δήμου.

Εκτός λειτουργίας
και στη Μονεμβασιά
Υπενθυμίζεται ότι κλειστές θα παραμείνουν την Τετάρτη και οι σχολικές μονάδες του Δήμου Μονεμβασίας.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών