Λάκωνες αγροτοκτηνοτρόφοι: «Μονόδρομος ο αγώνας για επιβίωση»

Συνέλευση την Πέμπτη στη Σπάρτη

Τετάρτη, 26 Ιανουάριος 2022 07:27 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Λάκωνες αγροτοκτηνοτρόφοι: «Μονόδρομος ο αγώνας για επιβίωση»

Γενική συνέλευση οργανώνουν τα ΔΣ του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Νομού Λακωνίας και του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Σπάρτης, την Πέμπτη 27/1 και ώρα 7:00 μμ στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Σπάρτης. Οι δύο σύλλογοι  καλούν «μαζικά όλες και όλους τους βιοπαλαιστές αγρότες-κτηνοτρόφους-μελισσοκόμους του νομού, για την οργάνωση του αγώνα μας». Είχε προηγηθεί η συνέλευση που διεξήχθη την Τρίτη 25/1 στο Πνευματικό Κέντρο Σκάλας.

Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά οι σύλλογοι, «τη χρονιά που πέρασε είχαμε αλλεπάλληλες καταστροφές στην παραγωγή μας σε όλο το νομό, λόγω του παρατεινόμενου καύσωνα του καλοκαιριού στην ελαιοπαραγωγή και στα εσπεριδοειδή λόγω του παγετού του Φλεβάρη και Μάρτη. Παράλληλα η καταστροφική πυρκαγιά  έκαψε ολόκληρο τον δήμο Αν. Μάνης. Πάνω από 120 χιλιάδες στρέμματα γης, πάνω από 1 εκατομμύριο ελαιόδεντρα καμένα, εκατοντάδες ζώα βοσκής καμένα, εκατοντάδες καταστραμμένες κυψέλες μελισσοκομίας ήταν το αποτέλεσμα. Οι βιοπαλαιστές αγροτοτοκτηνοτρόφοι συνολικά, που επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα και την πυρκαγιά, είτε δεν έχουν αποζημιωθεί, είτε ότι αποζημίωση έχουν λάβει, κύρια στα εσπεριδοειδή, δεν ανταποκρίνεται στο μέγεθος τις ζημιάς».

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Δ.  Σπάρτης προσθέτουν πως «την ίδια στιγμή, βάζουμε ακόμα πιο βαθειά το χέρι στην τσέπη από τις μεγάλες  ανατιμήσεις στο αγροτικό και οικιακό ρεύμα με την ρήτρα αναπροσαρμογής να ανεβάζει τους λογαριασμούς δυο και τρείς φορές πάνω, στα λιπάσματα και ζωοτροφές με αυξήσεις που φτάνουν και στο 120%, με πάνω από 1,50ευρώ το πετρέλαιο κίνησης και με πάνω από 1,77 η βενζίνη.

Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι, για όλο αυτό το βάρος που φορτωνόμαστε και γίνεται δυσβάστακτο δεν μας φταίει η κακή μας τύχη. Είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών που διαχρονικά προώθησαν και προωθούν όλες οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα  με οδηγό τους την  Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δίνουν απλόχερα εκατομμύρια ευρώ ζεστό χρήμα στα μονοπώλια και εμάς μας οδηγούν στο ξεκλήρισμα μέσα από το τεράστιο κόστος καλλιέργειας και διαβίωσης σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές των προϊόντών μας.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο μοιρολατρικά, πότε θα φύγουμε από την παραγωγή.  Οργανώνουμε την αντεπίθεση μας, μέσα από τους συλλόγους μας και το οργανωμένο αγροτικό κίνημα!

Ό,τι κατακτήσαμε το προηγούμενο διάστημα ήταν αποτέλεσμα του οργανωμένου και πανελλαδικά συντονισμένου αγώνα. Αποσπάσαμε συγκεκριμένα μέτρα έδωσαν μικρή ανάσα, απέναντι στην καταιγιστική αντιλαϊκή επίθεση από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, καθυστερήσαμε μέτρα που είχαν σχεδιαστεί και δρομολογηθεί σε βάρος μας.

Αποτέλεσμα της αγωνιστικής  πίεσης είναι, για παράδειγμα, η κατάκτηση του αφορολόγητου με τα μπλόκα του 2016, που έδωσε και δίνει σημαντική ανάσα για όλους τους παραγωγούς, η μη φορολόγηση των επιδοτήσεων μέχρι 12.000 ευρώ, το ακατάσχετο όριο στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, η μη καταβολή του τέλους επιτηδεύματος. Πολύ σημαντικό είναι επίσης ότι με τα μπλόκα οι αγρότες κατάφεραν να ανακόψουν μέτρα που είχαν δρομολογηθεί, όπως η αύξηση του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια, η επιβολή του λεγόμενου “πράσινου τέλους” στο νερό».

Οι σύλλογοι υπογραμμίζουν ότι «συνεχίζουμε μαχητικά στο δρόμο του αγώνα! Τον δικό μας μονόδρομο για την επιβίωσή μας!»

Επιπρόσθετα, απαιτούν:
«• Να αποζημιωθούν όλοι όσοι επλήγησαν από τον παγετό και την πυρκαγιά στο 100% της πραγματικής ζημιάς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα διασφαλίζουν το κόστος παραγωγής και ένα ικανοποιητικό εισόδημα να μπορούμε να ζήσουμε της οικογένειες μας, με φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τον λαό.
• Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, με κρατική χρηματοδότηση που θα αποζημιώνει στο 100% την πραγματική ζημιά.
• Αφορολόγητο  αγροτικό πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και μείωση στο 50% στο αγροτικό ρεύμα.
• Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ.
• Επιδότηση στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti