Έδωσε τα «κλειδιά» για την Παλαιόχουνη το Ελεγκτικό Συνέδριο

Tzakas

Εγκρίθηκε η συμφωνία για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου - Η διαδικασία και η κατάληξη των σκουπιδιών της Σπάρτης

Παρασκευή, 21 Ιανουάριος 2022 19:57 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Έδωσε τα «κλειδιά» για την Παλαιόχουνη το Ελεγκτικό Συνέδριο

«Πράσινο φως» έδωσε το Ε΄ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην υπογραφή του συμφωνητικού μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της «Περιβαλλοντική Πελοποννήσου ΜΑΕ» για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας και τη λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας.

Στη σχετική του απόφαση την οποία απέστειλε την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Ελεγκτικό Συνέδριο -παραθέτοντας ένα σκεπτικό 18 σελίδων- σημειώνει ειδικότερα: «Δεν κωλύεται η υπογραφή του σχεδίου τροποποίησης της σύμβασης σύμπραξης μετά των τροποποιούµενων παραρτημάτων αυτής, μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της ανώνυμης εταιρείας ειδικού σκοπού µε την επωνυμία “Περιβαλλοντική Πελοποννήσου ΜΑΕ” και ως εκ τρίτου του μετόχου του αναδειχθέντος Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης, ήτοι της ανώνυμης εταιρείας µε την επωνυμία “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Ανώνυμη Βιομηχανική Εμπορική Τεχνική Εταιρεία ΑΕ”, για την εκτέλεση του έργου “Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου µε ΣΔΙΤ”».

Όπως σημειώνεται δε στο διαβιβαστικό προς την Περιφέρεια, η υπογραφή μπορεί να γίνει άμεσα καθώς με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο «δεν προβλέπεται άσκηση προσφυγής ανάκλησης ενώπιον του Έβδομου Τµήµατος του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Ικανοποίηση του Π. Νίκα
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή, γνωστοποίησε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπογραφεί το εν λόγω συμφωνητικό μεταξύ των δύο πλευρών και θα μπορεί πλέον να ξεκινήσει, αμέσως μετά, η μεταφορά απορριμμάτων προς την μονάδα της Παλαιόχουνης, η οποία -σύμφωνα με τον σχεδιασμό- θα υποδέχεται απορρίμματα από Αργολίδα, Κορινθία και τα 2/3 της Αρκαδίας.

Τι σημαίνει η απόφαση
του Ελεγκτικού Συνεδρίου
Μιλώντας στον «Λακωνικό Τύπο» ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Πελοποννήσου κ. Σταύρος Αργειτάκος εξήγησε ότι «με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η μονάδα επεξεργασίας των απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας μπορεί να ξεκινήσει αυτόνομα τη λειτουργία της».

Όπως εξήγησε, στην αρχική σύμβαση που είχε συναφθεί μεταξύ της περιφέρειας Πελοποννήσου και της αναδόχου εταιρείας, προβλεπόταν ότι για να λειτουργήσει οποιαδήποτε από τις συνολικά πέντε μονάδες που θα κατασκευαστούν στη γεωγραφική εμβέλεια της Περιφέρειας, θα έπρεπε να ήταν και οι πέντε έτοιμες. Η απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου, ουσιαστικά, αλλάζει αυτό τον όρο και επιτρέπει σε κάθε μονάδα να κάνει αυτόνομη έναρξη εργασιών, χωρίς να περιμένει την κατασκευαστική ολοκλήρωση των υπολοίπων.

Έτσι, σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, εντός των πρώτων ημερών του Φεβρουαρίου, η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας θα ανοίξει τις πύλες της για τα απορριμματοφόρα της Αρκαδίας, της Κορινθίας και της Αργολίδας.

Μετά την Ηλεία στην Αρκαδία
τα απορρίμματα της Σπάρτης
Στο πολύκροτο θέμα της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων του Δ. Σπάρτης, που τις τελευταίες ημέρες κατακλύζουν τις γειτονιές της πόλης και των περιχώρων, η εξέλιξη με την Παλαιόχουνη καθορίζει τα επόμενα βήματα για τη μετά-Ηλεία εποχή, με δεδομένο ότι ο νομός της Δυτικής Ελλάδας, για τον ένα περίπου επόμενο μήνα, θα δέχεται προσωρινά τα σκουπίδια της Σπάρτης.

Συγκεκριμένα, όπως είχε γνωστοποιήσει τον περασμένο Δεκέμβριο ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, αλλά και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Περιφέρειας προς τον Δήμο Σπάρτης, τα απορρίμματα της περιοχής θα μπορούν να μεταφέρονται στη μονάδα της Αρκαδίας, παρ’ όλο που ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει την κατάληξη των αποβλήτων του δήμου της λακωνικής πρωτεύουσας στο εργοστάσιο που αναμένεται να κατασκευαστεί στη Σκάλα Λακωνίας. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δ. Σπάρτης κ. Αθανάσιος Καρλαύτης στον «Λακωνικό Τύπο», «μπορεί ο Δ. Σπάρτης να μη βρίσκεται στον αρχικό σχεδιασμό της Παλαιόχουνης, ωστόσο επειδή το εργοστάσιο του Δ. Ευρώτα έχει καθυστερήσει σημαντικά, το έγγραφο που έχουμε στα χέρια μας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος το οποίο κηρύσσει τον δήμο μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μας επιτρέπει να συνάψουμε σύμβαση για τη μεταφορά των απορριμμάτων στο εργοστάσιο της Αρκαδίας».

Υπενθυμίζεται ότι, λίγες μέρες νωρίτερα, ο Δήμος Σπάρτης υπέγραψε σχετική σύμβαση με τον Δήμο Ήλιδας, προκειμένου τα σκουπίδια να «απορροφώνται» από το εργοστάσιο της Τριανταφυλλιάς Ηλείας. Η συγκεκριμένη σύμβαση έχει ημερομηνία λήξης την 28η Φεβρουαρίου 2022. «Μετά το πέρας της προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Ήλιδας, θα κινηθούν παρόμοιες διαδικασίες, ώστε τα απορρίμματα μας να μεταφέρονται στην Αρκαδία, εφόσον έχει ξεκινήσει να λειτουργεί η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ)», υπογράμμισε ο κ. Καρλαύτης.

20220119 143404

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών