Στ. Αραχωβίτης: «Υπολειτουργία, εγκατάλειψη και απαξίωση στις λιμενικές υποδομές της Λακωνίας»

Πέμπτη, 20 Ιανουάριος 2022 12:26 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στ. Αραχωβίτης: «Υπολειτουργία, εγκατάλειψη και απαξίωση στις λιμενικές υποδομές της Λακωνίας»

«Εικόνα υπολειτουργίας, εγκατάλειψης και απαξίωσης παρουσιάζουν οι λιμανικές υποδομές της Λακωνίας», τονίζει σε ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,  Σταύρος Αραχωβίτης, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «εικόνα που δε συνάδει σε καμία περίπτωση με τη σπουδαιότητα και την κομβική σημασία που έχουν για την ανάπτυξη του νομού, τόσο στον τουρισμό όσο και στην πρωτογενή παραγωγή, με τα εξαιρετικά αλιεύματα που διαθέτει ο Λακωνικός κόλπος».

Σύμφωνα με τον βουλευτή, «η υπολειτουργία των λιμανιών Γυθείου και Ελαφονήσου αλλά και των αλιευτικών καταφυγίων Κοκκινιάς Γλυκόβρυσης και Αγ. Γιαννάκη -Σκάλας αλλά και η αδυναμία στην οποία έχουν περιέλθει τόσο ο κρατικός φορέας  που είναι  το Λιμενικό  Ταμείο Λακωνίας, αδυνατώντας πλέον να  ανταπεξέλθει  και  στις  στοιχειώδεις  υποχρεώσεις  του, όσο και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, αποδεικνύουν ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει το παραμικρό για την ενίσχυση και την αναβάθμισή τους».

Όλα τα παραπάνω ζητήματα έθεσε με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, ο Σταύρος Αραχωβίτης, με τη στήριξη και υπογραφή του αρμόδιου τομεάρχη του κόμματος Νεκτάριου Σαντορινιού.

Μεταξύ άλλων, ο Λάκωνας βουλευτής υπογραμμίζει στην ερώτησή του ότι «τα περισσότερα  από  τα  ανωτέρω ζητήματα δεν αντιμετωπίζονται ούτε μπορεί να χαραχθεί μια συνεκτική λιμενική πολιτική στην Λακωνία, λόγω της  απαξίωσης, της  αδυναμίας  και  υπολειτουργίας  του  κρατικού  φορέα,  που  είναι  το Λιμενικό  Ταμείο Λακωνίας, το  οποίο  μετά  την  παράδοση  του  Λιμένα  Γυθείου  στον  Δήμο  Αν. Μάνης, στερείται  εσόδων, προσωπικού  και  υποδομών, ακόμα  και  γραφείου, αδυνατώντας  να  ανταπεξέλθει  και  στις  στοιχειώδεις   υποχρεώσεις  του. Αντίστοιχη εικόνα υπολειτουργίας, υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης παρουσιάζει και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, καθώς τα τελευταία χρόνια ουδεμία πράξη ουσιαστικής ενίσχυσής του έχει γίνει.

Το τελευταίο διάσημα παρατηρείται μια έντονη δραστηριότητα εντός του Λακωνικού κόλπου με είσοδο, αγκυροβολία και παραμονή μεγάλων υπερπόντιων εμπορικών σκαφών. Η δραστηριότητα αυτή ανησυχεί την κοινωνία της Λακωνίας, ιδιαίτερα μετά το περιστατικό της σύγκρουσης των δυο σκαφών στον κάβο Μαλέα και την μεταφορά τους εντός του Λακωνικού κόλπου, στην περιοχή της Νεάπολης στις 13 Μαρτίου 2021».

Τέλος, ο Στ. Αραχωβίτης ρωτάει τον αρμόδιο υπουργό:
«1) Τι  προτίθεστε  να  κάνετε   για  τη  νόμιμη,  ασφαλή, εύρυθμη  και  αποδοτική  λειτουργία  των  λιμενικών  εγκαταστάσεων  του  Ν. Λακωνίας;
2) Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία παράδοσης του λιμένα Γυθείου;
3) Έχει κατατεθεί το προαπαιτούμενο master plan;
4) Τι  προτίθεστε  να  κάνετε  για  το  θέμα  του  λιμένα  Ελαφοννήσου;
5) Πώς  θα αντιμετωπιστεί  η  κατάσταση  στο  Αλιευτικό  Καταφύγιο -Κοκκινιάς  Γλυκόβρυσης  του  Δήμου  Ευρώτα;
6) Τι  προτίθεστε  να κάνετε  με  τον  κρατικό  φορέα  “Λιμενικό  Ταμείο  Λακωνίας”;
7)Υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική για τις αρμοδιότητες, τις ευθύνες, τη στελέχωση, την χρηματοδότηση και εν γένει για την λειτουργία των Λιμενικών ταμείων; Και αν ναι, ποια είναι αυτή και πως αποτυπώνεται στην περίπτωση της Λακωνίας;
8) Κατά πόσο ασφαλής και νόμιμη είναι η είσοδος και η αγκυροβολία μεγάλων εμπορικών σκαφών εντός του Λακωνικού κόλπου;»

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti