Απαγόρευση ανάπτυξης ΑΠΕ στον Ταΰγετο

Σε ειδικό καθεστώς προστασίας το βουνό μαζί με άλλους έξι ορεινούς όγκους

Τρίτη, 18 Ιανουάριος 2022 14:28 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Απαγόρευση ανάπτυξης ΑΠΕ στον Ταΰγετο

Ειδικό καθεστώς αυστηρής προστασίας από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις που απαγορεύει την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε έξι ορεινούς όγκους της χώρας, ανακοίνωσαν το μεσημέρι της Τρίτης 18 Ιανουαρίου σε κοινή συνέντευξη τύπου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο υφυπουργός ΠΕΝ Γιώργος Αμυράς. 

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες των υπουργών, όσες άδειες έχουν εκδοθεί ως σήμερα από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα ανακληθούν. 

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, το ειδικό καθεστώς αυστηρής προστασίας από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις θα αφορά, σε πρώτη φάση, στον Ταΰγετο σε Λακωνία και Μεσσηνία, τα Λευκά Όρη στην Κρήτη, την Τύμφη στα Ιωάννινα, το όρος Χατζή στα Τρίκαλα, το Σάος στη Σαμοθράκη και τον Σμόλικα σε Γρεβενά και Ιωάννινα. 

Οι ορεινοί αυτοί όγκοι χαρακτηρίζονται Περιοχές Άνευ Δρόμων (ΠΑΔ), στους οποίους θα απαγορευτούν στο εξής η δημιουργία δρόμων, καθώς και τεχνητών επιφανειών. Οι δασικοί δρόμοι που υπάρχουν θα επιτρέπεται να συντηρηθούν και όχι να αναβαθμιστούν. 

Παράλληλα, το υπουργείο Ενέργειας εξετάζει και άλλα 55 αδιατάρακτα φυσικά τοπία της χώρας, άνω των 10.000 τ.μ., τα οποία έχουν οριοθετηθεί και θα αποφασιστεί στη συνέχεια εάν θα χαρακτηριστούν και αυτά Περιοχές Άνευ Δρόμων, με τις αντίστοιχες απαγορεύσεις. Για την εφαρμογή των ρυθμίσεων αυτών, έχουν υπογραφεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, με ορίζοντα ισχύος τα δύο έτη, οι οποίες οδεύουν για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Τέλος, οι κ. κ. Σκρέκας και Αμυράς ανακοίνωσαν ότι το υπουργείο μελετά καθεστώς προστασίας και για νησιωτικές περιοχές. Το 30% των θαλάσσιων ζωνών θα υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας και από αυτό το 10% σε καθεστώς απόλυτης προστασίας.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti