Στην Ήλιδα τα απορρίμματα του Δήμου Σπάρτης

Tzakas

Υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση  - Οριστικό κλείσιμο του ΧΑΔΑ Αφυσσού

Δευτέρα, 17 Ιανουάριος 2022 11:25 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στην Ήλιδα τα απορρίμματα του Δήμου Σπάρτης

Σε ένα χρόνιο πρόβλημα σχεδόν πενήντα ετών, έδωσε λύση την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022, η Δημοτική Αρχή Σπάρτης καθώς υπεγράφη, η προγραμματική σύμβαση για την μεταφορά των απορριμμάτων του Δήμου Σπάρτης στις νόμιμες εγκαταστάσεις επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στη θέση Τριανταφυλλιά του Δήμου ΄Ήλιδας. Την σύμβαση υπέγραψαν ο Δήμαρχος Σπάρτης, Πέτρος Δούκας και ο Δήμαρχος Ήλιδας και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ηλείας, Γιάννης Λυμπέρης, στο Δημοτικό Μέγαρο Αμαλιάδας.

«Η υπογραφή της σύμβασης ήταν αποτέλεσμα επίμονων, συνεχών και συντονισμένων ενεργειών της Δημοτικής μας Αρχής για να δοθεί ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της αποκομιδής των απορριμμάτων. Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει πλήθος δήμων της Πελοποννήσου», σημειώνει ο Δήμος Σπάρτης στην ανακοίνωσή του.

Έτσι, για πρώτη φορά έπειτα τα αστικά στερεά απόβλητα της Σπάρτης, θα μεταφέρονται σε νόμιμα αδειοδοτημένη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, γεγονός που βάζει οριστικό λουκέτο στο ΧΑΔΑ Αφυσσού. 

Η σύμβαση περιλαμβάνει τη μεταφορά μέγιστης ποσότητας 2.400 τόνων αστικών στερεών αποβλήτων στο εργοστάσιο της Τριανταφυλλιάς και έχει ισχύ έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Καθώς τότε υπολογίζεται πως θα ξεκινήσει τη λειτουργία της η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Παλαιοχούνη Αρκαδίας. Μόλις ανοίξουν οι πύλες του συγκεκριμένου εργοστασίου, τα απορρίμματα του Δήμου Σπάρτης θα μεταφέρονται εκεί, όπως έχει προβλεφθεί από τον σχετικό κυβερνητικό σχεδιασμό. 

Ο κ. Δούκας, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Αθανάσιο Καρλαύτη, την αντιδήμαρχο Οικονομικών Θεμάτων και Ανάπτυξης Γεωργία Δεδεδήμου, και τον Ειδικό Σύμβουλο Ιωάννη Ράλλη, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Ήλιδας για τη συνεργασία του και τόνισε πως με τη συνδρομή του δόθηκε επιτέλους λύση σε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας για τους δημότες της Σπάρτης.

Επεσήμανε δε πως ευελπιστεί η μεταφορά να λήξει πολύ νωρίτερα από τις 28 Φεβρουαρίου, καθώς αν όλα πάνε καλά, σε περίπου 3 εβδομάδες «ευελπιστούμε ότι θα λειτουργεί η μονάδα στην Αρκαδία», όπως δήλωσε

Ο κ. Λυμπέρης, με τη σειρά του, έκανε γνωστό πως η αποδοχή του αιτήματος του Δήμου Σπάρτης, βασίστηκε στην ισχύουσα νομοθεσία αλλά έγινε και για λόγους φιλίας και συναδελφοσύνης.

Μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης και την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων ο Δημάρχος Σπάρτης πρόσθεσε πως η  σχέση μεταξύ των δύο ιστορικών δήμων δεν θα περιοριστεί μονάχα στην υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης, αλλά θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς. Αναφερόμενος μάλιστα στις αδελφικές σχέσεις της Σπάρτης και της Ήλιδας από την εποχή του Λυκούργου και του Ιφίτου, ανακοίνωσε το σχεδιασμό του υπερμαραθώνιου δρόμου Αμαλιάδας Ήλιδας – Σπάρτης!

Οριστικό λουκέτο στο ΧΑΔΑ Αφυσσού
Με την υπογραφή της σύμβασης, μπαίνει το οριστικό πολυπόθητο λουκέτο στο ΧΑΔΑ Αφυσσού, ενώ δρομολογείται και η άμεση αποκατάστασή του.
Όπως είχε δηλώσει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας τον Δεκέμβριο του 2021, προγραμματίζεται η πλήρης αποκατάσταση του χώρου σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επιπλέον ο Δήμος Σπάρτης, με τη βοήθεια του Λάκωνα επιχειρηματία Παύλου Ευμορφίδη, προγραμματίζει εντός του Ιανουαρίου την πρώτη αναδάσωση στο χώρο του ΧΑΔΑ, γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη της αποκατάστασης της περιοχής.

Στο βιολογικό καθαρισμό η
μεταφόρτωση των απορριμμάτων
Σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑ Σπάρτης, σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε δια περιφοράς την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η παραχώρηση χώρου για τη μεταφόρτωση των σύμμεικτών απορριμμάτων του Δήμου Σπάρτης, μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2022, στο χώρο του Βιολογικού Καθαρισμού, στην υπάρχουσα ράμπα. 

Αξίζει να τονιστεί πως την πρόταση ψήφισαν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων του κ. Βαλιώτη και του κ. Αργειτάκου, ενώ μειοψήφησαν ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΔΕΥΑΣ κ. Ιωάννης Ηλιόπουλος καθώς και το μέλος της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Βασίλης Σαραντόπουλος.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών