Αλλαγή σκυτάλης στην ΠΕ Λακωνίας (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Tzakas

Ο Νίκωνας Τζινιέρης παρέλαβε τα ηνία από τον Θ. Βερούτη - Ο απολογισμός και οι εξαγγελίες για το επόμενο διάστημα

Τετάρτη, 12 Ιανουάριος 2022 19:50 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αλλαγή σκυτάλης στην ΠΕ Λακωνίας (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Σε ένα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα έλαβε χώρα, την Τετάρτη 12/1 στο Διοικητήριο Λακωνίας, η άτυπη παράδοση-παραλαβή της διοίκησης στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας. Ο Νίκωνας Τζινιέρης ανέλαβε τα σκήπτρα του χωρικού αντιπεριφερειάρχη, αντικαθιστώντας τον Θεόδωρο Βερούτη, ο οποίος, μετά από 2,5 χρόνια επιτυχημένης θητείας στο αξίωμα, με απόφαση του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα αναλαμβάνει το πόστο του θεματικού  αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Μεταφορών Πελοποννήσου. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι κκ Τζινιέρης και Βερούτης έγινε απολογισμός της μέχρι τώρα δραστηριότητας της ΠΕ Λακωνίας, ενώ ξεδιπλώθηκε ο σχεδιασμός ενόψει της προσεχούς περιφερειακής περιόδου.

Προχωρώντας σε μια ανασκόπηση της διαδρομής του στο «τιμόνι» της ΠΕ Λακωνίας, ο Θ. Βερούτης ανέφερε αρχικά ότι από την έναρξη θητείας της Περιφερειακής Αρχής, «στόχος μας ήταν να κάνει τη διαφορά η Λακωνία, της οποίας δεν λείπει τίποτα σε σχέση με άλλες περιοχές».

Ο απερχόμενος αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι βασική προτεραιότητα είναι τα έργα πολιτισμού, επισημαίνοντας πως η Περιφέρεια εκτελεί παρεμβάσεις ύψους 4,5 εκ. ευρώ. Παρέθεσε αντιπροσωπευτικά την προσπάθεια αξιοποίησης τού αρχαίου θεάτρου Σπάρτης, τη λειτουργική ολοκλήρωση των παλατιών και τα έργα αναστήλωσης των βυζαντινών εκκλησιών του βυζαντινού Μυστρά, τον φωτισμό του κάστρου της Μονεμβασιάς και την ολοκλήρωση της μελέτης για το νέο αρχαιολογικό μουσείο Σπάρτης. Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην έναρξη των διαδικασιών για το εγχείρημα ανάδειξης του ποταμού Ευρώτα στην περιοχή Σπάρτης, αποκαλύπτοντας πλάνο για ανάλογο έργο στην περιοχή Σκάλας.

Αναφορικά με τα έργα υποδομών, για τα οποία σημείωσε ότι «μέσα από αυτά περνάει η ανάπτυξη», ο κ. Βερούτης τόνισε αρχικά με νόημα ότι «δυστυχώς όταν το προηγούμενο διάστημα “έβρεχε” χρήματα για οδικά έργα, εμείς κρατάγαμε “ομπρέλα”», για να προσθέσει ότι «τα οδικά έργα που υλοποιούνταν εδώ και χρόνια στη Λακωνία, δεν είχαν την ποιότητα που θα τους επέτρεπε να είναι λειτουργικά. Οι Λάκωνες έχουν ταλαιπωρηθεί από τα οδικά έργα που έγιναν το προηγούμενο διάστημα και σε αυτό βάλαμε έναν φραγμό». Όπως είπε, «εμείς παραλάβαμε από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή τρία έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, το Γύθειο-Αρεόπολη, τη γέφυρα του Πόρου-περιφερειακή οδό Γερακίου και τη νέα είσοδο Σπάρτης, τα οποία φροντίσαμε να ολοκληρώσουμε». Ειδικότερα για τη νεότευκτη δίοδο της λακωνικής πρωτεύουσας, ο κ. Βερούτης ξεκαθάρισε ότι ο νέος δρόμος θα φωτιστεί τους προσεχείς μήνες, καθώς «έχουν δίκιο να παραπονιούνται οι πολίτες».

Ο απερχόμενος αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι η γέφυρα της Σκάλας έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα, σημειώνοντας ότι «σε δυόμιση χρόνια ολοκληρώσαμε τη μελέτη του έργου», για να ενημερώσει πως το έργο θα ξεκινήσει εντός του 2022. Ακόμα, γνωστοποίησε ότι ολοκληρώθηκε η μελέτη για την παράκαμψη Βλαχιώτη, ενώ δρομολογείται ο δρόμος Μολάων-Απιδιάς. «Είναι απαράδεκτο να χρειάζεται κάποιος περισσότερη ώρα να φτάσει από τη Σπάρτη στη Νεάπολη, απ’ ό,τι στην Αθήνα», υπογράμμισε, για να περιγράψει ανάγλυφα την κατάσταση του οδικού δικτύου. «Βάλαμε τις βάσεις για να αλλάξει αυτή η εικόνα», τόνισε. Επιπρόσθετα, εστίασε στον κλάδο Πυρί-Γύθειο, το οποίο χαρακτήρισε «κομβικό» για Σπάρτη και Γύθειο, παρατηρώντας ότι «οι δύο περιοχές πρέπει να έρθουν πιο κοντά. Ευελπιστώ πως το Υπουργείο θα εντάξει το εμβληματικό έργο στο πρόγραμμά του». Συμπληρωματικά, ο Θ. Βερούτης επεσήμανε ότι «μοχλεύσαμε πόρους μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων άνω των 55 εκ. ευρώ, με συνεχείς δημοπρατήσεις για την βελτίωση του εθνικού-επαρχιακού δικτύου σε ποσοστό πάνω από 30%», ενώ τόνισε ότι επίκειται μεγάλο έργο σε ό,τι αφορά τη σήμανση, τη διαγράμμιση και την ασφάλεια στο σύνολο του δικτύου.

Σχετικά με τη θωράκιση του νομού από πλημμυρικά φαινόμενα, ο κ. Βερούτης υποστήριξε ότι «το 2018 η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση πήρε στην αρμοδιότητά της την αντιπλημμυρική προστασία, την αστυνόμευση και καθαρισμό των ρεμάτων. Το 2019, όταν αναλάβαμε, δεν ήταν σε εξέλιξη κανένα έργο για την προστασία. Σήμερα έχουν υλοποιηθεί έργα προϋπολογισμού 5 εκ. ευρώ και είναι συμβασιοποιημένα έργα 3 εκ. ευρώ». Όπως είπε, «είμαστε πλέον σε πολύ καλό επίπεδο ασφάλειας για αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων μεσαίου και μεγάλου μεγέθους».

Στον τομέα του αθλητισμού, ο Θ. Βερούτης υπογράμμισε ότι «η Περιφέρεια ενέκυψε αμέσως στις ανάγκες, καθώς δεν υπήρχαν ολοκληρωμένες υποδομές για φιλοξενία μεγάλων αθλητικών γεγονότων. Βρήκαμε από την προηγούμενη Αρχή χρηματοδοτημένα κι ενταγμένα έργα όπως το Ενωσιακό Γήπεδο Αγ. Ιωάννη και το γήπεδο της Μονεμβασιάς, τα οποία ξεκινήσαμε και υλοποιήσαμε στο 100%». Ακόμα, «η Περιφέρεια έχει δεσμευτεί για βελτίωση αθλητικών υποδομών στην περιοχή Μονεμβασίας, ενώ σε συνεργασία με τον Δήμο Αν. Μάνης θα χρηματοδοτήσουμε το κλειστό γυμναστήριο Γυθείου». Για το κλειστό γυμναστήριο Νεάπολης, είπε πως το έργο επανεντάχθηκε στο πρόγραμμα της Περιφέρειας και με προϋπολογισμό 1,7 εκ. ευρώ θα κατασκευαστεί το επόμενο διάστημα.

Επιπρόσθετα, ο κ. Βερούτης υπενθύμισε πως στο διάστημα των 2,5 τελευταίων ετών υλοποιήθηκαν εργασίες ύψους 1,5 εκ. ευρώ στη μαρίνα της Μονεμβασιάς, ενώ γνωστοποίησε πως δημοπρατήθηκε ένα ακόμα έργο 1,8 εκ. ευρώ που θα ολοκληρώσει τις εν λόγω λιμενικές εγκαταστάσεις και θα απομένουν οι κτιριακές υποδομές.

Στο πεδίο της άυλης κληρονομιάς, σημείωσε ότι «προσπαθήσαμε να την αξιοποιήσουμε παρ’ ότι οι συνθήκες δεν το επέτρεπαν», προβάλλοντας τη δημιουργία της δομής διδασκαλίας υφαντικής τέχνης στο Γεράκι, που «προσέλκυσε το πανελλήνιο ενδιαφέρον και υποχρέωσε το Υπουργείο Πολιτισμού να κατεβεί στην περιοχή». Επεσήμανε πως ανάλογες προσπάθειες έχουν ξεκινήσει για περιοχές όπως ο Λογκανίκος κ.ά.

«Η καρδιά και η ψυχή μου
θα “χτυπούν” για τη Λακωνία»
Ο Θ. Βερούτης επεφύλασσε θερμές ευχαριστίες «προς όλους όσοι στήριξαν την προσπάθεια, η οποία στην πολιτική είναι ομαδική». Συγκεκριμένα, έκανε ιδιαίτερη μνεία στους συνεργάτες του στην ΠΕ Λακωνίας -παρατηρώντας πως «ο νομός μας είναι πλέον υποστελεχωμένος στην Περιφέρεια»-, τους βουλευτές και τους δημάρχους του νομού. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε στον περιφερειάρχη Π. Νίκα, ο οποίος «από την πρώτη στιγμή με εμπιστεύτηκε. Υπήρξε καθοδηγητής σε ζητήματα πολιτικής, ενώ με τίμησε ακόμα περισσότερο, ορίζοντάς με αναπληρωτή του», παραδέχτηκε ο κ. Βερούτης.

«Δεν έλειψα ούτε μία ημέρα από την ΠΕ Λακωνίας», αποκάλυψε, ενώ η στιγμή που «λύγισε», ήταν όταν -εμφανώς συγκινημένος- απηύθυνε ευχαριστίες στην οικογένειά του που τον «στερήθηκε». Ο Θ. Βερούτης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τον νέο αντιπεριφερειάρχη Νίκωνα Τζινιέρη για την άψογη μεταξύ τους συνεργασία που θα συνεχιστεί απαρεγκλίτως.

«Από τα νέα μου καθήκοντα θα προσπαθήσω να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου για να πετύχω αυτό που μπορώ. Υπόσχομαι στους Λάκωνες ότι η καρδιά και η ψυχή μου θα “χτυπούν” για τη Λακωνία», κατέληξε στον λόγο του ο Θ. Βερούτης.

Τζινιέρης: «Να πάμε μπροστά
τον τόπο που αγαπάμε»
Στην πρώτη του τοποθέτηση ως χωρικός αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, ο Νίκωνας Τζινιέρης, αρχικά ξεκαθάρισε ότι «ο Θ. Βερούτης δεν αντικαθίσταται επειδή δεν ήταν καλός, αλλά επειδή έκανε αλλαγή που είχε πει (σσ ο περιφερειάρχης) ότι θα κάνει από την αρχή. Σύμφωνα με δήλωση του κ. Νίκα, ο καλύτερος αντιπεριφερειάρχης ήταν ο Θόδωρος και η καλύτερη Περιφερειακή Ενότητα η Λακωνία». Όπως σημείωσε ο κ. Τζινιέρης, «το έργο θα συνεχιστεί από εμένα, ήμασταν και θα είμαστε μαζί για να πάμε μπροστά αυτόν τον τόπο που αγαπάμε. Άλλωστε γι’ αυτό πολιτευτήκαμε. Εγώ πολιτεύτηκα στην πολιτική βαθμίδα (κόμματα), αλλά δε συνέχισα γιατί ήθελα να υπηρετήσω τον τόπο, την Τοπική Αυτοδιοίκηση». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη θητεία του ως θεματικός αντιπεριφερειάρχης Προγραμματισμού κι Ανάπτυξης, με έμφαση στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. «Έκανα περιοδεία σε όλη την Πελοπόννησο, συνεργάστηκα με τις ΔΑΟΚ και τις επιχειρήσεις», σημείωσε, ενώ αναφορικά με τα πυρηνελαιουργεία τόνισε ότι «γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά το πρόβλημα και ξέρω τι συμβαίνει και στη Λακωνία. Μάλιστα, μας έλεγαν με τον κ. Βερούτη, ότι ο Ευρώτας “ξαναμαύρισε” και τρέχαμε να δούμε τα σημεία που παρουσιάζουν πρόβλημα». Ακολούθως ο κ. Τζινιέρης επεσήμανε ότι «στη συνέχεια ανέλαβα και το Τμήμα Εγγείων Βελτιώσεων, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τον τόπο λόγω της λειψυδρίας και της κλιματικής αλλαγής». Έκανε αναφορά σε φράγματα ανά την Πελοπόννησο (και στη Λακωνία), τα οποία χαρακτήρισε «μεγάλα που πρέπει να “τρέξουν” από το Υπουργείο. Εμείς πιέζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις». Ακόμα, είπε ότι «ένα σημαντικότατο έργο που πρέπει να γίνει, γιατί είμαστε ακόμα στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, είναι το ΤΟΕΒ Τρινάσου, το οποίο είναι σε πρωτόγονη κατάσταση. Είναι από τα μεγαλύτερα της Πελοποννήσου και θα γίνει κλειστού τύπου, με εξοικονόμηση νερού και περισσότερη απόδοση». Ακολούθως, ο κ. Τζινιέρης μίλησε για την αντιπλημμυρική προστασία, «με τον καθαρισμό ρεμάτων, αλλά και κατασκευή μικροφραγμάτων και -όπου είναι εφικτό- λιμενοδεξαμενών για να έχουμε αποταμίευση νερού. Μας έχουν υποδείξει δύο δεξαμενές, μία στο “Λεβετσοβίτικο” και μια στο “Δαφνιώτικο” ρέμα. Επίσης, ίσως μπορεί να γίνει και στον “Βορβά” για να συγκρατούμε και τα πλημμυρικά φαινόμενα».

Για έργα που προανέφερε ο Θ. Βερούτης, ο κ. Τζινιέρης σημείωσε πως «μόλις υπάρξει χρηματοδότηση, θα έχουμε τα χέρια μας λυτά να δημοπρατήσουμε την παράκαμψη Βλαχιώτη και τη σύνδεση Μολάων-Νιάτων. Το έργο της γέφυρα της Σκάλας, με χρηματοδότηση  4,7 εκ. ευρώ, θα προχωρήσει αρκετά μέσα στο 2022».

Επιπλέον, ο νέος αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι «γνωρίζω πάρα πολύ καλά τα προβλήματα του νομού, γιατί με την ιδιότητα του μηχανικού, έχω γυρίσει όλες τις περιοχές. Ειδικά τη Μάνη, την Ελαφόνησο και τη Νεάπολη. Γνωρίζω σπιθαμή προς σπιθαμή το οδικό δίκτυο». Συμπληρωματικά, για να αναδείξει τις παρεμβάσεις που υλοποιούνται, διερωτήθηκε: «Έχετε δει εσείς ποτέ να γίνονται τέτοιας έκτασης συντηρήσεις του οδικού δικτύου; Είδατε ποτέ να καθαρίζονται οι δρόμοι; Καθάρισαν όλα και φτιάχτηκαν μεγάλα τμήματα δρόμου. Αυτό θα συνεχιστεί με επί τόπου παρουσία μας», διεμήνυσε, υπενθυμίζοντας την επαγγελματική του ενασχόληση ως πολιτικός μηχανικός και την υπηρεσία του ως αξιωματικός του Στρατού στο Όπλο του Μηχανικού, έχοντας τη Διεύθυνση των Έργων στο Αιγαίο. «Θα είμαστε πάρα πολύ τυπικοί σε αυτό το θέμα. Τα έργα θα γίνουν όπως πρέπει για το καλό του τόπου μας». Απευθυνόμενος στον απερχόμενο αντιπεριφερειάρχη, σημείωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Βερούτη για τη συνεργασία που είχαμε. Ο προπονητής άλλαξε λίγο την ομάδα, όπως στο ποδόσφαιρο. Και στο νέο του αξίωμα θα είναι πάρα πολύ χρήσιμος για τον τόπο, γιατί ξέρει το αντικείμενο και ειδικά το ΕΣΠΑ». Καταλήγοντας, επεσήμανε: «Σας υπόσχομαι πως θα έχουμε πολύ συχνή συνεργασία κι επικοινωνία. Τους υπαλλήλους τούς γνωρίζω πολύ καλά και την απόδοσή τους. Θα δούμε αν και που χρειάζονται αλλαγές. Είναι όντως λίγος ο κόσμος, εν τούτοις είμαστε η καλύτερη ΠΕ της Πελοποννήσου». Συμπληρωματικά, υπενθύμισε σοβαρά ζητήματα όπως η βοήθεια των αγροτών και των κτηνοτρόφων μετά τις φωτιές, όπου τόνισε ότι «τρέχαμε με τις ζωοτροφές», ενώ μίλησε και για το σοβαρό πρόβλημα της δακοκτονίας. «Είχαμε ακόμα συνεχείς συσκέψεις με τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές από χαλαζόπτωση και τον καύσωνα, συσκέψεις για τους δασικούς χάρτες. Προχωράμε και βοηθούμε την περιοχή μας όσο περισσότερο μπορούμε. Αρχίζουμε τον γύρο της ενημέρωσης και συζητήσεων με τοπικούς παράγοντες και τις τεχνικές υπηρεσίες», υποστήριξε ο κ. Τζινιέρης.

Δείτε το video

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών