Η Πελοπόννησος μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας

Για την απασχόληση κι επιχειρηματικότητα - Οι τοποθετήσεις Δούκα, Μπρατάκου, Παναρίτη, Κριεμάδη κ.α.

Πέμπτη, 13 Ιανουάριος 2022 07:31 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η Πελοπόννησος μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας

Με το μήνυμα «Η καρδιά της Ευρώπης χτυπά στην Πελοπόννησο» πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 10/1 η διαδικτυακή εκδήλωση του «EUROPE DIRECT Πελοπόννησος» με τίτλο «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία: Προκλήσεις στην Απασχόληση και την Επιχειρηματικότητα».

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε από τον Δημήτρη Καφαντάρη, πρόεδρο του Δικτύου Πόλεων «Βιώσιμη Πόλη» και γενικού γραμματέα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Αφού καλωσόρισε τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, ανέφερε ότι «η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας, ενώ την ίδια στιγμή αποτελεί ευκαιρία για την οικοδόμηση ενός νέου οικονομικού μοντέλου».

Ο κ. Καφαντάρης πρόσθεσε ότι «η ΕΕ απαντάει σε αυτή την πρόκληση με την Πράσινη Συμφωνία και με μια δέσμη σαφών νομοθετικών προτάσεων, προκειμένου ο ευρωπαϊκός χώρος να μετατραπεί σε μια σύγχρονη, αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων και ανταγωνιστική οικονομία».

Στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Χρίστος Δήμας, αναφέρθηκε αφενός στον ρόλο του «EUROPE DIRECT Πελοπόννησος», ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των θεσμών της ΕΕ και των πολιτών της Πελοποννήσου, αφετέρου στον κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Τόνισε τη σημασία της έρευνας και της καινοτομίας, όχι μόνο για τη μετάβαση στην πράσινη επιχειρηματικότητα, αλλά και για τη δημιουργία νέων, βιώσιμων θέσεων εργασίας.

Στο αίτημα για έναν συγκροτημένο ενεργειακό σχεδιασμό αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Ιωάννης Μπρατάκος. Τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αποτελεί τον οδικό χάρτη για τη βιώσιμη ανάπτυξη και ότι η Ελλάδα δείχνει να πρωταγωνιστεί στην ενεργειακή μετάβαση, καθώς έχει δεσμευτεί να παύσει όλες τις λιγνιτικές μονάδες έως το 2028. Η πρόκληση είναι να επιτύχει τη δίκαιη μετάβαση, εξασφαλίζοντας ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας».

Ο δήμαρχος Σπάρτης, Πέτρος Δούκας, μίλησε για την ανάγκη της επιστημονικής υποστήριξης από τη «Βιώσιμη Πόλη» και στη συνέχεια παρουσίασε τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων, αναδάσωσης, αναβλάστησης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης που πραγματοποιούνται στον δήμο του.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας, Ιωάννης Παναρίτης, έκανε μνεία στους λόγους που θα πρέπει να γίνει στροφή προς την πράσινη οικονομία, την πράσινη επιχειρηματικότητα και την συνακόλουθη δημιουργία νέων βιώσιμων θέσεων εργασίας. Τόνισε τη σημασία επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και έκανε προτάσεις για ανάληψη συγκεκριμένων επιχειρηματικών πράσινων πρωτοβουλιών. Όπως επεσήμανε, «η παγκοσμιοποίηση μάς καθιστά όλους πολίτες του κόσμου. Η γνώση πρέπει να ξεπερνά τα όρια της χώρας και να είναι από και προς όλες τις κατευθύνσεις. Η πράσινη επιχειρηματικότητα αποτελεί βασικό πυλώνα για την επίτευξη μιας βιώσιμης κοινωνίας και  αναμφισβήτητα  δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Θα μπορούσε να αποτελέσει ένα δυναμικό κομμάτι της αυριανής οικονομίας, ευκαιρία για υπέρβαση της οικονομικής κρίσης». Ακόμα, ο κ. Παναρίτης σημείωσε ότι «η ΕΕ έχει διατυπώσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για τον πράσινο ψηφιακό μετασχηματισμό στη Σύνοδο του Παρισιού το 2015. Η ουσιαστική μεταβολή του παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου χρειάζεται να γίνει στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης, δηλαδή μια ισόρροπη ανάπτυξη που να συνδυάζει το τρίπτυχο Οικονομία- Κοινωνία-Περιβάλλον».

Έθεσε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας (ηλιακή, γεωθερμική και αιολική ενέργεια) σε σχέση με την ανάπτυξη της  πράσινης επιχειρηματικότητας  έναντι των άλλων χωρών, καθώς και τα κίνητρα που δίνονται για την άνθιση των πράσινων  επιχειρήσεων. Ακόμα, ο επικεφαλής του Επιμελητηρίου ανέπτυξε τα σημαντικά πλεονεκτήματα προς εκμετάλλευση της Πελοποννήσου (επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, ποιοτικός τουρισμός με σεβασμό στο περιβάλλον, εκπαίδευση και έρευνα) και κατέθεσε τις εξής προτάσεις:
1. Αύξηση του ποσοστού των βιολογικών καλλιεργειών. Αυτό σημαίνει χαμηλότερα κόστη, καλύτερη φήμη λόγω περιβαλλοντικής  ευαισθησίας, πιο ανταγωνιστικά στην αγορά.
2. Μείωση της χρήσης των φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων με αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων.
3. Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και διατήρηση της βιοποικιλότητας.
4. Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
5. Ενεργειακή ανακαίνιση όλων των δημοσίων  και ιδιωτικών κτιρίων. Ένταξη στο «Εξοικονομώ» όλων των κτιρίων που στεγάζονται επιχειρήσεις, όταν το 36% της ενεργειακής κατανάλωσης  προέρχεται απ’ αυτά τα κτίρια (σύμφωνα με έρευνα του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ).
6. «Κάθε χρόνο η Πολιτεία δαπανά τεράστια ποσά για αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς και οι αγρότες επίσης δαπανούν τεράστια ποσά για την άντληση νερού για άρδευση. Άρα θα πρέπει να δημιουργήσουμε φράγματα και να επιδοτήσουμε μεταφορά νερού τους υγρούς μήνες σε περιοχές με χαμηλά αποθέματα νερού», υπογράμμισε ο Ι. Παναρίτης.

Ο Καθηγητής Στρατηγικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Αθανάσιος Κριεμάδης, αφού εξέφρασε το διαχρονικό ενδιαφέρον του Πανεπιστημίου για τη Μεγαλόπολη, ανέλυσε τη σημασία του Σχεδίου Διαχείρισης των Αλλαγών -το οποίο θα πρέπει να συνοδεύει το Στρατηγικό Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης- για την αποφυγή της κοινωνικής αντίστασης κατά τη μεταβατική διαδικασία, κάνοντας χρήση του μοντέλου στρατηγικού σχεδιασμού των θεωρητικών John Kotter και Igor Ansoff.

Ο γενικός διευθυντής της «Hellenic Power» και «Grid SMSA», Δρ. Γεώργιος Κάββουρας, αφού εξήγησε τους λόγους για τους οποίους οι σύγχρονες πόλεις πρέπει να γίνουν βιώσιμες και έξυπνες, παρουσίασε τη δράση της εταιρείας «OMEXON», που δημιουργεί έξυπνες πόλεις, εφαρμόζοντας λύσεις για έξυπνα κτήρια, έξυπνη στάθμευση, έξυπνη διακυβέρνηση, έξυπνο φωτισμό, έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων, έξυπνα δίκτυα πόλης, ηλεκτροκίνηση και έξυπνα αεροδρόμια.

Το Δίκτυο Πόλεων «Βιώσιμη Πόλη» παρουσίασε ο γενικός διευθυντής του, Ιωάννης Γεώργιζας. Στη συνέχεια ανέπτυξε τα έργα που υλοποιεί, αλλά και τα έργα που είναι υπό ένταξη και συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με πράσινες δράσεις: WaysTUP! (προώθηση της κυκλικής οικονομίας και αξιοποίησης βιοαποβλήτων), Decido (συλλογή δεδομένων και άλλων υπηρεσιών για τη διαχείριση έκτακτων συνθηκών), Living Streets (ανάκτηση δημοσίου χώρου και επαναπροσδιορισμός της χρήσης του), Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Πελοποννήσου, ECO SENSE (πιστοποίηση επιχειρήσεων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή), Μεγαλόπολη (Τεχνική Βοήθεια για Λιγνιτικές Περιφέρειες υπό Μετάβαση).

Χρήσιμες παρεμβάσεις στην εκδήλωση έκαναν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας,  Φώτιος Δαμούλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Ευάγγελος Ξυγκώρος κι ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας, Παναγιώτης Λουζιώτης.

Η διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος κι επικεφαλής του «EUROPE DIRECT Πελοπόννησος», Βίκυ Ιγγλέζου, έκανε μια σύντομη εισαγωγή στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και συντόνισε την εκδήλωση.

Peloponnisos Eurwpaiki Prasini Symfwnia

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti