Υπογειοποίηση του δικτύου ρεύματος στη Σπάρτη

Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης το έργο

Τετάρτη, 12 Ιανουάριος 2022 15:49 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Υπογειοποίηση του δικτύου ρεύματος στη Σπάρτη

Η υπογειοποίηση και η αναδιάταξη του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι ένα από τα πρώτα μεγάλα έργα που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα, με πόρους από το ταμείο ανάκαμψης. Το έργο που θα έχει ξεκινήσει το αργότερο μέχρι τον Μάιο τόσο σε αστικές περιοχές για τη θωράκιση έναντι βίαιων καιρικών φαινομένων, όσο και σε δάση για την αποτροπή δασικών πυρκαγιών, θα έχει συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ. Ευρώ. 

Το έργο είχε προαναγγείλει πέρυσι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την έντονη κακοκαιρία του Φεβρουαρίου, όταν τα βόρεια προάστια της Αθήνας είχαν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για πολλές ημέρες.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το έργο θα ξετυλιχθεί σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα και θα υλοποιηθεί με συνεργασία του υπουργείου Περιβάλλοντος και του ΔΕΔΔΗΕ.

Η πόλη της Σπάρτης, συγκαταλέγεται στις περιοχές στις οποίες προβλέπεται να υλοποιηθούν σχέδια υπογειοποίησης. Στη λίστα βρίσκονται ακόμα όλες οι πρωτεύουσές των νομών της Πελοποννήσου.  

Τα έργα ιεραρχούνται για τον τόπο και τον χρόνο που θα γίνουν από τον ΔΕΔΔΗΕ σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ ώστε να καλυφθούν πρώτα οι άμεσες ανάγκες.
Στόχος είναι να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα του δικτύου, η ποιότητα ζωής των κατοίκων και η τουριστική ανάπτυξη. 

Επιπλέον, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στα δάση για την αποτροπή πυρκαγιών. Εκεί οι εργασίες θα εστιαστούν σε αντικατάσταση γυμνών καλωδίων εναέριων δικτύων μέσης τάσης, υπογειοποίηση ή μετατόπιση του δικτύου σε δασικές περιοχές αλλά και η τοποθέτηση μονωτικών καλυμμάτων σε στοιχεία του δικτύου. 

Τελικός στόχος σύμφωνα με τον σχεδιασμό είναι να βελτιωθεί η αξιοποιστία του δικτύου και να προστατευτούν τα δάση και οι κατοικήσιμες περιοχές από ακράια καιρικά φαινόμενα, όπως αυτά του περασμένου καλοκαιριού, που θα είναι, όπως σημειώνουν οι επιστήμονές, όλο και πιο συνηθισμένα.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti