Ανακοινώθηκε το ύψος των αποζημιώσεων για τις πυρκαγιές στη Μάνη

Άμεσα οι προκαταβολές στους πληγέντες

Τρίτη, 11 Ιανουάριος 2022 16:01 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ανακοινώθηκε το ύψος των αποζημιώσεων για τις πυρκαγιές στη Μάνη

Ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης 11/1 από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ, οι αποζημιώσεις για τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου στη Μάνη.  Την είδηση έκανε γνωστή ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης

Το ποσοστό που θα καταβληθεί σε όσους έχασαν στην πύρινη λαίλαπα τις αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις ανέρχεται στο 70% της εκτιμώμενης ζημίας, συνεπώς οι πληγέντες θα λάβουν άμεσα το 50% περίπου της τελικής δικαιούμενης επιχορήγησης. Αυτό μεταφράζεται, σύμφωνα με τον κ. Δαβάκη, περίπου σε 50,04 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και 33,6 ευρώ ανά δέντρο για τις λοιπές πολυετείς καλλιέργειες, με τη διαδικασία της προκαταβολής. 

Δικαιούχοι σε αυτή τη φάση είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που έχουν υποβάλει τη δήλωση ενιαίας ενίσχυσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και έχουν πληρώσει την εισφορά τους στον ΕΛΓΑ.

Μέριμνα έχει ληφθεί και για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι όμως πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις και για το λόγο αυτόν θα ενεργοποιηθεί η σχετική διαδικασία στην αμέσως επόμενη φάση. 

Σε επόμενο στάδιο θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκτίμησης των ζημιών με την εξατομίκευση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων βάσει αυτοψιών και εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ και βάση της τελικής τιμής εκτίμησης ανά είδος πολυετούς καλλιέργειας και σοβαρότητας της ζημιάς.

«Πιστεύω ότι αυτή η ανακοίνωση, αποτελεί ένα πρώτο μέτρο στήριξης του αγροτών που  καταστράφηκαν οι καλλιέργειές τους. Θα παρακολουθώ στενά την όλη διαδικασία με στόχο να φθάσουμε σε ένα ελπιδοφόρο για την περιοχή αποτέλεσμα», σημείωσε ο κ. Δαβάκης

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti