«Πράσινο φως» για τη δημοπράτηση της Κωνσταντίνου Παλαιολόγου

Ζωτικής σημασίας έργο που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των Σπαρτιατών

Τρίτη, 11 Ιανουάριος 2022 11:54 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Πράσινο φως» για τη δημοπράτηση της Κωνσταντίνου Παλαιολόγου

Το πράσινο φως για την 1η Φεβρουαρίου 2022 πήρε η δημοπράτηση  του έργου της «Ανάπλαση του Κέντρου Σπάρτης». Εγκρίθηκαν από την Οικονομική Επιτροπή οι όροι Διακήρυξης του έργου συνολικού  προϋπολογισμού  2.611.200,00  € ευρώ.  

Ένα έργο που φιλοδοξεί όχι απλά να επιτρέψει στους Σπαρτιάτες να χαρούν ξανά το κέντρο της πόλης τους, αλλά να δημιουργήσει και ένα νέο ιστορικό σημείο αναφοράς. Πέραν της τεχνικής και περιβαλλοντικής διάστασης, κρίσιμο στοιχείο αποτελεί και η κοινωνική παράμετρος. 

Με το έργο αυτό επιτυγχάνεται η αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του χώρου, η ανάδειξη των πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής, η απόδοση και προσβασιμότητα του δημόσιου χώρου στους πεζούς, η δημιουργία εκείνων των λειτουργικών συνθηκών που θα ευνοήσουν την ενδυνάμωση της χρήσης κατοικίας στην περιοχή καθώς και της αίσθησης ασφάλειας των κατοίκων και των περαστικών. Στόχος της αρχιτεκτονικής προσέγγισης είναι να συνδέσει το παρόν με την ιστορική μνήμη της πόλης.

Η μελέτη
Συντάχθηκε μετά από τον διάλογο που αναπτύχθηκε κατά το παρελθόν και κατά τρέχον έτος σχετικά με το ύφος και τα χαρακτηριστικά που θα αποκτήσουν ο βόρειος και νότιος κλάδος της Λεωφόρου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου μετά την επέκταση της ανάπλασης.

Μετά την αξιολόγηση δυο εναλλακτικών προτάσεων προμελέτης που κατατέθηκαν και συζητήθηκαν, επελέγη η φυσιολογική συνέχιση της εγκεκριμένης ανάπλασης του κεντρικού τομέα της λεωφόρου (από την οδό Ευαγγελιστρίας μέχρι την οδό Βρασίδου), η οποία έχει ολοκληρωθεί σε επίπεδο μελέτης εφαρμογής και τευχών δημοπρατήσεως.

Ο σχεδιασμός
Η επιλογή της κατασκευής του λιθόστρωτου οδοστρώματος -δρόμου ελεγχόμενης κυκλοφορίας και μακροπρόθεσμα, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, πεζοδρόμου- στο μέσον της σημερινής λεωφόρου αποσκοπεί στον τονισμό του άξονα προς την αρχαία Σπάρτη, κυρίαρχη ιδέα του νεοκλασικού σχεδιασμού του Στάουφερτ στα χρόνια του βασιλιά Όθωνα. Μακροπρόθεσμα, λοιπόν, αυτός ο άξονας θα μένει ελεύθερος επιτρέποντας την θέα καθ' όλο το μήκος της λεωφόρου προς τον λόφο της αρχαίας Σπάρτης. Αυτός ο δρόμος, συνολικού πλάτους 7,00 μέτρων διαστρώνεται με κυβολίθους. Έχει δύο πλευρικές λωρίδες κυκλοφορίας πλάτους 3,50 μέτρων που διαχωρίζονται με ενδοτικά πλαστικά κολωνάκια χρώματος γρι σκούρου με φωσφορίζοντα δαχτυλίδια. Ακολουθείται η διαμόρφωση των πλευρικών ζωνών του κεντρικού τμήματος, με ανάπτυξη δεντροστοιχιών από πλατάνια υψίκορμα. Τα παρτέρια τους, πλάτους 2,20 εκατοστών  φυτεύονται με πλατάνους ανά 7,00 μέτρα, που διαχωρίζουν τον κεντρικό λιθόστρωτο δρόμο από τους ποδηλατοδρόμους. Το άλλο όριο των ποδηλατόδρομων διαμορφώνει ρηχό νεραύλακο με ήπια ρείθρα, το οποίο ανά αποστάσεις διευρύνεται σε μορφή μικρής ρηχής δεξαμενής επιμήκους σχήματος, μικρού πλάτους. Σ' αυτές τις δεξαμενές αναβλύζουν χαμηλοί πίδακες νερού. Το αποτέλεσμα είναι η διαρκής παρουσία του υδάτινου στοιχείου σε δύο παράλληλες ζώνες, μεταξύ ποδηλατόδρομων και πεζοδρομίων. Παρά τα κράσπεδα των πεζοδρομίων θα φυτευθούν δενδροστοιχίες από νεραντζιές.

Στον κεντρικό τομέα της λεωφόρου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, των δύο οικοδομικών τετραγώνων εκατέρωθεν της Λυκούργου, καταγράφεται η μεγαλύτερη ένταση δραστηριοτήτων (εμπορικών, αναψυχής, κλπ) στα μέτωπα της οδού, κάτι που δικαιολογεί τη δημιουργία δύο διαδρόμων πεζών ικανού πλάτους, ελευθέρων από αυτοκίνητα, που θα έρθουν να υποστηρίξουν αυτές τις δραστηριότητες. Στους προς βορράν και προς νότον κλάδους η ένταση πέφτει, γι' αυτό και προτείνονται αραιότερες παρόδιες πέργκολες, ενώ διατηρούνται τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της πρότασης του κεντρικού τομέα.

Οι διασταυρώσεις με τις περιμετρικές οδούς του πυρήνα της πόλης (Θερμοπυλών και Όθωνος - Αμαλίας) διαμορφώνονται με απλούς και εύκολους στην κυκλοφορία κυκλικούς κόμβους. Ο προβληματισμός για την διατήρηση των φοινίκων, που έχουν ταυτισθεί με την εικόνα της πόλης στη συλλογική αντίληψη, βρίσκει εδώ την απάντησή του, με τη φύτευση έξι χουρμαδιών (ανθεκτικών στην προσβολή του σκαθαριού φοινίκων ανατολικής Μεσογείου) στην περιφέρεια του κάθε κόμβου.
Την πρόταση χαρακτηρίζει η καθαρότητα χάραξης και μορφής, σε φυσιολογική συνέχεια του κεντρικού τομέα. Η κεντρική λεωφόρος της πόλης αποκτά ενιαία φυσιογνωμία.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti