«Στενάζει» ο τουρισμός στη σκιά της πανδημίας

Στο 55% η μέση πληρότητα στην Πελοπόννησο στις γιορτές - Μαρινάκος: «Άμεση κρατική παρέμβαση για επιβίωση»

Τρίτη, 11 Ιανουάριος 2022 07:27 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Στενάζει» ο τουρισμός στη σκιά της πανδημίας

Σε «ρηχά νερά» κινείται η τουριστική βιομηχανία στην τρέχουσα χειμερινή περίοδο, ενώ οι κρατήσεις και η πληρότητα των καταλυμάτων, κατά την πρόσφατη εορταστική περίοδο, κυμάνθηκαν σε επίπεδα που δεν ικανοποίησαν τον κλάδο.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΔΣ του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου κ. Κωνσταντίνος Μαρινάκος, εκφράζοντας και τις ενώσεις – συλλόγους ξενοδόχων της Πελοποννήσου, «ένα και μόνο δεκαήμερο έντονης τουριστικής κανονικότητας κατά τις ημέρες των εορτών στο σύνολο της χειμερινής περιόδου, η οποία έχει διάρκεια 120 ημερών, αντιστοιχεί σε μόλις 12% μέση πληρότητα. Αλήθεια για αυτή την επιτυχία πανηγυρίζουμε, όλες αυτές τις μέρες;», διερωτήθηκε ο επικεφαλής του Οργανισμού.

«Δυστυχώς, συνεχίζει ο κ. Μαρινάκος, κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό της κίνησης των εορτών είδαμε ότι το “success story” του χειμερινού τουρισμού περιορίστηκε σε τρεις, τέσσερις περιοχές στην Ελλάδα με πραγματικά υψηλές πληρότητες, μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά μόνο για λίγες μέρες. Και δυστυχώς, από τις 10 Ιανουαρίου 2022, κανείς δεν θα ασχολείται μαζί τους. Αυτή είναι η πραγματικότητα…»

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκο, στην περιοχή της Πελοποννήσου οι πληρότητες κατά το 15νθημερο της εορταστικής περιόδου του 2019 ήταν 100%, ενώ το αντίστοιχο 15νθήμερο φέτος «έκλεισε» με μέση πληρότητα 55%.

«Θυμίζουμε, τονίζει ο επικεφαλής του Τουριστικού Οργανισμού, ότι τα ξενοδοχεία στους ορεινούς προορισμούς έκλεισαν τον Μάρτιο του 2020 και άντεξαν σχεδόν δύο χρόνια χωρίς δουλειά, παραμένοντας τυπικά ανοικτά –ουσιαστικά κλειστά. Η υγειονομική εξέλιξη της πανδημίας όμως και τα νέα μέτρα που ανακοινώνονται για την αναχαίτιση της διασποράς της Όμικρον (Omicron), αποτελούν την “ταφόπλακα” του χειμερινού τουρισμού τόσο για τον προορισμό μας όσο και για το σύνολο των επιχειρήσεων της ηπειρωτικής – ορεινής Ελλάδας. Δεν θα υπάρχει ουσιαστικά από σήμερα αντικείμενο τουριστικής  δραστηριότητας, αφού οι επισκέπτες μειώνονται ή εξαφανίζονται - σε αντίθεση με την αγωνία των τουριστικών επαγγελματιών που αυξάνεται μέσα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.

Την ίδια ώρα, τα αστικού τύπου ξενοδοχεία δίνουν σκληρή μάχη επιβίωσης, αφού κρατήσεις δεν υπάρχουν, παρά μόνο ακυρώσεις. Κλαδικές εκθέσεις αναβάλλονται επ’ αόριστον, όσα ελάχιστα συνέδρια και εκδηλώσεις επρόκειτο να πραγματοποιηθούν ματαιώνονται και η κατάσταση, με τα σημερινά δεδομένα, δεν αναμένεται να βελτιωθεί πριν τις αρχές Απριλίου.

Τα ξενοδοχεία δεν κατεβάζουν τον... γενικό διακόπτη κάθε Κυριακή βράδυ. Είναι ζωντανοί οργανισμοί που έχουν καθημερινές λειτουργικές ανάγκες, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλυφθούν με τους (όποιους σε αριθμό) επισκέπτες του Σαββατοκύριακου. Η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστικών επιχειρήσεων πρόκειται για μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που αδυνατούν να καλύψουν τις συσσωρευμένες ζημίες δύο ετών. Πώς θα ανταποκριθούν, με δουλειά 10 ημερών, στα έξοδα τους, στο μισθολογικό και το υπέρογκο ενεργειακό κόστος που έχει διαμορφωθεί, στην ίδια την καθημερινότητα τους, όταν από την άλλη πλευρά το κόστος μετακίνησης (καύσιμα, διόδια) έχει εκτοξευθεί στα ύψη με αποτέλεσμα οι προορισμοί της ορεινής -ηπειρωτικής χώρας να “απομονώνονται” ολοένα και περισσότερο;»

Ο Κ. Μαρινάκος παρατηρεί ακόμα πως «τα ξενοδοχεία δεν είναι -και δεν πρέπει να συγκρίνονται- με καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb που “ανοίγουν”, Χριστούγεννα, Πάσχα ή όποτε κρίνουν και δίχως τις ίδιες υποχρεώσεις: δίχως επιβάρυνση ΦΠΑ,  φόρου διαμονής, τέλους παρεπιδημούντων, αυξημένων τελών καθαριότητας και φωτισμού, δίχως να απασχολούν και να πληρώνουν προσωπικό, με πλήρη απουσία υγειονομικών πρωτοκόλλων και πολυάριθμων πιστοποιητικών και αδειοδοτήσεων  για τη λειτουργία τους.

Η υγειονομική κρίση δεν έχει τελειώσει, υπάρχει και θα συνεχιστεί όλο το χειμώνα. Η φιλοξενία χρειάζεται τώρα ουσιαστική και στοχευμένη κρατική παρέμβαση και στήριξη για την διασφάλισή της βιωσιμότητά της και διατήρησης των θέσεων εργασίας».

Για όλα τα παραπάνω, η ελληνική ξενοδοχία απαιτεί σύμφωνα με τον Κ. Μαρινάκο τα εξής:
• Άμεση εκταμίευση των ποσών που εκκρεμούν προς πληρωμή στις επιχειρήσεις από τη δράση της «Επιδότησης κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας»
• Άμεση ολοκλήρωση της αποπληρωμής των οφειλόμενων στις επιχειρήσεις ποσών από το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» και από το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ (χωρίς παρακρατήσεις για εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων)
• Μείωση του ελάχιστου χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων που είναι ενταγμένοι στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κάτω του 50% ή αν αυτό δεν είναι εφικτό εφαρμογή του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας – οι επιχειρήσεις των ορεινών προορισμών τους προσεχείς 3 μήνες δεν θα έχουν επί της ουσίας αντικείμενο δραστηριότητας
• Παράταση του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ» έως την 30-6-2022
• Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (περιλαμβανομένων και των δόσεων ρυθμίσεων) έως την 31-3-2022
• Ενεργειακή επιδότηση σε πετρέλαιο θέρμανσης.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti