Ανασκόπηση λακωνικών γεγονότων 2021

Τα σημαντικότερα νέα της χρονιάς που πέρασε μέσα από το πλούσιο αρχείο του «Λακωνικού Τύπου»

Παρασκευή, 07 Ιανουάριος 2022 14:31 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ανασκόπηση λακωνικών γεγονότων 2021

Πριν λίγες ημέρες αποχαιρετίσαμε μια πραγματικά δύσκολη και περίεργη χρονιά. Η πανδημία του κορωνοϊού άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα της και το 2021, χωρίς όμως να καταφέρει να «εκτοπίσει» πολλά σημαντικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά τους δώδεκα μήνες του έτους που πέρασε.

Ο «Λακωνικός Τύπος» ανέτρεξε και φέτος στο πλούσιο αρχείο του και παρουσιάζει τις κυριότερες ειδήσεις της χρονιάς που μας άφησε μια γλυκόπικρη ανάμνηση.

Ευχάριστα αλλά και δυσάρεστα γεγονότα που θα μείνουν αποτυπωμένα στη μνήμη μας. Τα εμβόλια έναντι της Covid, που έφεραν ξανά την ελπίδα στην ανθρωπότητα, οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στη Μάνη, οι ξαφνικές απώλειες ανθρώπων που συγκλόνισαν την τοπική κοινωνία, η δημιουργία της «Οικίας των Ψηφιδωτών» στην πόλη της Σπάρτης, η πρόοδος των εργασιών για το νέο Νοσοκομείο Σπάρτης, η τραγική απώλεια της Φώφης Γεννηματά, ήταν μερικές από τις ειδήσεις που μας απασχόλησαν το 2021.


ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

«Κλείδωσε» η Σπάρτη
με αυστηρό lockdown
Σε συνθήκες συνεχιζόμενου εθνικού lockdown βρήκε τη χώρα η έλευση του 2021, όμως για τον Δήμο Σπάρτης ο Ιανουάριος επεφύλασσε ακόμα πιο αυστηρά μέτρα.

Ήδη από τις 31/12/2020, αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού είχαν εντοπιστεί σε διαμένοντες στη δομή φιλοξενίας μεταναστών στο «Sparta Inn». Εκτεταμένη εξάπλωση του Covid-19 εντοπίστηκε ακόμη στο προσωπικό του Νοσοκομείου Σπάρτης, ενώ το μέγεθος του προβλήματος αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα των μαζικών τεστ και των δεδομένων της ιχνηλάτησης.

Με τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού να εμφανίζεται ανεξέλεγκτη, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αποφάσισε την επιβολή αυστηρού τοπικού lockdown στην επικράτεια του Δ. Σπάρτης, από την Πέμπτη 14/1. Το τοπικό lockdown διήρκησε έως τις 22 Φεβρουαρίου, μετά από συνεχείς παρατάσεις.

lockdown plateia

Οι πρώτοι εμβολιασμοί
στο Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας
Ιστορική ημέρα για τις δομές υγείας της Λακωνίας ήταν η Πέμπτη 7/1, καθώς κατέφθασαν τα πρώτα εμβόλια κατά της νόσου Covid-19. Στη Σπάρτη, το ειδικό όχημα που μετέφερε τις πρώτες 285 δόσεις των εμβολίων έφτασε νωρίς το πρωί στη Νοσηλευτική Μονάδα Σπάρτης  και οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν άμεσα. Παράλληλα, 115 εμβόλια μεταφέρθηκαν και στο Νοσοκομείο Μολάων για να ξεκινήσουν κι εκεί οι εμβολιασμοί. Συμβολικά, πρώτη εμβολιάστηκε η διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας κ. Εύη Παπαγεωργίου. Ακολούθησαν 100 εμβολιασμοί μελών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου. Το Σάββατο 16/1 ξεκίνησε και ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού για άτομα άνω των 85 ετών, στις Νοσηλευτικές Μονάδες Σπάρτης και Μολάων.

Λευκός «μανδύας»
απλώθηκε στη Λακωνία
Χιονοπτώσεις σε περιοχές ακόμα και με υψόμετρο χαμηλότερο των 300 μέτρων προκάλεσε η κακοκαιρία «Λέανδρος», ενώ, το πρωί τη Δευτέρας 18/1, οι κάτοικοι της Σπάρτης ξύπνησαν, αντικρίζοντας λευκό φόντο μέσα στην πόλη. O «λευκός» μανδύας του «Λέανδρου» απλώθηκε σε εκτάσεις στους ορεινούς όγκους Ταϋγέτου και Πάρνωνα που θύμισαν το παραδοσιακό χειμερινό τοπίο. Όμως, το «άσπρο» σκηνικό επεκτάθηκε και σε πεδινές περιοχές. Το χιόνι έφτασε μέχρι το κέντρο της λακωνικής πρωτεύουσας, ενώ σε πολλές περιοχές των ορεινών όγκων, το χιόνι ξεπέρασε τους 10 πόντους.

Υπογραφή της σύμβασης
για τη ΣΔΙΤ απορριμμάτων
Σε ισχύ τέθηκε η υλοποίηση του έργου ΣΔΙΤ «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου», με την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων στις 29/1, από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, τον διευθύνοντα σύμβουλο της «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ» Μανώλη Μαραγκουδάκη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Περιβαλλοντικής Πελοποννήσου Γιώργο Αγραφιώτη.

Η συνολική διάρκεια της σύμβασης είναι 28 έτη και περιλαμβάνει διετή κατασκευαστική περίοδο και 26ετή περίοδο λειτουργίας. Το ύψος της  επένδυσης ανέρχεται σε 152 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 62,5 εκατ. ευρώ προέρχονται από επιδότηση ΕΣΠΑ.


ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Παρέδωσαν τα κλειδιά τους
οι επιχειρηματίες της εστίασης στη Σπάρτη
Βιώνοντας έναν αργό «θάνατο», λόγω των συνεχιζόμενων μέτρων για τον κορωνοϊό, που τους υποχρέωσε σε «λουκέτο» για περισσότερους από τρείς μήνες, την Τετάρτη 10/2 οι καταστηματάρχες του κλάδου εστίασης στη Σπάρτη παρέδωσαν τα κλειδιά των καταστημάτων τους, σε μία συμβολική κινητοποίηση του Συλλόγου Ιδιοκτητών Επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης Σπάρτης στην κεντρική πλατεία της λακωνικής πρωτεύουσας. Η συμμετοχή στη Σπάρτη υπήρξε ιδιαίτερα αυξημένη, καθώς η διαδικασία παράδοσης των κλειδιών και υπογραφής της συνοδευτικής δήλωσης διαμαρτυρίας διήρκεσε για περισσότερες από δύο ώρες.

Αποχώρησαν οι πρώτοι
φιλοξενούμενοι στη δομή Σπάρτης
Ένα λεωφορείο με επιβαίνοντες τα μέλη οκτώ οικογενειών προσφύγων και μεταναστών αναχώρησε από τη δομή φιλοξενίας του «Sparta Inn» για την Αθήνα, την Τετάρτη 24/2. Οι εν λόγω οικογένειες θα φιλοξενούνταν προσωρινά σε δομές της πρωτεύουσας μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης των απαραίτητων εγγράφων κι έπειτα αναμένεται να αναχωρήσουν για χώρες της Ευρώπης.

Πρώιμος Homo sapiens
στη Μάνη
Ένα κρανίο που εντοπίστηκε σε περιοχή της Μάνης και χρονολογείται πριν από τουλάχιστον 210.000 χρόνια, αντιπροσωπεύει το αρχαιότερο δείγμα από ανατομικής απόψεως σύγχρονου ανθρώπου στην Ευρασία, ανακοίνωσε ομάδα Ελλήνων και ξένων επιστημών. Το γεγονός πρακτικά φανερώνει ότι το κρανίο που ανακαλύφθηκε είναι κατά τουλάχιστον 150.000 χρόνια παλαιότερο από το αρχαιότερο απολίθωμα  Homo sapiens που έχει βρεθεί έως σήμερα στην Ευρώπη. Ακόμα, ένα δεύτερο κρανίο που ανακαλύφθηκε στην ίδια τοποθεσία της Ανατολικής Μάνης, εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον 170.000 ετών και διαθέτει χαρακτηριστικά Νεάτερνταλ.


ΜΑΡΤΙΟΣ

Ψηλά το λάβαρο
στη Μάνη 200 χρόνια μετά
Παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου και τη συμμετοχή μικρού αριθμού επίσημων προσκεκλημένων, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τιμήθηκε η επέτειος των 200 ετών από την Επανάσταση της 17ης Μαρτίου στην Αρεόπολη του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Με τη συμμετοχή της τίμησε τις επετειακές εκδηλώσεις και η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, που έχει το ρόλο του συντονιστή των πανελλαδικών δράσεων για τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση.

Η σημαιοστολισμένη και αγέρωχη Αρεόπολη θυμήθηκε, στοχάστηκε και απέτισε φόρο τιμής στους ηρωικά πεσόντες Μανιάτες που έδωσαν το έναυσμα για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό.

Στον «δρόμο» οι μετανάστες
στη δομή Σπάρτης
Ραγδαίες ήταν οι εξελίξεις αναφορικά με τη διαδικασία αποχώρησης των μεταναστών-προσφύγων από τη δομή φιλοξενίας Σπάρτης («Sparta Inn»). Η λήξη της σύμβασης χρήσης του χώρου την Κυριακή 28/2 (μετά και τη δίμηνη παράταση) οδήγησε τη Δευτέρα 1/3 περισσότερα από 55 άτομα -ανάμεσά τους πολλά ανήλικα παιδιά- εκτός της δομής. Η χρονοβόρα διαδικασία έκδοσης των απαιτούμενων ταξιδιωτικών και άλλων εγγράφων δεν ολοκληρώθηκε έγκαιρα, με συνέπεια οι διαμένοντες να τεθούν σε έξωση.  Μετά από προτροπή του Εισαγγελέα Σπάρτης στον δήμαρχο Π. Δούκα, ο τελευταίος μεσολάβησε ώστε να δοθεί λύση βραχείας διάρκειας και οι αλλοδαποί παρέμειναν προσωρινά στη δομή. Όμως, στη συνέχεια και για ένα διήμερο, υποχρεώθηκαν να φιλοξενηθούν στο κλειστό γυμναστήριο, ύστερα από την απομάκρυνσή τους από τη δομή την Τετάρτη 3/3. Τελικά, το πρωί της Παρασκευής 5/3, μετά από σχεδόν 1,5 χρόνο (από τον Νοέμβριο του 2019), ολοκληρώθηκε η παραμονή των μεταναστών στη Σπάρτη, καθώς αναχώρησαν τα πούλμαν τα οποία τους μετέφεραν στην πρωτεύουσα.

DSC 0849

Σύγκρουση φορτηγών πλοίων
ανοιχτά των Κυθήρων
Ναυτικό ατύχημα σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου 13/3 στη θαλάσσια περιοχή 10 μίλια βορειοδυτικά των Κυθήρων όταν, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, συγκρούστηκαν δυο φορτηγά πλοία που έπλεαν στην περιοχή. Συγκεκριμένα στις 6:15΄ το πρωί, το σκάφος «KIVELI», με σημαία Λιβερίας και 24 άτομα πλήρωμα, κατέπεσε με την πλώρη στη μέση του φορτηγού «AFINA I», με σημαία Μάλτας και 18 άτομα πλήρωμα, χωρίς να σημειωθούν τραυματισμοί των επιβαινόντων ναυτικών.

Μετά από μεγάλη επιχείρηση, τα δύο φορτηγά πλοία ρυμουλκήθηκαν και αγκυροβόλησαν στον όρμο της παραλίας «Λεύκη» της Ελαφονήσου.

Σφοδρή χαλαζόπτωση
στον Δ. Σπάρτης
Ακραία καιρικά φαινόμενα, με χαρακτηριστικά τις έντονες βροχοπτώσεις και το πυκνό χαλάζι, έπληξε τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες της Τρίτης 23/3 μεγάλο μέρος του νότιου και ανατολικού -κυρίως- τομέα του Δήμου Σπάρτης.

Κόκκοι χαλαζιού έπεσαν και στη λακωνική πρωτεύουσα, όμως η μεγαλύτερη ένταση των φαινομένων και τα σοβαρότερα προβλήματα καταγράφηκαν σε μια μεγάλη ακτίνα που καταλαμβάνει την ευρύτερη περιοχή της Τραπεζοντής-ΚΕΕΜ έως και τα χωριά των Θεραπνών. Υπό λευκό πέπλο, εκτός από καλλιέργειες και οικήματα, καλύφθηκαν και τμήματα δρόμων όπως η ΕΟ Σπάρτης-Γυθείου, αλλά και σημεία της διαδρομής Σπάρτης-Γερακίου. Ανυπολόγιστες ήταν οι ζημιές που προκλήθηκαν στην παραγωγή, όπως διεφάνη τις επόμενες ημέρες.

 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Βιομηχανικός «πλούτος»
στο υπέδαφος των Μολάων
Κοίτασμα το οποίο συντίθεται από ορυκτά καθοριστικής σημασίας για σειρά κλάδων της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένου του δυναμικά αναπτυσσόμενου κλάδου των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες νέας γενιάς), κρύβει η ευρύτερη περιοχή των Μολάων, όπως έχουν αποτυπώσει έρευνες και μελέτες τα τελευταία 40 χρόνια.  

Πρόκειται για ορυκτά που χρησιμοποιούνται σε κλάδους όπως: Βιομηχανία (κατασκευή κάθε είδους μεταλλικών εξαρτημάτων, σωλήνες πλαστικών & PVC, φύλλα μολύβδου, βλήματα, σμάλτο, χρώματα), κατασκευές, παρασκευή κραμάτων (για την αυτοκινητοβιομηχανία, για ηλεκτρολογικά εξαρτήματα, την κατασκευή μουσικών οργάνων, σε αντισκωριακές εφαρμογές ναυσιπλοΐας), καθημερινότητα (καλλυντικά, αντηλιακές κρέμες, σαμπουάν κλπ), Ιατρική – Υγεία, κοσμήματα, στο Περιβάλλον και τη Γεωργία.

Πρόσθετα 5,5 εκ. ευρώ   
για το νέο Νοσοκομείο Σπάρτης
Χρηματικές επεκτάσεις, οι οποίες θεωρούνται ορόσημο για το επικείμενο έργο του νέου πρότυπου Νοσοκομείου Σπάρτης, κατάφερε να διασφαλίσει η πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την Υγεία, που έχει προχωρήσει ήδη στη σπουδαία δωρεά ύψους 90 εκ. ευρώ για την κατασκευή της μονάδας.

Έπειτα από την πρόσφατη ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων του ΙΣΝ με την ιατρική κοινότητα, ο σχεδιασμός εμπλουτίστηκε με κρίσιμες επιπλέον ιατρικές παροχές για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των ασθενών. Ειδικότερα, με την έγκριση του ΔΣ, το ΙΣΝ ανέλαβε το συνολικό επιπρόσθετο κόστος συνολικού ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ για την εξασφάλιση επεκτάσεων σε επίπεδο σχεδιασμού, κατασκευής και εξοπλισμού.

Ενάλιο «μουσείο»
στον βυθό της Λακωνίας
Απελευθερώνονται οι οργανωμένες και καθοδηγούμενες καταδύσεις σε 91 ναυάγια πλοίων και αεροπλάνων της χώρας, μετά από γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο γνωστοποίησε πως τα ναυάγια αποδίδονται στην καταδυτική κοινότητα για καταδύσεις αναψυχής.

Ανάμεσα στα 91 βυθισμένα σκαριά πλοίων, το ένα βρίσκεται σε θαλάσσια περιοχή της Λακωνίας. Το ατμόπλοιο «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ» βυθίστηκε από τη γερμανική αεροπορία στη θαλάσσια περιοχή της Πλύτρας την 26η Απριλίου 1941. Το πλοιάριο, που είχε κυβερνήτη τον Ρήγα Ματθαίο και μετέφερε 120 Ευέλπιδες, είχε αποπλεύσει από το Γύθειο με προορισμό τα Κύθηρα και στη συνέχεια την Κρήτη.

Η πρόσβαση στο ναυάγιο γίνεται μόνο με βάρκα κι απέχει 5-7 λεπτά από την ακτή.


ΜΑΪΟΣ

Αποκαλυπτήρια
για την «Οικία των Ψηφιδωτών»
Αποδόθηκε στο κοινό την Τρίτη 18/5, η «Οικία των Ψηφιδωτών» στη Σπάρτη, μετά την ολοκλήρωση του έργου προστασίας και συντήρησης των ψηφιδωτών «Η Αρπαγή της Ευρώπης» και «Ο Ορφέας γοητεύει τα άγρια ζώα».

Μια παλιά ιστορία και το όραμα του πρ. Λάκωνα υπουργού Ιωάννη Μ. Βαρβιτσιώτη, διαμόρφωσαν τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε τα σπουδαία αυτά αρχαιολογικά ευρήματα να αποκτήσουν τη στέγη που τους αρμόζει, με την αποκλειστική οικονομική στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Έτσι, η πόλη της Σπάρτης πρόσθεσε στο πολιτιστικό της απόθεμα έναν εξαιρετικού ενδιαφέροντος αρχαιολογικό χώρο, πλήρως ενταγμένο στον αστικό ιστό και την κοινωνική ζωή της σύγχρονης πόλης, που πρόκειται να προσδώσει μια άλλη τουριστική διάσταση στη λακωνική πρωτεύουσα.

02aac7dd47085ceb88e374df6ffd06f4 XL

Πρωτιά της Ελαφονήσου
με πιστοποίηση για το Παυλοπέτρι
Σπουδαία διάκριση αποτελεί για την Ελαφόνησο η πιστοποίηση που έλαβε το Παυλοπέτρι από το πρόγραμμα «INHERITURA», η οποία μάλιστα αποτελεί την πρώτη που απονέμεται σε όλη την Ελλάδα. Τη διαδικασία τεκμηρίωσης, που συνοδεύτηκε από ενέργειες και μελέτες, ανέλαβε η Περιφέρεια Πελοποννήσου μέσω ειδικής ομάδας έργου.

Το project Παυλοπέτρι, για τη βυθισμένη πολιτεία που η ύπαρξη της χρονολογείται περίπου 5.000 χρόνια πριν, αναμένεται να ενισχύσει την ανάδειξη της περιοχής, στο πλαίσιο της έμφασης που έχει επιλέξει να δώσει ο Δ. Ελαφονήσου στο φυσιολατρικό στοιχείο που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία την τρέχουσα περίοδο.

Λάμπρυνε τα «Παλαιολόγεια»
η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα, διεξήχθησαν στις 29/5 οι επετειακές εκδηλώσεις μνήμης «Παλαιολόγεια 2021», με τη συμπλήρωση 568 χρόνων από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

«Στα ιερά αυτά χώματα, τα ερείπια του Μυστρά, μ’ ένα μονάχα βήμα μεταφέρεται κανείς στην σφαίρα του θρύλου. Ηρωικές σκιές, μάρτυρες των τελευταίων στιγμών της Κωνσταντινούπολης, κυκλοφορούν ανάμεσα στα ερείπια, θυμίζοντάς μας ότι η θυσία για την ελευθερία δικαιώνει τη ζωή», ανέφερε στη δήλωση της η Αικ. Σακελλαροπούλου.


ΙΟΥΝΙΟΣ

 «Λίφτινγκ» ανανέωσης
στο Νοσοκομείο Μολάων
Το μεγάλο έργο της πλήρους ανακαίνισης όλων των θαλάμων της νοτιοανατολικής πτέρυγας της Νοσηλευτικής Μονάδας Μολάων αποπερατώθηκε μετά από σειρά εργασιών. Πρόκειται για ένα τεχνικό εγχείρημα που, όπως δήλωσε ο διοικητής του Νοσοκομείου Κ.  Κορωνιός, έρχεται «να αναβαθμίσει την καθημερινότητα ασθενών και εργαζομένων, οι οποίοι πλέον θα μπορούν να χρησιμοποιούν χώρους σύγχρονους, καθαρούς και αξιοπρεπείς, αναβαθμίζοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών μας».

Σύμφωνα με τον κ. Κορωνιό, τίποτα από τα ανωτέρω δεν θα ήταν εφικτά χωρίς την υποστήριξη και τη δωρεά της οικογένειας Ηλία Δούκα. «Ο αείμνηστος ευεργέτης του νοσοκομείου μας Ηλίας Δούκας και η κ. Ευαγγελή Δούκα, έχοντας “αγκαλιάσει” από την πρώτη στιγμή το σχέδιο και όραμά μας, αποδεικνύουν εμπράκτως για ακόμα μια φορά το υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης και ανιδιοτελούς προσφοράς που διαχρονικά τους χαρακτηρίζει. Τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ», είπε ο Κ. Κορωνιός.

Επίτιμος δημότης Σπάρτης
ο Ι. Βαρβιτσιώτης
Επίτιμο δημότη Σπάρτης ανακήρυξε το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης, στις 2/6, τον πρώην υπουργό Ιωάννη Βαρβιτσιώτη. Τόσο ο δήμαρχος Σπάρτης Π. Δούκας, όσο και πολλά από τα μέλη του συμβουλίου, εξήραν τη γενικότερη προσφορά του Ι. Βαρβιτσιώτη προς τη χώρα, αλλά και ειδικότερα προς την πόλη της Σπάρτης, με πρόσφατο παράδειγμα την ενεργή παρέμβασή του για τη δημιουργία της «Οικίας των Ψηφιδωτών».

«Όταν κάποιος επισκέφθηκε τη Σπάρτη και είδε την τιμή που απέδιδαν οι νέοι προς τους μεγαλύτερους είπε, ότι μόνο στη Σπάρτη συμφέρει να γερνά κανείς. Γι’ αυτό κι εγώ περνώ τόσο πολύ χρόνο κοντά σας». Με αυτό το αρχαίο λακωνικό απόφθεγμα, ο Λάκωνας πολιτικός  ευχαρίστησε τα μέλη του ΔΣ.

Αρμένισε στη Ν. Υόρκη
η Μάνη του 1821
Η Μάνη ήταν η τιμώμενη περιοχή της Ελλάδας στη μεγάλη εκδήλωση της ελληνικής  ομογένειας με τίτλο «Sail to Freedom», η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6/6 στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Επρόκειτο για μία εντυπωσιακή πλωτή παρέλαση στη θάλασσα της Νέας Υόρκης, κατά την οποία δεκάδες σκάφη με ελληνικές και αμερικάνικες σημαίες δημιούργησαν μία φαντασμαγορική ατμόσφαιρα, με κατάληξη στο εμβληματικό άγαλμα της Ελευθερίας.

Η Μανιάτισσα δημοσιογράφος Σπυριδούλα Σπανέα μετέφερε στις ΗΠΑ τη μανιάτικη σημαία, η οποία βρέθηκε στο προπομπό σκάφος του θαλάσσιου πλου της παρέλασης, ενώ η ίδια φόρεσε την παραδοσιακή φορεσιά, εκπροσωπώντας επάξια την ιστορική περιοχή και τις αξίες της.

Sail for freedom 00006

Έρχεται η «άνοιξη»
του αρχαίου θεάτρου Σπάρτης
Την απαρχή για την επίτευξη του καθολικού αιτήματος για πολιτιστική ανάπτυξη και ανάδειξη του ιστορικού πλούτου της Σπάρτης φιλοδοξεί να αποτελέσει η έναρξη εργασιών για την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου, συνολικού προϋπολογισμού 1.600.000 ευρώ.

Η εν λόγω παρέμβαση, που υλοποιείται με δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, εντάσσεται ανάμεσα σε δέκα έργα της Πελοποννήσου που αφορούν πολιτιστικά μνημεία. Το αρχαίο θέατρο Σπάρτης περιλαμβάνεται στον αρχαιολογικό χώρο της ακρόπολης της αρχαίας Σπάρτης και μαζί με άλλα εμβληματικά μνημεία διαφόρων περιόδων συναπαρτίζουν ένα μνημειακό σύνολο μεγάλης αρχαιολογικής, ιστορικής και πολιτισμικής σημασίας. Το έργο περιλαμβάνει επεμβάσεις στο κοίλο, στην ορχήστρα, στα αναλήμματα και στον εύριπο του θεάτρου.


ΙΟΥΛΙΟΣ

Προχωρά το πρότζεκτ
για το νέο Νοσοκομείο Σπάρτης
Η πρόοδος του σχεδιασμού και των εργασιών για το έργο του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ παρουσιάστηκε σε ανοιχτή συνάντηση με τους κατοίκους και τοπικούς φορείς της Λακωνίας, που διοργάνωσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), την Τρίτη 13/7 στο 2ο  Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης.

Οι διεργασίες για τη δημιουργία του νέου νοσοκομείου, που αναμένεται να κοστίσει 90.000.000 ευρώ, συνεχίζονται εντατικά και, σύμφωνα με τα υφιστάμενα χρονοδιαγράμματα, η νέα μονάδα Υγείας θα παραδοθεί εντός του 2025. Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, η έναρξη της κατασκευής του έργου αναμένεται τον Ιανουάριο του 2023, ενώ στο μεσοδιάστημα προβλέπεται η εκπόνηση κι έγκριση των σχετικών μελετών. Η α΄ φάση του έργου θα παραδοθεί (ενδεικτικά) τον Ιούνιο του 2025 και η β΄ φάση τον Ιούνιο του 2026.

Εγκαινιάστηκε η δομή διδασκαλίας
υφαντικής τέχνης στο Γεράκι
Με μια λαμπρή τελετή εγκαινίων, που έλαβε χώρα την Κυριακή 18/7 επισημοποιήθηκε η έναρξη λειτουργίας της δομής διδασκαλίας υφαντικής τέχνης στο Γεράκι. Εκτός από τη διάδοση  της παράδοσης στην περιοχή της ανατολικής Λακωνίας, η νεότευκτη σχολή φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο πολιτιστικής ζωής για τον τόπο, όπως είχε δηλώσει στο παρελθόν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας.

Οι εγκαταστάσεις της δομής στεγάζονται σε έναν καλαίσθητο χώρο που διαμορφώθηκε στον δημοτικό ξενώνα Γερακίου, εκεί όπου οι πρώτοι 22 σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να διδαχθούν την τεχνογνωσία, η ιστορία της οποίας χάνεται στα βάθη του χρόνου. «Η υφαντική τέχνη για τη δημιουργία κιλιμιών στον όρθιο αργαλειό στο Γεράκι Λακωνίας» εντάχθηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας στις αρχές του 2020.

Διακόσια χρόνια ελευθερίας
γιόρτασε η Μονεμβασιά
Ιστορική ημέρα για τη Μονεμβασία ήταν η 23η Ιουλίου 2021, καθώς αφ ενός εορτάστηκε η επέτειος των 200 ετών από την απελευθέρωση της πόλης από τους Οθωμανούς, αφετέρου– ύστερα από 306 χρόνια λειτουργικής σιωπής– τελέσθηκαν με μεγαλοπρέπεια τα θυρανοίξια του ΙΝ Αγίου Νικολάου εντός της καστροπολιτείας.

Ειδικότερα, προεξάρχοντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, παρούσης της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη, τελέσθηκαν τα θυρανοίξια του ιστορικού ΙΝ Αγίου Νικολάου. Αμέσως μετά, εντός του ναού, τελέσθηκε η δοξολογία για τον εορτασμό των 200 ετών από την απελευθέρωση της Μονεμβασιάς.


ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ


Στο έλεος των πυρκαγιών
για άλλη μια χρονιά η Μάνη
Με το χειρότερο σενάριο επιβεβαιώθηκαν για τη Λακωνία οι συνεχείς προειδοποιήσεις κινδύνου πυρκαγιάς, την Τρίτη 3/8. Φωτιά που εκδηλώθηκε στον Ταΰγετο, σε αγροτοδασική περιοχή μεταξύ της Μονής Παναγίας Γιάτρισσας και της Καστάνιας Δήμου Αν. Μάνης, έμελε να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και να κατακάψει ανυπολόγιστα στρέμματα γης.

Η φωτιά  που εξελίχθηκε σε ένα πρωτόγνωρο γιγαντιαίο μέτωπο, ξέσπασε σε μια από τις πιο παρθένες περιοχές του Ταΰγετου, πολύ κοντά στο φαράγγι και τα χωριά του Σμύνους και στο δάσος της Βασιλικής. Η πυρκαγιά συνεχίστηκε και τις επόμενες ημέρες με αναζωπυρώσεις με συνέπεια να δοθεί εντολή εκκένωσης τουλάχιστον 5 οικισμών. Την πέμπτη ημέρα, το μέτωπο επεκτάθηκε σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων, πέρασε από τουλάχιστον 15 χωριά και οικισμούς και προκάλεσε σοβαρότατες καταστροφές. Η φωτιά δεν σταμάτησε πριν φτάσει στη θάλασσα στην περιοχή Μαυροβουνίου, ενώ χάρη στις ρίψεις νερού από ελικόπτερο, λίγο πριν τη δύση του ηλίου, ανακόπηκε η επέλαση της φωτιάς στο Γύθειο.

Αφού σάρωσε αγροτοδασικές εκτάσεις, μετά από επτά ημέρες πύρινης κόλασης, η μεγάλη πυρκαγιά τέθηκε σε ύφεση.

Σύμφωνα με τις δορυφορικές αναλύσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το καταστροφικό έργο της φωτιάς μετέτρεψε σε στάχτη συνολική έκταση άνω των 110 χιλιάδων στρεμμάτων, από τα οποία το 7% ήταν δασικές εκτάσεις και το 55% άλλες φυσικές εκτάσεις. Ανυπολόγιστες ήταν, ακόμα, οι ζημιές και οι απώλειες σε περιουσίες και σε ζωικό κεφάλαιο.

227058530 2713135698986276 7532347109460581946 n


Τραγωδία με νεκρούς Σπαρτιάτες
σε τροχαίο στη Βουλγαρία
Συγκλόνισε την κοινωνία της Λακωνίας η είδηση θανάτου μελών μιας οικογένειας από τη Σπάρτη, που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα το οποίο σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 8/8 στη Βουλγαρία, μετά από σύγκρουση ΙΧ αυτοκινήτου με νταλίκα. Νεκροί από το ΙΧ όχημα ανασύρθηκαν ο εργολάβος-οικοδόμος Γεώργιος Ρασσιάς, 63 ετών, και ο γιος του, 16 ετών, ενώ σοβαρά τραυματίστηκαν η σύζυγος και η κόρη της οικογένειας που επέβαιναν στο όχημα.

Ανεξίτηλη κληρονομιά
της Σπάρτης οι Θερμοπύλες
Με φόντο το «άγρυπνο βλέμμα» και την αύρα του βασιλιά Λεωνίδα, η Σπάρτη απέτισε τον οφειλόμενο φόρο μνήμης και τιμής στα γεγονότα της Μάχης των Θερμοπυλών και τους ηρωικούς πρωταγωνιστές της, με αφορμή τη συμπλήρωση 2.500 ετών (σσ το 2020) από το ιστορικό γεγονός του 480 πΧ.

Παρουσία του επίτιμου προσκεκλημένου της εκδήλωσης, υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, εκπροσώπων του κοινοβουλίου, τοπικών αρχών, φορέων και προσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, το Σάββατο 28/8 έλαβε χώρα η κεντρική επετειακή εκδήλωση του Δ. Σπάρτης, με την οποία έπεσε η αυλαία της σειράς πολύπλευρων δράσεων.

Βυθίστηκε φορτηγό πλοίο
ανατολικά της Λακωνίας
Συναγερμός σήμανε τα ξημερώματα του Σαββάτου 28/8 στον θάλαμο επιχειρήσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας, καθώς το φορτηγό πλοίο «Sea Bird» προσέκρουσε στη βραχονησίδα «Καραβιά», ανοιχτά των ανατολικών ακτών της Λακωνίας στο Μυρτώο Πέλαγος και στη συνέχεια βυθίστηκε. Το καράβι είχε αποπλεύσει από την Ουκρανία με προορισμό την Τυνησία και μετέφερε σιτάρι. Το πλήρωμα απαρτιζόταν από 16 άτομα, όλοι υπήκοοι Συρίας, οι οποίοι διασώθηκαν, καλά στην υγεία τους.

Στη συνέχεια, μία απαιτητική επιχείρηση απάντλησης 150 τόνων βαρέων καυσίμων στήθηκε σε βάθος 100 μέτρων, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας μεγάλης οικολογικής καταστροφής για την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.


ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ


Μια ιστορία 125 χρόνων
στο λεύκωμα του Σπαρτιατικού ΓΣ
Τιμώντας τα 125 χρόνια συνεχούς παρουσίας και προσφοράς του Σπαρτιατικού Γυμναστικού Συλλόγου στα αθλητικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, ο σύλλογος εξέδωσε και κυκλοφόρησε το πρώτο ιστορικό λεύκωμά του, το οποίο παρουσίασε σε μια ξεχωριστή εκδήλωση το Σάββατο 11/9. Πρόκειται για έναν καλαίσθητο τόμο 190 σελίδων, που ο Σπαρτιατικός ΓΣ, με ιδιαίτερη χαρά, παρέδωσε ως παρακαταθήκη στις νεότερες γενιές, με την ευχή, στο μέλλον, να προστεθούν πολλές ακόμα φωτεινές σελίδες.

Η παρουσίαση, στην οποία παραβρέθηκαν εξέχουσες προσωπικότητες του αθλητισμού όπως ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρος Καπράλος, πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Βυζαντινών Σπουδών και Έρευνας στον Μυστρά.

Σκοτώθηκε 22χρονη
σε τροχαίο έξω από τη Σκάλα
Τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου 18/9 στην ΕΟ Σπάρτης-Σκάλας (στο τμήμα Κροκεές-Σκάλα), στοιχίζοντας τη ζωή μιας κοπέλας μόλις 22 ετών. Η νεαρή Σεβαστή Κατέχου από το Έλος Δ. Ευρώτα βρήκε τραγικό θάνατο όταν το δίκυκλο που οδηγούσε συγκρούστηκε με ΙΧ όχημα που οδηγούσε ένας 51χρονος. Από την προανάκριση της Αστυνομίας προέκυψε εμπλοκή και άλλου οχήματος-ΙΧ φορτηγού με οδηγό έναν 56χρονο ο οποίος συνελήφθη.

Η εκλιπούσα 22χρονη είχε βιώσει την τραγική απώλεια της μητέρας της πριν από πέντε χρόνια, τον τάφο της οποίας πήγαινε να επισκεφτεί την ώρα του τροχαίου.

Θριαμβευτής στο «Σπάρταθλον»
ο Φώτης Ζησιμόπουλος
Με χρυσά γράμματα έγραψε το όνομά του στην ιστορία του 39ου «Σπάρταθλον» ο 39χρονος αστυνομικός από το Αγρίνιο, Φώτης Ζησιμόπουλος, κόβοντας το νήμα του τερματισμού στις 4:57΄ τα ξημερώματα του Σαββάτου 25/9. Ο Έλληνας υπερμαραθωνοδρόμος ολοκλήρωσε δη διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη στον εντυπωσιακό χρόνο των 21 ωρών, 57 λεπτών και 20 δευτερολέπτων κι έγινε ο τρίτος Έλληνας αθλητής υπεραποστάσεων που κέρδισε τον αγώνα, μετά τον θρυλικό Γιάννη Κούρο (1983, 1984, 1986, 1990) και τον Κώστα Ρέππο (1997, 1998).

Ο Ζησιμόπουλος κατάφερε να ισοφαρίσει κι ένα από τα ρεκόρ του Γιάννη Κούρου που κρατούσε από το 1986. Έγινε έτσι ο πρώτος αθλητής στην ιστορία του θεσμού, μετά τον Κούρο, που καταφέρνει να διανύσει την απόσταση των 246 χλμ. σε λιγότερες από 22 ώρες.

ZHSIMOPOULOS


ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Έναρξη εργασιών
για το Open Mall Σπάρτης
Η έναρξη του κύκλου εργασιών που θα οδηγήσει στη σύνθεση του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου (Open Mall) Σπάρτης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7/10. Οι παρεμβάσεις εντάσσονται στο 1ο υποέργο ανάπλασης των οδών που συμπεριλαμβάνονται στο τεχνικό πρότζεκτ που εκπονεί ο Δήμος Σπάρτης με συνολικό προϋπολογισμό 911.000 ευρώ.

Η πρώτη φάση των εργασιών ξεκίνησε από την οδό Αγίου Νίκωνος στο τμήμα μεταξύ των οδών Λυκούργου και Βρασίδου, όπου διαμορφώθηκε το πρώτο εργοτάξιο και τα μηχανήματα ξεκίνησαν εκσκαφή του οδοστρώματος.
 
Στο νοσοκομείο με κορωνοϊό
ο Μητροπολίτης Μάνης
Στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» των Αθηνών εισήχθη στις 24/10 ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ΄, λόγω νόσησης με κορωνοϊό. Η κατάσταση του 71χρονου Ιεράρχη χαρακτηρίστηκε σοβαρή, με τους θεράποντες ιατρούς να προχωρούν στη διασωλήνωσή του σε ΜΕΘ εξαιτίας επιπλοκών που παρουσίασε.

Τελικά, μετά από αρκετές ημέρες νοσηλείας, τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου ο Ιεράρχης εξήλθε από τη ΜΕΘ και λίγες ημέρες αργότερα πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο καλά στην υγεία του.

Έφυγε από τη ζωή
ο Ιωάννης Σταθόπουλος
Σε ηλικία 87 ετών απεβίωσε ο Ιωάννης Σταθόπουλος, πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ στη Λακωνία, ο οποίος ως αξιωματικός συμμετείχε στο αντιδικτατορικό «Κίνημα του Ναυτικού». Απεβίωσε το μεσημέρι του Σαββάτου 30/10 στην οικία του στη Σπάρτη και στο πλευρό της αγαπημένης του συζύγου Κατερίνας.

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε την 1η Νοεμβρίου στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Σπάρτης, παρουσία του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου. Τις δέουσες τιμές απέδωσε η μπάντα του Ναυτικού, ενώ επικήδειους λόγους εκφώνησαν ο αδερφός του εκλιπόντος, νομικός, ακαδημαϊκός και πρώην υπουργός Μιχάλης Σταθόπουλος, ο α΄ αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου Νικήτας Κακλαμάνης, εκπροσωπώντας τη Βουλή, εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού και ο Λάκωνας Αντιναύαρχος ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού, Κωνσταντίνος  Καταγάς, ο οποίος συμμετείχε μαζί με τον εκλιπόντα στο «Κίνημα του Ναυτικού».

stathopoulos


ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
Θρήνος για αδέλφια
που χάθηκαν σε τροχαίο
Δύο νέοι άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης 2/11 επί της ΕΟ μεταξύ Βλαχιώτη και Μολάων, στο ύψος της Μακρυνάρας.

Οι δύο άτυχοι συνάνθρωποί μας, ο Νίκος και ο Παναγιώτης Παυλάκος, ήταν αδέλφια και κάτοικοι -εν ζωή- της περιοχής των Μολάων. Στο άκουσμα της θλιβερής είδησης, η τοπική κοινωνία βυθίστηκε στο πένθος, καθώς όλοι αδυνατούσαν να πιστέψουν πως τα δύο αδέλφια έχασαν τη ζωή τους τόσο πρόωρα κι απροσδόκητα.

Παγκόσμιο κέντρο αθλητισμού
στη Σπάρτη
Την απαρχή μιας νέας «οδού» ανάπτυξης μέσω του αθλητικού τομέα σηματοδοτεί το μνημόνιο συνεργασίας για την «ανάδειξη της Σπάρτης ως Παγκόσμιου Κέντρου Υπαίθριου Αθλητισμού και Αγώνων Υπεραντοχής», που υπέγραψαν την Τετάρτη 17/11 ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας.

Σκοπός του τριετούς μνημονίου συνεργασίας είναι η ενίσχυση και ανάπτυξη του αθλητισμού στην περιοχή και η προβολή των αθλητικών διοργανώσεων που λαμβάνουν χώρα στη Σπάρτη -κυρίως υπαίθριοι αγώνες δρόμου υπεραντοχής και υπεραποστάσεων- ώστε να καταστεί η πόλη παγκόσμιο κέντρο αγώνων δρόμου υπεραντοχής και υπεραποστάσεων.

Πρωταθλητής κόσμου στην πυγμαχία
ο Σπαρτιάτης Τζ. Καμπόσος
Ο Ελληνοαυστραλός Τζορτζ Καμπόσος, με καταγωγή από τη Σπάρτη, είναι από τα ξημερώματα της Κυριακής 28/11 ο νέος παγκόσμιος πρωταθλητής στην κατηγορία ελαφρών βαρών (lightweight) της πυγμαχίας, πετυχαίνοντας τη μεγαλύτερη νίκη της καριέρας του επί του Αμερικανού, Τεόφιμο Λόπεζ.

Στο «Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν» της Νέας Υόρκης, ο ομογενής μποξέρ πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση απέναντι στο φαβορί του αγώνα, δείχνοντας από νωρίς τις προθέσεις του, ενώ έφτασε σε νοκ ντάουν επί του αντιπάλου του στον πρώτο γύρο.

Αδιέξοδο με τη διαχείριση απορριμμάτων
Δυσλειτουργία στη διαχείριση των απορριμμάτων στη Λακωνία, αλλά και στο σύνολο της Περιφέρειας Πελοποννήσου ανέκυψε στα τέλη Νοεμβρίου, καθώς δεν κατέστη δυνατή η έναρξη της μεταβατικής διαχείρισης για την «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων». Σε τρεις ημέρες, οι κάδοι στη Σπάρτη,  αλλά και στις γύρω περιοχές, γέμισαν με σκουπίδια, καθώς δεν πραγματοποιήθηκε συλλογή.

Οι εξελίξεις οδήγησαν στην αναγκαστική παραίτηση του αντιδημάρχου Καθαριότητας Δ. Καπονικολού. Τα καθήκοντα του ανατέθηκαν στον Αθ. Καρλαύτη ο οποίος προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε τα απορριμματοφόρα του Δ. Σπάρτης να ξεκινήσουν αποκομιδή.

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην οποία κηρύχθηκε τις επόμενες ημέρες ο Δ. Σπάρτης, επέτρεψε εκ νέου απόθεση στον ΧΑΔΑ Αφυσσού, για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Λίγες ημέρες αργότερα, ο Δ. Σπάρτης έλαβε την υπογραφή από τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, προκειμένου να επιτραπεί η προσωρινή μεταφορά των σκουπιδιών στον αδειοδοτημένο ΧΥΤΑ στην Τριανταφυλλιά Ηλείας.


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Γυναικοκτονία
στον Βλαχιώτη
Σόκαρε το πανελλήνιο μια ακόμα υπόθεση γυναικοκτονίας που διαδραματίστηκε αυτή τη φορά στη Λακωνία και συγκεκριμένα στον Βλαχιώτη. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής 5/12, ένας 40χρονος Αλβανός σκότωσε δια στραγγαλισμού την 36χρονη ομοεθνή σύζυγό του μετά από καυγά, μέσα στο σπίτι τους στον Βλαχιώτη, ενώ στο διπλανό δωμάτιο κοιμούνταν τα δύο ανήλικα παιδιά τους, ηλικίας 8 και 10 ετών. Η άτυχη γυναίκα διεκομίσθη στο Κέντρο Υγείας της περιοχής, ωστόσο ήταν ήδη αργά, καθώς διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Η μετάλλαξη «Όμικρον»
στη Λακωνία
Το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης «Όμικρον» του κορωνοϊού στη Σπάρτη επιβεβαιώθηκε την Τετάρτη 15/12. Πρόκειται για μεσήλικα άνδρα, μόνιμο κάτοικο Σπάρτης, ο οποίος τέθηκε σε καθεστώς καραντίνας. Τις επόμενες ημέρες ανιχνεύτηκαν ακόμα δύο περιπτώσεις κρουσμάτων με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη στη Σπάρτη.

Παραδόθηκε η γέφυρα του Πόρου
Η περιφερειακή οδός Γερακίου και η γέφυρα του Πόρου, που ξεκίνησαν να κατασκευάζονται το 2014 ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν στην επίσημη κυκλοφορία. Η επισημοποίηση της αποπεράτωσης του έργου έγινε το Σάββατο 18/12 από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα, τον αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Θ. Βερούτη και τον δήμαρχο Ευρώτα Δ. Βέρδο, παρουσία εκπροσώπων τοπικών αρχών και φορέων.

Τραγωδία σε ναυάγιο
στα Αντικύθηρα
Σκάφος στο οποίο επέβαιναν μετανάστες προσάραξε στις 23/12 στη βραχονησίδα «Πρασονήσι», βόρεια των Αντικυθήρων. Άμεσα στήθηκε επιχείρηση διάσωσης στην οποία συμμετείχαν ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης και δύο πλωτά του Λιμενικού Σώματος.

Η οργανωμένη επέμβαση των Αρχών αποκάλυψε το μέγεθος της τραγωδίας που συντελέστηκε στα παγωμένα νερά της Μεσογείου. Από την προσάραξη του ιστιοφόρου έχασαν τη ζωή τους, τουλάχιστον έντεκα άτομα (εννέα γυναίκες και δύο άνδρες), οι σοροί των οποίων περισυνελέγησαν από πλωτό σκάφος του Λιμενικού.

«Άνοιξε» η νέα είσοδος
της Σπάρτης
Δόθηκε στην κυκλοφορία το έργο της νέας εισόδου της Σπάρτης, λίγες ώρες πριν την αλλαγή του έτους. Την Πέμπτη 30/12, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης παρέδωσαν το νεότευκτο οδικό τμήμα, αν και τα επίσημα εγκαίνια αναβλήθηκαν για επόμενο χρονικό διάστημα, λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού στην περιοχή. Η απόδοση του έργου έλαβε χώρα στην αρχή της οδού, στη συμβολή με το τμήμα Αφυσσού-Πλατάνα-Σκούρα, παρουσία εκπροσώπων τοπικών αρχών και φορέων.

nea eisodos Spartis

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti