Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Δ. Ευρώτα: «Δεν θα υποχωρήσουμε, διεκδικούμε να μείνουμε στον τόπο μας»

Tzakas
Πέμπτη, 25 Νοέμβριος 2021 12:14 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Δ. Ευρώτα: «Δεν θα υποχωρήσουμε, διεκδικούμε να μείνουμε στον τόπο μας»

Παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Σκάλας οργάνωσε πριν λίγες ημέρες η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Δ. Ευρώτα ενάντια στην κατασκευή μονάδας ΜΕΑ-ΧΥΤΥ στη θέση «Ξηροκάμπια» της Σκάλας. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, «όλοι μαζί οι κάτοικοι του Ευρώτα στείλαμε ηχηρό μήνυμα αντίστασης και αγώνα, ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς των έως τώρα κυβερνήσεων και της πλειοψηφίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΝΔ), ενάντια στην κατασκευή σκουπιδοεργοστασίου-χωματερής στη θέση Ξηροκάμπια, 400 μέτρα από τον ποταμό Ευρώτα, δίπλα στα σπίτια μας, τις καλλιέργειες μας, πάνω απ’ τον μεγαλύτερο υδροφόρο ορίζοντα της νότιας Λακωνίας».

Μεταξύ άλλων, τα μέλη της Επιτροπής τονίζουν: «Δηλώνουμε ότι είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε τον αγώνα. Δεν θα υποχωρήσουμε, διεκδικούμε να μείνουμε στον τόπο μας, απαιτούμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας! Καθαρό περιβάλλον, καθαρό νερό, δεν βάζουμε στο ζύγι τις ζωές μας για τα κέρδη των εταιριών! Ζούμε στον 21ο αιώνα, λύσεις υπάρχουν, δεν θα υποθηκεύσουμε το μέλλον του τόπου μας, δεν θα επιτρέψουμε την οικονομική καταστροφή του, ενωμένοι συνεχίζουμε. Καταθέσαμε μηνυτήρια αναφορά προς την ανάδοχο για παραβιάσεις της πολεοδομικής νομοθεσίας  και μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων. Καταγγέλλουμε την στάση της πλειοψηφίας  των δημοτικών συμβούλων των παρατάξεων Βέρδου, Μαρουδά και Παπανικολάου, οι οποίοι ενώ η ΤΕΡΝΑ  έχει ξεκινήσει τις εργασίες μικρής κλίμακας, δεν παρίσταντο στις κινητοποιήσεις των κατοίκων και ούτε έχουν κάνει καμία άλλη ενέργεια για την υπεράσπιση του τόπου μας, παρόλο που ο Δήμος μετά από την πίεση της πλειοψηφίας των κατοίκων έχει προσφύγει  στο ΣΤΕ και έχει καταθέσει και αίτηση αναστολής, με τις αποφάσεις των δικαστηρίων να εκκρεμούν».

Η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Δ. Ευρώτα απαιτεί και διεκδικεί:
«- Να ακυρωθεί η σύμβαση ΣΔΙΤ Απορριμμάτων Πελοποννήσου και να μην προχωρήσει η κατασκευή του εργοστασίου και της χωματερής στην θέση Ξηροκάμπια της ΔΚ Σκάλας.
- Να καθαριστεί και να αποκατασταθεί άμεσα ο χώρος του σταθμού ενδιάμεσης διαχείρισης απορριμμάτων.
- Τη δημιουργία δημόσιου φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων με χωροθέτηση και λειτουργία μονάδων με ευθύνη του κράτους μακριά από τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων έτσι ώστε να διασφαλίζεται:
• Η προστασία του περιβάλλοντος, των υδάτινων πόρων και της αγροτικής παραγωγής.
• Να μην προχωρήσει η καρκινογόνα καύση των απορριμμάτων.
• Να εφαρμοστούν μέθοδοι διαλογής στην πηγή, κομποστοποίησης σε ασφαλή κλειστά συστήματα και ελαχιστοποίησης του υπολείμματος για ταφή.
• Να μη φορτωθούν νέα οικονομικά βάρη από τις “ρήτρες” εγγυημένης κερδοφορίας που αποτελούν “συστατικό” των συμβάσεων ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti