Τι είναι το WISC-V?

Tzakas
Δευτέρα, 08 Νοέμβριος 2021 17:04 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τι είναι το WISC-V?

Στο Κέντρο Αγωγής Παιδιού και Εφήβου « Εξέλιξη» υπάρχει μία πληθώρα αξιολογητικών εργαλείων, ένα από αυτά είναι το WISC-V! 

Το κέντρο μας, είναι το μοναδικό στη Λακωνία που παρέχει τη παρούσα έκδοση, η οποία περιέχει σημαντικές αναθεωρήσεις συγκριτικά με τις προηγούμενες.

Το WISC-V αποτελεί ένα ατομικά χορηγούμενο από εκπαιδευμένο στη χορήγηση του, πλήρες κλινικό εργαλείο για την εκτίμηση της νοημοσύνης παιδιών ηλικίας από 6 ετών και 0 μηνών έως 16 ετών και 11 μηνών.

dsada

Τι το καθιστά τόσο σημαντικό και χρήσιμο το WISC-V;
Η σημασία του είναι μεγάλη καθώς μπορεί να λειτουργήσει ως τμήμα αξιολόγησης για τον εντοπισμό:
•νοητικής χαρισματικότητας,
•μαθησιακών δυσκολιών
•γνωστικών δυνατοτήτων
•αδυναμιών αλλά και για τον σχεδιασμό παρεμβάσεων και αποφάσεων ένταξης σε κλινικά ή/ και εκπαιδευτικά πλαίσια.

Το συγκεκριμένο εργαλείο παρέχει βαθμολογίες 15 υποδοκιμασιών:
Σχέδιο Κύβων, Ομοιότητες, Μήτρες, Μνήμη Αριθμών, Κωδικοποίηση, Λεξιλόγιο, Αναζήτηση Συμβόλων, Πληροφορίες, Σειροθέτηση Γραμμάτων- Αριθμών, Ακύρωση, Κατανόηση, Αριθμητική.
Τρεις νέες δοκιμασίες αναπτύχθηκαν για το WISC-V : Γραφήματα Βάρους, Οπτική Γρίφοι και Μνήμη Εικόνων. Σε επίπεδο ερμηνείας, περιέχονται δείκτες ( Σχολική Κλίμακα, Πρωτογενείς Δείκτες και Βοηθητικούς Δείκτες) που αντιπροσωπεύουν την νοητική λειτουργικότητα σε συγκεκριμένα γνωστικά πεδία (λεκτική κατανόηση, εργαζόμενη μνήμη, μη λεκτική ικανότητα), καθώς και σύνθετες βαθμολογίες που αντιπροσωπεύουν την γενική νοητική ικανότητα (ΓΔΝ).

fsae

Όμως, τι διαφοροποιεί το WISC- V από το WISC- III; `
Ειδοποιός διαφορά αποτελεί το γεγονός ότι από τις κλίμακες του WISC-III εξάγεται ένας ψυχομετρικός δείκτης, το Πηλίκο Γενικής Νοημοσύνης το οποίο εκφράζει σφαιρικώς την νοημοσύνη του παιδιού το WISC-V αποτελείται από πέντε δείκτες: Δείκτης Λεκτικής Κατανόησης, Οπτικοχωρικής Αντίληψης, Ρέοντος Συλλογισμού, Εργαζόμενης Μνήμης και Ταχύτητας Επεξεργασίας. Επιπροσθέτως, στο WISC-V δεν χρησιμοποιούνται πλέον οι όροι Βασική και Συμπληρωματική Υποδοκιμασία και
εξαλείφεται ο Δείκτης Αντιληπτικού Συλλογισμού (ΔΑΣ), ο οποίος αντικαθίσταται από τους Δείκτες Οπτικοχωρικής Αντίληψης (ΔΟΧ) και Ρέοντος Συλλογισμού (ΔΡΣ).

 

Κέντρο Αγωγής Παιδιού & Εφήβου «Εξέλιξη»
——————————
Κεντρικό κατάστημα: Λεωνίδου 1, Σπάρτη Τηλ.: 2731081050
Υποκ. 1: Λεωνίδου 40, Σπάρτη Τηλ.: 2731082009
Υποκ. 2: Μολάοι (Πλησίον Παιδικού Σταθμού)
Τηλ.: 2732023421
Περισσότερες πληροφορίες  www.kentro-exelixi.gr

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti