Αραχωβίτης στη Βουλή: «To νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές είναι και ταξικό και τοξικό»

Τετάρτη, 20 Οκτώβριος 2021 17:29 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αραχωβίτης στη Βουλή: «To νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές είναι και ταξικό και τοξικό»

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής επί του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές μίλησε ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του κόμματος Σταύρος Αραχωβίτης.

Κατά τον βουλευτή, «αν υπήρχε ένας τίτλος για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων σχετικά με τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου, που ξεκίνησε  να συζητείται, χθες, 18 Οκτωβρίου, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, θα ήταν: “Το πιο λάθος νομοσχέδιο στην πιο λάθος στιγμή”. Είναι λάθος στιγμή για τους καταναλωτές, γιατί δεν είναι αυτό που έχουν ανάγκη αυτήν την ώρα, μπροστά στο μεγάλο κύμα ακρίβειας που βρίσκεται προ των πυλών.  Δεν είναι επίσης ούτε αυτό που περιμένουν οι παραγωγοί, οι οποίοι μετά την πανδημία και τα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα -το 2021 ήταν μία από τις καταστροφικότερες χρονιές για την παραγωγή- το τελευταίο που περίμεναν ήταν μια σειρά από πρόστιμα, διατάξεις ανάκλησης των αδειών τους και αλλαγές στον ορισμό της άδειας της λαϊκής. Επομένως, για κανέναν το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι το αναμενόμενο.»

«Το ερώτημα, λοιπόν, που γεννάται είναι, γιατί συμβαίνει τώρα αυτή η μεγάλη, εκ βάθρων αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο για τις λαϊκές αγορές, έναν θεσμό που σύμφωνα με έρευνα του ΙΝ.ΚΑ, τον εμπιστεύεται ένα συντριπτικά μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών. Αντί να ενισχύσετε, τώρα, ακόμα περισσότερο, αυτή την αδειαμεσολάβητη σχέση και να ενδυναμώσετε το θεσμό όπου χρειάζεται, μέσα από μια σειρά ιδεοληψιών που είναι ξεκάθαρες μέσα στα άρθρα αλλά και σε διατάξεις που βρίσκονται στο όριο της συνταγματικότητας σε μια λογική Πισσαρίδη, τον διαλύετε», υπογράμμισε ο Στ. Αραχωβίτης, που ήταν και εισηγητής στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Όλα τα μέτρα και οι προβλέψεις σε μια σειρά από διατάξεις ανάγονται σε φορολογικές και διοικητικές παραβάσεις. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ασφάλεια των τροφίμων. Αυτό αποδεικνύει ότι δεν σας ενδιαφέρει η ποιότητα των τροφίμων που πωλούνται στις λαϊκές αγορές,  αλλά η στόχευση είναι αλλού.»

Επί της ουσίας, σύμφωνα με τον Στ. Αραχωβίτη, «εγκαταλείπεται η έννοια “άδεια λαϊκής” αφού στην πραγματικότητα συνδέεται με τη “θέση”. Χάνεται επομένως αυτό που είχε ο παραγωγός, δηλαδή άδεια λαϊκής και μπορούσε να ζητήσει θέση σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας. Στο εξής, αυτό θα γίνεται μέσα από μία προκήρυξη, έναν διαγωνισμό με όρους, που στην πραγματικότητα τούς συνδέει με μία συναλλαγή που προκύπτει από την προκήρυξη της θέσης με τον φορέα συντονισμού. Προσοχή όμως! Η προκήρυξη που βγάζει ο αρμόδιος φορέας μπορεί να έχει διαφορετικούς όρους σε κάθε λαϊκή,  ακόμα και διαφορετικά προϊόντα. Δηλαδή, σε κάθε προκήρυξη ο κάθε φορέας μπορεί να επιτρέπει τι θα πωλείται και τι δεν θα πωλείται στη λαϊκή του;»

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti