Μάχη με τις φλόγες σε Ταΰγετο και Πάρνωνα

Ανυπολόγιστη η καταστροφή

Τετάρτη, 04 Αύγουστος 2021 21:02 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μάχη με τις φλόγες σε Ταΰγετο και Πάρνωνα

Για δεύτερη ημέρα σήμερα (4/8) συνέχισε να καίει η μεγάλη πυρκαγιά στον Ταΰγετο, στην περιοχή της Καστάνιας Δήμου Ανατολικής Μάνης και στο παρθένο δάσος της Βασιλικής, ενώ δύο νέες εστίες φωτιάς ξέσπασαν στον Πάρνωνα το απόγευμα της Τετάρτης.

Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης 3/8 στη Μάνη, συνεχίστηκαν νύχτα και μέρα, ενώ από τις 6 το πρωί της Τετάρτης επιχείρησαν ξανά τα εναέρια μέσα. Ωστόσο, οι συνεχείς αναζωπυρώσεις, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους στην περιοχή, έκαναν δύσκολο το έργο των πυροσβεστών που είχαν να αντιμετωπίσουν ένα μεγάλο μέτωπο φωτιάς και δεκάδες διάσπαρτες τοπικές εστίες.

Οι παράλληλες μεγάλες πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια, Μεσσηνία και Αρχαία Ολυμπία απασχόλησαν μεγάλος μέρος των εναέριων μέσων, τα οποία σε αντίθετη περίπτωση θα είχαν καταφέρει να ελέγξουν πιο γρήγορα το μέτωπο.

Δυστυχώς, μεγάλο μέρος του παρθένου δάσους της Βασιλικής παραδόθηκε στις φλόγες, με την έκταση της καταστροφής να παραμένει ανυπολόγιστη αφού την Πέμπτη θα επιτραπεί η αποτύπωση της καμένης γης μέσω του συστήματος Copernicus, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Θεόδωρο Βερούτη. Επιπλέον, μεγάλα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και διακοπές ρεύματος αναφέρθηκαν σε αρκετά χωριά της Μέσα Μάνης.

Στην περιοχή συνέχισαν να επιχειρούν 44 πυροσβέστες με 15 οχήματα και 20 άτομα πεζοπόρο τμήμα, καθώς και ένα ελικόπτερο της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε στον ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό και συνέδραμε ενεργά με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Ειδικότερα, παρασχέθηκε η συνδρομή15 αστυνομικών και 6 οχημάτων στην προληπτική εκκένωση των οικισμών Καστάνια, Άγιος Νικόλαος, Σελεγούδι και Κόκκινα Λουριά.

Δήλωση σχετικά με την πυρκαγιά στη Μάνη έκανε ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ'. «Προσευχόμεθα στην Παναγία μας μέρα - νύκτα να σταματήσει αυτό το κακό και εδώ και παντού», ανέφερε.

Δυο νέες εστίες φωτιάς στον Πάρνωνα
Δυο νέες πυρκαγιές ξέσπασαν σε περιοχές του Πάρνωνα, γύρω στις 5 το απόγευμα της Τετάρτης, πιθανότατα από κεραυνούς.

Η πρώτη εστία εκδηλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Ζαραφώνας μακριά από κατοικημένες περιοχές, ενώ η δεύτερη εντοπίστηκε στην τοποθεσία Συντζάφι Χρύσαφας Δήμου Σπάρτης.

Στα σημεία έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, όμως η προσέγγιση της φωτιάς ήταν δύσκολη λόγω του δύσβατου της περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΛΤ», η πρώτη εκτίμηση για την εξέλιξη των πυρκαγιών ήταν αρκετά κρίσιμη, καθώς χωρίς την επέμβαση εναέριων δυνάμεων υπήρχε κίνδυνος εξάπλωσης στο δάσος του Πάρνωνα.

Όπως ενημέρωσε ο βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός, που βρίσκεται στην περιοχή, η φωτιά στη Ζαραφώνα κατασβέστηκε, σε αντίθεση με την δεύτερη στη Χρύσαφα που καίει σε δύσβατη περιοχή πλησίον της Μονής Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και όπου δεν μπορούν να πλησιάσουν μηχανοκίνητα μέσα. «Ξεκίνησε ήδη πεζοπόρο τμήμα για την κατάσβεσή της. Ελπίζουμε να τα καταφέρουν, αν και το σκοτάδι θα δυσκολέψει την κατάσταση», ανέφερε.


Διατήρηση του πολύ υψηλού κινδύνου
Λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που συνεχίζονται, ο νομός Λακωνίας παραμένει και σήμερα, Πέμπτη 5 Αυγούστου, σε πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Η ΠΕ Λακωνίας επαναλαμβάνει τις οδηγίες προς τους πολίτες για αποφυγή ενεργειών στην ύπαιθρο και υπενθυμίζει ότι βρίσκεται σε ισχύ απόφαση του αντιπεριφερειάρχη για απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και της παραμονής εκδρομέων στα Δασικά Συμπλέγματα Πάρνωνα, Αν. Ταϋγέτου και στο Φαράγγι του Οιτύλου.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti