Δυσαρέσκεια στην κοινωνία της Λακωνίας για τις αλλαγές στην Παιδεία

Τι επισημάνθηκε στη συζήτηση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας

Τετάρτη, 04 Αύγουστος 2021 19:39 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Δυσαρέσκεια στην κοινωνία της Λακωνίας για τις αλλαγές στην Παιδεία

Συζήτηση για την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τις επιπτώσεις της στους Λάκωνες υποψήφιους φοιτητές και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στον νομό μας διοργάνωσε ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Σταύρος Αραχωβίτης και η Νομαρχιακή Επιτροπή Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 

Στη συζήτηση παραβρέθηκαν και εκπροσωπήθηκαν, είτε με φυσική παρουσία είτε διαδικτυακά, η ΕΛΜΕ Λακωνίας, το νομαρχιακό τμήμα Λακωνίας της ΑΔΕΔΥ, το Επιμελητήριο Λακωνίας, το 11ο Περιφερειακό Τμήμα Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Λακωνίας, ο Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης, το Εργατικό Κέντρο Λακωνίας, ο Σύλλογος Φροντιστών Λακωνίας, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείων και εκπαιδευτικοί από όλο το νομό.

Στη συζήτηση, που διήρκησε περισσότερο από 2,5 ώρες, έγινε σφοδρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική Μητσοτάκη - Κεραμέως, σχετικά με τον τρόπο και τον χρόνο εισαγωγής και εφαρμογής της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και του ειδικού μαθήματος με τις συνέπειές τους στους υποψήφιου φοιτητές και τις σχολές στα περιφερειακά Πανεπιστήμια. Η εισαγωγή και η εφαρμογή την ίδια χρονιά, χαρακτηρίστηκε από τους συμμετέχοντες ως άδικη και ανήθικη. Ο αποκλεισμός σχεδόν 35.000 υποψηφίων φοιτητών και η ταυτόχρονη απερήμωση των Πανεπιστημιακών Σχολών είναι άλλη μια παγκόσμια αρνητική πρωτοτυπία.

Στη συζήτηση επισημάνθηκε η αντιμετώπιση των συνθηκών διδασκαλίας μέσα στην πανδημία, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων.

Επιπλέον, επισημάνθηκε η σχετική εγγραφή στα Επιμελητήρια των αποφοίτων ιδιωτικών κολεγίων για τα οποία δεν υπάρχει ελάχιστη βάση εισαγωγής παρά μόνο η οικονομική δυνατότητα της οικογένειας. 

Η επαναφορά της τράπεζας θεμάτων, η κυβερνητική αντίληψη ότι δεν χρειάζεται να περάσουν όλοι σε πανεπιστημιακές σχολές και οι προσλήψεις πανεπιστημιακών «ανθρωποφυλάκων» αντί για εκπαιδευτικούς, ήταν κάποια από τα επιπλέον ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος. 

Παράλληλα, αναδείχθηκε ο κίνδυνος απώλειας των Πανεπιστημιακών Σχολών από τη Σπάρτη, με περισσότερο άμεσο και ορατό για το τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων που αναβαθμίστηκε σε Πανεπιστημιακό το 2019 και στεγάζεται σε κτήριο δωρεάς Ε. Βαλιώτη και, ακολούθως, για το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Αθλητικών Οργανισμών, εξαιτίας της εφαρμογής της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.  

Το μόνο τμήμα που -προς το παρόν- δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα είναι αυτό της Φυσικοθεραπείας που ιδρύθηκε το 2019, μαζί με το τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικής Επιστήμης που δεν λειτούργησε ποτέ.

Σχετικά με την Νοσηλευτική, αναφέρθηκε από όλους ότι η αναβάθμιση του Νοσοκομείου της Σπάρτης από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή επαναφοράς της. 

«Η εκπαίδευση είναι πολιτικό και κοινωνικό εργαστήριο. Η ύπαρξη πανεπιστημιακών σχολών σε μια πόλη, σημαίνει αναβάθμιση της εκπαίδευσης στην περιοχή, σύμπραξη και ανάδειξη τοπικών πλεονεκτημάτων, προβλημάτων, ευκαιριών και έρευνας. Σημαίνει ακόμα άρση των κοινωνικών ανισοτήτων και περιφερειακή ανάπτυξη. Τέλος, σημαίνει την δημιουργία ρεύματος ανθρώπων και ιδεών με την αμφίδρομη μεταφορά πολιτισμού και κουλτούρας», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Αραχωβίτης υπογράμμισε πως, «ο νομός μας έχει ωφεληθεί πολλαπλά από τη λειτουργία των πανεπιστημιακών τμημάτων. Οφείλουμε, όλοι οι θεσμικοί φορείς, να αγκαλιάσουμε και να θωρακίσουμε τον θεσμό και τους ανθρώπους του στην Λακωνία ώστε να διασφαλίσουμε ότι η Λακωνία δεν θα κινδυνεύσει να χάσει τις Πανεπιστημιακές Σχολές της. 

Καλούμε την υπουργό Παιδείας να κάνει δεκτή την τροπολογία που υπογράφεται από τον Αλέξη Τσίπρα και σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναστέλλοντας -τουλάχιστον για φέτος- την ελάχιστη βάση εισαγωγής, ως μια ελάχιστη πράξη ενσυναίσθησης και παραδοχής των αδικιών που προκαλεί στους μαθητές της πανδημίας».

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti