Η Ελλάδα κατά του καρκίνου» στη Λακωνία

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον γυναικείο πληθυσμό - Σκοπός η έγκαιρη διάγνωση της νόσου

Τετάρτη, 04 Αύγουστος 2021 12:54 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η Ελλάδα κατά του καρκίνου» στη Λακωνία

 Το πρόγραμμα «Ελλάδα κατά του καρκίνου» έρχεται στη Λακωνία τον Σεπτέμβριο, με στόχο να εξεταστεί ο μεγαλύτερος δυνατός γυναικείος πληθυσμός του νομού.

Σκοπός του προγράμματος είναι η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας και, μέσα από την συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου,  των Δήμων της Λακωνίας, του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας και της Ιεράς Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης, θα δοθεί η δυνατότητα να εξεταστεί δωρεάν ο γυναικείος πληθυσμός της Λακωνίας.

Η έναρξη του προγράμματος προσδιορίστηκε για τις αρχές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου και η κινητή μονάδα του Ελληνικού Ιδρύματος Ογκολογίας θα παραμείνει στη Λακωνία όσο υπάρχει ενδιαφέρον και προσέλευση εξεταζόμενων και για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ανά Δήμο. Οι δωρεάν εξετάσεις περιλαμβάνουν μαστογραφία και τεστ Παπανικολάου, στην κινητή μονάδα του Ιδρύματος.

Ανάλογο πρόγραμμα είχε υλοποιηθεί στη Λακωνία, πριν από δύο περίπου χρόνια και η επαναληψιμότητά του είναι πολύ σημαντική από ιατρικής πλευράς και από πλευράς πρόληψης της ασθένειας. 

Για την φετινή υλοποίηση του προγράμματος «Η Ελλάδα κατά του καρκίνου» πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, την Πέμπτη 29 Ιουλίου, υπό τον αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Θεόδωρο Βερούτη, με την παρουσία του εντεταλμένου Συμβούλου Υγείας Πελοποννήσου και Γενικού Χειρουργού A' Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών στο ΓΝΑ «Ιπποκράτειο», Άγγελου Χρονά.

Οι παριστάμενοι δεσμεύτηκαν ότι θα συνεργαστούν απρόσκοπτα για την υλοποίηση της δράσης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην δημοσιότητα και στην κινητοποίηση που πρέπει να υπάρξει από όλους, προκειμένου να εξεταστεί ο μεγαλύτερος δυνατός γυναικείος πληθυσμός.  

Στην σύσκεψη συμμετείχαν, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Νίκωνας Τζινιέρης, ο διοικητικός διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ογκολογίας Αναστάσιος Μυρίλας, η αντιδήμαρχος του Δ. Σπάρτης Γεωργία Ζαχαράκη, ο αντιδήμαρχος του Δ. Ευρώτα Νικόλαος Γεωργοστάθης, η δημοτική σύμβουλος του Δ. Μονεμβασίας Μαρία Χαραμή, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας Μαρία Τσιρώνη, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης π. Ραφαήλ Τσάλτας και η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Παναγιώτα Φλεβαράκη.