ΟΣΟΟΕ: Ποιους κινδύνους εγκυμονούν τα «έτοιμα» γυαλιά πρεσβυωπίας

Τετάρτη, 16 Ιούνιος 2021 18:35 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
ΟΣΟΟΕ: Ποιους κινδύνους εγκυμονούν τα «έτοιμα» γυαλιά πρεσβυωπίας

Με αφορμή την κυκλοφορία στην αγορά, τα τελευταία χρόνια των «έτοιμων» γυαλιών πρεσβυωπίας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος (ΟΣΣΟΕ), Θωμάγγελος Μιχαλάκης, προειδοποιεί για τους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια «φθηνή» επιλογή, τονίζοντας ότι «η εμφάνιση της πρεσβυωπίας είναι η ιδανική ευκαιρία για έναν πλήρη οφθαλμικό έλεγχο».

Ειδικότερα, στην παρέμβασή του ο κ Μιχαλάκης αναφέρει:
Εδώ και χρόνια έχουν εμφανιστεί στην αγορά έτοιμα φθηνά γυαλιά πρεσβυωπίας που δεν έχουν αξιολογηθεί ως προς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους και δεν φέρουν καμία πιστοποίηση καταλληλότητας. Όλοι πλέον μπορούν να τ προμηθευτούν από το διαδίκτυο, από διάφορα καταστήματα, φαρμακεία, περίπτερα, ακόμα κι από πλανόδιους πωλητές και πάγκους λαϊκής αγοράς! Αυτά τα γυαλιά, μαζικής παραγωγής κατασκευάζονται από υλικά αμφίβολης ποιότητας, σε ασιατικά εργοστάσια.

Σε πρόσφατες επιστημονικές έρευνες διαπιστώθηκε ότι έχουν:
1) Σημαντική απόκλιση από τους αναγραφόμενους βαθμούς διόρθωσης.
2) Τυχαία τοποθέτηση οπτικών κέντρων, με αποτέλεσμα την αδυναμία συνεργασίας των δύο οφθαλμών, πονοκέφαλο και κοπιωπία.
3) Φακούς που δημιουργούν παραμόρφωση των αντικειμένων
4) Τους ίδιους βαθμούς και για τα δυο μάτια (συνήθως οι βαθμοί δεν είναι ίδιοι) και φυσικά δεν είναι ικανά να διορθώσουν τυχόν αστιγματισμό.
5) Ανύπαρκτη προστασία στο ιώδες μπλε φως (High Energy Visible Light) από ψηφιακές οθόνες.
6) Ακατάλληλα υλικά κατασκευής που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές δερματίτιδες.

Η εμφάνιση της πρεσβυωπίας είναι η ιδανική ευκαιρία για έναν πλήρη οφθαλμικό έλεγχο. Η χρήση των «έτοιμων» γυαλιών ανάγνωσης μπορεί να «βολεύει», όμως επικαλύπτει πιθανές σοβαρές οφθαλμικές παθήσεις και καθυστερεί την έγκαιρη και σωστή αντιμετώπισή τους. 

Πριν από οποιαδήποτε αγορά γυαλιών πρέπει πάντα να προηγείται έλεγχος της όρασης από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του χώρου.
Άνετη και ευκρινή ανάγνωση εξασφαλίζουν ΜΟΝΟ εγκεκριμένα προϊόντα σύγχρονου σχεδιασμού, φακοί επαφής και γυαλιά που διαθέτουν ΜΟΝΟ ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ.
«Επωφεληθείτε» από το ασφαλιστικό σας ταμείο. Για παράδειγμα, ο ΕΟΠΥΥ σας επιστρέφει 100 ευρώ για την αγορά γυαλιών κάθε τέσσερα χρόνια και η υποβολή των δικαιολογητικών σας γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, χωρίς ταλαιπωρία και χάσιμο χρόνου.

Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδας έχει αποφασίσει να προσφύγει, με κάθε ένδικο μέσο, για να σταματήσει επιτέλους η πώληση ειδών που βλάπτουν την υγεία των ματιών. Η πώλησή τους στη χώρα μας έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις!

Τα «έτοιμα» γυαλιά πρεσβυωπίας δεν υποκαθιστούν, σε καμία περίπτωση ένα εξατομικευμένο ζευγάρι γυαλιών που μπορεί να φτιάξει ΜΟΝΟ ο ΠΤΥΧΙΚΟΥΧΟΣ ΟΠΤΙΚΟΣ σας.