Κλείδωσε το πρόσθετο πριμ επί της ενιαίας για μικρές εκμεταλλεύσεις

Δευτέρα, 25 Ιανουάριος 2021 18:19 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Κλείδωσε το πρόσθετο πριμ επί της ενιαίας για μικρές εκμεταλλεύσεις

Τα δύο οικονομικά σενάρια που έχουν στη διάθεσή τους για την ενεργοποίηση της επιπρόσθετης στρεμματικής ενίσχυσης προς τις μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις, εξετάζουν οι ελληνικές αρχές, καθώς έχει ληφθεί η απόφαση να ενεργοποιηθεί το καθεστώς «Αναδιανεμητικής Επιδότησης» με τον ετήσιο κουμπαρά να υπολογίζεται μεταξύ 36-70 εκατ. ευρώ.

Κύριο μέλημα είναι να γίνει μια πρώτη διαλογή για τους δικαιούχους της συγκεκριμένης ενίσχυσης, δηλαδή να οριστούν τα μεγέθη εκμεταλλεύσεων σε όρους Τυπικής Απόδοσης (δείκτης τζίρου) που θα λαμβάνουν αυτό το αποσυνδεδεμένο πριμ και αντίστοιχα, να βρεθούν οι εκμεταλλεύσεις από τις οποίες θα αφαιρείται το συγκεκριμένο ποσό για τη χρηματοδότησή τους. Το βέβαιο είναι πως το ποσό θα διαφοροποιείται ανάλογα με την περιφέρεια ενίσχυσης που ανήκει ο δικαιούχος (αροτραίες, βοσκοτόπια, δενδρώδεις).

Το σχέδιο αναδιανομής για τα 50 στρέμματα
Ένα πρώτο σχέδιο που εξετάζεται είναι να αφαιρεθούν από τα πρώτα 50 στρέμματα των μεγάλων εκμεταλλεύσεων οι ενισχύσεις και να αναδιανεμηθούν αντίστοιχα στα 50 στρέμματα γης στις μικρές εκμεταλλεύσεις. Για παράδειγμα αν μία μεγάλη εκμετάλλευση λαμβάνει 25 ευρώ το στρέμμα ενίσχυση, θα της αφαιρεθούν 1.250 ευρώ τα οποία αντίστοιχα θα κατανεμηθούν σε μία μικρή εκμετάλλευση. Ακόμα και αν ο δικαιούχος της αναδιανεμητικής ενίσχυσης διέθετε 100 στρέμματα γης, η αναδιανεμητική θα του συμπλήρωνε το ποσό της βασικής στα 50 στρέμματα με συν 25 ευρώ το στρέμμα. Αξίζει να σημειωθεί εδώ πάντως πως το στρεμματικό ποσό της αναδιανομής μπορεί να φτάσει μέχρι το μέσο όρο άμεσων ενισχύσεων που διαμορφώνεται στη χώρα. Για παράδειγμα, ο μέσος όρος άμεσων ενισχύσεων ανά εκμετάλλευση στην Ελλάδα είναι γύρω στα 50 ευρώ το στρέμμα (συμπεριλαμβάνονται βασική, πρασίνισμα, συνδεδεμένη, νεαροί αγρότες). Ως εκ τούτου, μπορεί η αναδιανομή να αφορά λιγότερα στρέμματα του μικρού αγρότη (π.χ αντί για 50 στρέμματα να την πληρώνεται για τα 40 στρέμματα). Δηλαδή, η αναδιανεμητική στο παραπάνω παράδειγμα θα πριμοδοτήσει τον μικρό με 31 ευρώ το στρέμμα για 40 στρέμματα γης.

Το μεγάλο ζήτημα που δεν έχει ξεκαθαρίσει είναι το ποιοι θα είναι οι τελικοί δικαιούχοι της ενίσχυσης και από ποιές εκμεταλλεύσεις θα χρηματοδοτηθεί αυτή η ενίσχυση. Όσον αφορά τη δεύτερη κατηγορία, δεδομένο είναι ότι οι αγρότες με Τυπική Απόδοση (Τ.Α) άνω των 50.000 ευρώ λαμβάνουν περί τα 18.000 ευρώ άμεσες ενισχύσεις κατά μέσο όρο. Αυτή η κατηγορία αγροτών είναι η κύρια υποψήφια να δει κάποια μείωση στις άμεσες ενισχύσεις της, καθώς αναμένεται να επωφεληθεί και από τη σύγκλιση της αξίας δικαιωμάτων ενίσχυσης.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia