Επανέρχονται οι κάτοικοι για την παραλία του Ξηφιά

Επιστολή σε Τριχείλη

Πέμπτη, 14 Ιανουάριος 2021 14:03 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Επανέρχονται οι κάτοικοι  για την παραλία του Ξηφιά

Στο πολυσυζητημένο θέμα της αποκατάστασης της παραλίας του Ξηφιά αναφέρεται η Κίνηση Πολιτών Τοπικής Κοινότητας Νομίων, με αίτημα προς τον δήμαρχο Μονεμβασίας κ. Ηρακλή Τριχείλη.

Αναλυτικά, στην επιστολή επισημαίνεται: «Όπως καλά γνωρίζετε το φαινόμενο της διάβρωσης που συντελείται κατά μήκος της παραλίας  Ξηφία  Μονεμβασίας  είναι έντονο.  Το εύρος του αιγιαλού έχει μηδενιστεί και η θάλασσα ταυτίζεται με την οριακή γραμμή του αιγιαλού που ορίστηκε με ΦΕΚ το 1995, ενώ εκεί θα έπρεπε να φτάνουν οριακά  << οι μεγαλύτερες αναβάσεις των κυμάτων>>

Οι κάτοικοι της περιοχής βλέπουν με ανησυχία, να καταστρέφεται η παλαιά παραλιακή οδός, που αποτελεί τη μοναδική πρόσβαση των κατοίκων στις οικίες τους και των επισκεπτών στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, να κινδυνεύουν κατοικίες, επιχειρήσεις, οικόπεδα και αγροτικά ακίνητα των οποίων η ευστάθεια τίθεται σε κίνδυνο  λόγω της ραγδαία επιταχυνόμενης διάβρωσης.

Όπως προσθέτουν οι κάτοικοι, «σας κάνουμε γνωστό ότι τόσο  ο κ. Αραχωβίτης του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και οι βουλευτές  της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ.κ. Κρητικός  Νεοκλής και Δαβάκης Αθανάσιος  διαπίστωσαν από κοντά το πρόβλημα που είναι σε εξέλιξη κατά μήκος της ακτογραμμής στην παραλία Ξηφιά, σε αυτοψία που είχαν το προηγούμενο διάστημα.

Το πρώτο βήμα για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος με τη διάβρωση κατά μήκος της ακτογραμμής στην παραλία Ξηφιά, ανέδειξαν με ερωτήσεις  στη Βουλή των Ελλήνων  προς 1. τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και 2. τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι κ.κ. Κρητικός και Αραχωβίτης.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ενεργειών, είναι οι απαντήσεις των κ. κ. Υπουργών, τις οποίες σας επισυνάπτουμε και οι οποίες δίνουν διέξοδο για τη χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων. Σημαντική είναι επίσης και η θετική αντιμετώπιση του ζητήματος από τον αντιπεριφεριάρχη κ. Βερούτη, μετά από την ενημέρωση που του έγινε από τον βουλευτή κ.  Δαβάκη Αθανάσιο».  

Σύμφωνα με τους κατοίκους, «συνοπτικά από τις συνημμένες έγγραφες απαντήσεις των υπουργείων προκύπτει ότι:
1. σε κάθε περίπτωση, η  υποβολή αιτήματος αντιμετώπισης προβλημάτων διάβρωσης ακτών αποτελεί αρμοδιότητα  του οικείου Δήμου και ο Δήμος καλείται να ενδιαφερθεί για να θέσει το πρόβλημα!
2. Υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες υποστήριξης και χρηματοδότησης του Δήμου για την σύνταξη ακτομηχανικής μελέτης,  είτε μέσω Προγραμματικής Σύμβασης ή/και χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Υπουργείο Υ&Μ), είτε μέσω ένταξης στον προϋπολογισμό του ΠΤ του 2021 ή και ένταξης σε  νέα χρηματοδοτικά προγράμματα (Πράσινο Ταμείο Υπουργείο Π&Ε)».

«Με τις ενέργειές μας μέχρι σήμερα, η Κίνηση Πολιτών έχει καταδείξει το πασιφανές έντονο πρόβλημα διάβρωσης της ακτής του Ξηφιά, πρόβλημα που διαπίστωσαν οι βουλευτές της περιοχής και όχι μόνο. Για μια πρώτη τεκμηρίωση της διάβρωσης αναθέσαμε τη σύνταξη τεχνικής μελέτης, την οποία έχουμε υποβάλει με τις αιτήσεις μας στις Τεχνικές Υπηρεσίες της Π.Ε. Λακωνίας και στην Κτηματική Υπηρεσία Λακωνίας. Την μελέτη αυτή την υποβάλλουμε σήμερα και στο Δήμο Μονεμβασίας προκειμένου να την χρησιμοποιήσει για την υποστήριξη του αιτήματος του/μας για την σύνταξη ακτομηχανικής μελέτης», υπογραμμίζουν οι κάτοικοι.

Συμπληρωματικά, σημειώνουν: «Εμείς σαν Κίνηση Πολιτών της Τοπικής Κοινότητας Νομίων, Δημοτικής Ενότητας Μονεμβασίας, θεωρούμε αυτονόητο ότι θα προβείτε σε όλες τις απαραίτητες  ενέργειες για να γίνει ακτομηχανική μελέτη  σαν πρώτο βήμα για την σωστή  ολοκλήρωση  φάκελου του έργου που θα περιλαμβάνει την Μελέτη Κατασκευής του Έργου, την Τεχνική Έκθεση και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων».

Καταλήγοντας, τονίζουν: «Οι κάτοικοι της περιοχής περιμένουμε  εναγωνίως τις δικές σας ενέργειες καθώς  για τα παραπάνω έχετε  την συμπαράσταση  του πολιτικού κόσμου  της περιοχής και της  Π.Ε.  Λακωνίας όπως αυτή εκφράστηκε άμεσα από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Βερούτη προς τους  κατοίκους της περιοχής».

Την επιτροπή της Κίνησης Πολιτών αποτελούν οι: Αμαλία Δήμου Γεωργοπούλου, Χριστίνα Τσαφατίνου, Μαρία Βασιλάκου.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος