Οι βροχές ζημίωσαν την «Κλημεντίνη» στον Δ. Μονεμβασίας

Ένταξη των πληγέντων σε πρόγραμμα ενίσχυσης ζητεί ο δήμαρχος Ηρ. Τριχείλης - Η επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Τρίτη, 29 Δεκέμβριος 2020 07:28 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Οι βροχές ζημίωσαν την «Κλημεντίνη» στον Δ. Μονεμβασίας

Μεγάλες απώλειες στην παραγωγή μανταρινιών ποικιλίας «Κλημεντίνη» εξαιτίας των  δυσμενών καιρικών συνθηκών καταγράφονται σε περιοχές του Δ. Μονεμβασίας.

Ειδικότερα, οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν κατά το διάστημα 10 έως 20 Δεκεμβρίου 2020 στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μονεμβασίας είχαν ως αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή της παραγωγής στα μανταρίνια «Κλημεντίνη», διότι λόγω της υπερβολικής συγκέντρωσης υγρασίας προέκυψε δημιουργία υδαρούς κηλίδας και ανάπτυξη παθογόνων μυκήτων, κυρίως του γένους Penicillium.

Με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μάκη Βορίδη, ο δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης τονίζει πως «δυστυχώς η υδαρής κηλίδα ή αλλιώς η "μονίλια" όπως λέγεται από τους παραγωγούς δεν οφείλεται σε κάποιο οργανισμό (μύκητες, έντομα κλπ.) με αποτέλεσμα να μην υφίσταται ουσιαστικά τρόπος αντιμετώπισης όταν προκύψουν συνθήκες παρατεταμένων βροχοπτώσεων ή/και υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας, όπως συνέβη δηλαδή στην περιοχή κατά το προαναφερθέν διάστημα».

Κατόπιν των παραπάνω, οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση καθώς βλέπουν την παραγωγή τους να καταστρέφεται και να μην υπάρχει καμία δυνατότητα διάθεσης του προϊόντος, ειδικά με τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν κατά τη φετινή περίοδο και τις δυσκολίες λόγω covid-19.

 Για τους παραπάνω λόγους, ο δήμαρχος Μονεμβασίας απευθύνει θερμή παράκληση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, «όπως μεριμνήσετε και εντάξετε τους παραγωγούς της συγκεκριμένης ποικιλίας μανταρινιών σε πρόγραμμα στρεμματικής ενίσχυσης με ένα ικανοποιητικό ποσό, προκειμένου να καλύψουν την ζημιά από τη χαμένη παραγωγή τους».

Η κακή χρονιά μετά
το lockdown… γιγαντώθηκε
Σε γενικές γραμμές, άσχημη ήταν η χρονιά που ολοκληρώνεται για τα μανταρίνια ποικιλίας Κλημεντίνης. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «ΑγροΤύπου», αν και οι τιμές στην χώρα μας ξεκίνησαν από ικανοποιητικά επίπεδα στη συνέχεια -και μετά τη δεύτερη εθνική καραντίνα- κατέρρευσαν η ζήτηση και οι εξαγωγές. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι καταναλωτές στράφηκαν σε φτηνά μικρόκαρπα μανταρίνια και αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν οι τιμές στις Κλημεντίνες να κατρακυλήσουν σε επίπεδα κάτω του κόστους.

Όπως αναφέρεται στο ίδιο ρεπορτάζ, την τρέχουσα περίοδο, μεγάλο μέρος της παραγωγής Κλημεντίνων παραμένουν αδιάθετα στα χωράφια, ενώ λόγω των βροχοπτώσεων τα μανταρίνια που έχουν μείνει στα δέντρα έχουν αρχίσει να έχουν προβλήματα από μονίλια.

Ενδεικτικές της εικόνας στη φετινή παραγωγή είναι όσα επεσήμανε ο κ. Πέτρος Μπλέτας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εσπεριδοειδών Σκάλας «Sparta Orange»: «Φέτος οι Κλημεντίνες είχαν μεγάλα προβλήματα ποιότητας. Υπήρχαν αυξημένες ποσότητες μικρόκαρπων και άργησαν να πάρουν καλό χρωματισμό. Η αγορά είχε βαλτώσει και οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται στα 20-23 λεπτά το κιλό.

Αντίθετα τα μανταρίνια Νόβα είχαν πολύ καλή ποιότητα, καλά μεγέθη και σωστό χρωματισμό. Στην περιοχή οι ποσότητες μανταρινιών Νόβα είναι μεγαλύτερες από τις Κλημεντίνες. Η διακίνηση στην αγορά γίνεται με καλύτερους ρυθμούς για τα Νόβα και οι τιμές παραγωγού κυμαίνονταν από 35 μέχρι 37 λεπτά το κιλό στα μέσα Δεκεμβρίου, που είναι σε καλά για την εποχή επίπεδα».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia