«Χάρτης» κατοχύρωσης της ελιάς «Καλαμών»

Τι δρομολογήθηκε σε τηλεδιάσκεψη επιμελητηρίων 5 νομών - Έδωσαν το «στίγμα» τους κι εκπρόσωποι λακωνικών φορέων

Δευτέρα, 21 Δεκέμβριος 2020 14:21 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Χάρτης» κατοχύρωσης της ελιάς «Καλαμών»

Τηλεδιάσκεψη φορέων και επιχειρηματιών της Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Αιτωλοακαρνανίας και Φθιώτιδας με θέμα την ανεύρεση λύσης στην προώθηση της επιτραπέζιας ελιάς «Καλαμών» στο εξωτερικό πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου. Η σύσκεψη ήταν απόρροια της απόφασης των φορέων της Λακωνίας η οποία  ελήφθη στην τηλεδιάσκεψη της 11ης Δεκεμβρίου 2020 και διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Λακωνίας.

Στη νέα σύσκεψη συζητήθηκαν τα προβλήματα που δημιουργούνται στην εξαγωγή της επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας «Καλαμών» που παγκοσμίως είναι γνωστή και εμπορεύεται ως «Kalamata olives». Τα προβλήματα συνδέθηκαν με την αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΣΥΜΕΠΟΠ) έναντι της απόφασης αριθμ. 331/20735 του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για την ένταξη του όρου «Καλαμάτα» ως συνώνυμο της ελιάς ποικιλίας «Καλαμών». Η εκδίκαση της αίτησης ήταν προγραμματισμένη για τις 15/12 και αναβλήθηκε για τον Απρίλιο του 2021.

Ακόμα, επί τάπητος τέθηκε η εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης για τη θωράκιση και προώθηση του προϊόντος, καθώς και οι «ελληνοποιήσεις» του προϊόντος, οι τιμές στην αγορά και ο διεθνής ανταγωνισμός.

Οι συμμετέχοντες τοποθετήθηκαν για όλα τα ζητήματα και αποφασίστηκε:
1. Να συνεχιστεί η συνεργασία για την ανεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης που θα περιλαμβάνει συνολικά το ελληνικό προϊόν, με σεβασμό στις ανάγκες τόσο των παραγωγών όσο και μεταποιητών και εμπόρων.
2. Να αναλάβουν δράση τα επιμελητήρια και οι περιφέρειες, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να ανατεθεί σε ειδικούς η σύνταξη ενός χάρτη/πρότασης που θα καταγράφει τις δυνατότητες για: α) τη διεύρυνση του ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) ή δημιουργία ΠΓΕ (Προστασία Γεωγραφικής Ένδειξης) ώστε να κατοχυρωθεί το προϊόν και να θωρακιστεί παγκοσμίως και β) τη χάραξη στρατηγικής και τακτικής για την προώθηση του προϊόντος και τη στήριξη των παραγωγών, μεταποιητών και εξαγωγέων/εμπόρων για την προσαρμογή τους στις απαιτήσεις του παγκόσμιου ανταγωνισμού.

Στη σύσκεψη, από τα επιμελητήρια συμμετείχαν οι πρόεδροι του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Ιωάννης Παναρίτης, Μεσσηνίας κ. Βαγγέλης Ξυγκώρος, Αρκαδίας κ. Ιωάννης Τρουπής, Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής, Φθιώτιδας κ. Αθανάσιος Κυρίτσης και ο κ. Παναγιώτης Κρητικός, πρόεδρος του 11ου ΠΤ Ν/Α Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Έλαβαν μέρος και οι βουλευτές Λακωνίας: κκ Αθανάσιος Δαβάκης, Νεοκλής Κρητικός και Σταύρος Αραχωβίτης, Μεσσηνίας: κ. Περικλής Μαντάς, Αιτωλοακαρνανίας: κκ Σπήλιος Λιβανός, Κώστας Καραγκούνης, Μάριος Σαλμάς και Γεώργιος Βαρεμένος, Φθιώτιδας: κκ  Γεώργιος Κοτρωνιάς, Ιωάννης Σαρακιώτης, Θέμης Χειμάρας και Ιωάννης Οικονόμου με τον συνεργάτη του κ. Γιάννη Λυκόπουλο.

Εκ μέρους των Περιφερειών συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Δ. Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, η αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας και περιφερειακή σύμβουλος Φθιώτιδας κ. Σοφία Αγγελοπούλου-Παπανικολάου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Λακωνίας κκ Μαργαρίτα Σπυριδάκου, Αδαμαντία Τζανετέα, και Γιώργος Πουλοκέφαλος και η περιφερειακή Σύμβουλος Μεσσηνίας κ. Δήμητρα Λυμπεροπούλου.

Από την πλευρά των δήμων, το «παρών» έδωσαν: Από Λακωνία, ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας, ο αντιδήμαρχος Μονεμβασίας κ. Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης και ο αντιδήμαρχος Ευρώτα κ. Ζάχος Μπούτσαλης. Από Μεσσηνία: ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας κ. Γεώργιος Φάβας. Από Αιτωλοακαρνανία: ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου. Από Φθιώτιδα: Ο δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν κι εκπρόσωποι οργανώσεων: Ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) Δρ. Γεώργιος Ντούτσιας, από την Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών, Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΜΕΤΕ) ο πρόεδρος κ. Νέλος Γεωργούδης και η διευθύντρια κα Κίμη Ζαζή, από τον Σύλλογο Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΣΥΜΕΠΟΠ) ο πρόεδρος κ. Αδαμόπουλος Σταύρος και ο διευθυντής κ. Ιωάννης Πάζιος.

Εκ μέρους των συνεταιρισμών συμμετείχαν: ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας κ. Νικόλαος Προκοβάκης, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, ο διευθυντής Αγροτικού Συνεταιρισμού Στυλίδας κ. Χρήστος Καραδήμος και ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Λιβανατών κ. Ανέστης Μαυροειδής.

Εκπροσώπηση είχαν και οι μεταποιητές Λακωνίας: ο κ. Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος διευθύνων σύμβουλος της «ΑΛΕΑ ΑΒΕ» και η κ. Κατερίνα Βαλιώτη της «Sparta Gourmet  ΑΒΕΓΕΤ».

Τέλος, στη διαδικασία παρέστη και η δικηγόρος Αθηνών κ. Νίκη-Λίνα Αγγελοπούλου,  στην οποία έχει ανατεθεί από Επιμελητήρια και φορείς η κατάθεση παρέμβασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για τη διατήρηση της απόφασης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, για την ένταξη του όρου «Καλαμάτα» ως συνώνυμο της ελιάς ποικιλίας «Καλαμών» έναντι της  αίτηση ακύρωσης του ΣΥΜΕΠΟΠ.  

Στο κλείσιμο της σύσκεψης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας, Ιωάννης Παναρίτης, εξέφρασε την μεγάλη ικανοποίησή του για το επίπεδο της συζήτησης και τη θετική στάση όλων στην εξεύρεση λύσης. Δεσμεύτηκε ότι το Επιμελητήριο Λακωνίας θα είναι πρωτεργάτης στη συλλογική αυτή προσπάθεια επίλυσης του τόσο σοβαρού για την ελληνική οικονομία θέματος.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia